Zupa grzybowa z leśnych skarbów. Nie da się jej odmówić - jest pełna aromatu, sycąca i pożywna

Zupa grzybowa to jedna z najpopularniejszych zup, przygotowywana szczególnie często w sezonie jesienno-zimowym. Połączenie aromatycznego bulionu, bukietu warzyw oraz leśnych grzybów zapewnia niesamowite wrażenia smakowe. Zupa jest nie tylko smaczna, ale i sycąca. W sam raz na chłodne popołudnia, kiedy potrzebujemy rozgrzewającego obiadu.

We wrześniu ruszają grzybobrania. Regularne spacery po ostępach leśnych dla niektórych będą oznaczały kosze wypełnione po brzegi. Nasuwa się wtedy pytanie: jak wykorzystać te wszystkie grzyby? Większość z nich zdecydowanie warto ususzyć i zachować na zimę, np. do bigosu wigilijnego. Pozostałą część polecamy wykorzystywać na bieżąco. Mało co w końcu smakuje tak dobrze jak dania ze świeżych grzybków. Jeśli szukacie pomysłu na wyśmienity obiad z owoców lasu, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na zupę grzybową. Z grzankami smakuje wprost wybornie!

Zobacz wideo Intensywna i rozgrzewająca zupa ogórkowa

Aromatyczna zupa grzybowa na bazie bulionu warzywnego. Idealna na rozgrzewający, jesienny obiad

Zupę grzybową można przygotować też z grzybów suszonych lub mrożonych, ale nie ukrywamy, że najlepiej smakuje w wersji ze świeżymi okazami prosto z lasu. Poniższa receptura była wykorzystywana niejednokrotnie i jeszcze nigdy nie zawiodła. Jeśli zatem zastanawiasz się, czy warto przygotować pyszną i pożywną zupę z grzybami i warzywami, to odpowiedź jest banalnie prosta - oczywiście.

Składniki:

  • 2 kg grzybów leśnych,
  • 2 l bulionu warzywnego,
  • 2 marchewki,
  • 3 ziemniaki,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki śmietany 30 proc.,
  • 4 łyżki masła (najlepiej klarowanego),
  • 1 cebula,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy,
  • szczypta suszonego rozmarynu,
  • szczypta tymianku,
  • sól,
  • pieprz.

Zupa grzybowa z warzywami i ziołami. Sposób wykonania

Grzyby dokładnie oczyść z igliwia i innych pozostałości leśnych, a następnie przekrój je na małe kawałki. W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej obraną i posiekaną cebulę oraz pokrojone na plasterki ząbki czosnku, mieszając. Marchew umyj, obierz, pokrój w drobną kostkę i dodaj do cebuli i czosnku. Ziemniaki również umyj, obierz i pokrój, a po kilku minutach dodaj razem z masłem do garnka. Zamieszaj i podsmażaj wszystko przez kilka minut. Nie zapomnij o mieszaniu.

W dalszym kroku zalej warzywa gorącym bulionem. Gotuj przez około 10-15 minut, a po tym czasie dodaj pokrojone grzyby. Wywar gotuj przez kolejne 10 minut, aż wszystkie składniki zmiękną. Wrzuć ziele angielskie, liść laurowy, rozmaryn i tymianek. Dopraw solą i pieprzem. Na koniec zmniejsz nieco ogień i dodaj gęstą śmietanę kremówkę. Zamieszaj do zgęstnienia, zagotuj i odstaw do ostygnięcia. Podawaj na ciepło, najlepiej z dodatkiem chrupiących grzanek. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: