Wśród klasyków polskiej kuchni nie może zabraknąć dań i specjałów z grzybami. Poza aromatycznymi farszami, przetworami, sałatkami czy zupami polecamy poznać także tajniki idealnego sosu pieczarkowego. Brzmi banalnie jednak nadal wiele przepisów dalekich jest od ideału - warto więc być wyczulonym na kilka najczęściej popełnianych błędów.
Kuchnia polska bogata jest w wiele smacznych, tradycyjnych i iście swojskich dań. Nie brakuje tych mięsnych, warzywnych czy ziemniaczanych, ale i z dodatkiem grzybów. Co prawda teraz mamy sezon na świeże specjały prosto z lasu, jednak niepodważalną klasyką jest sos pieczarkowy, który można dodać do mięsa, klusek, placków, naleśników czy nawet makaronu. Jak się okazuje, banalny specjał często jest niepoprawnie przygotowany, czego pokłosiem są niesmaczne, wodniste grzyby, rzadka konsystencja i nie specjalnie apetyczne rozwarstwienie płynnych składników.
Sos pieczarkowy jest prosty, jednak warto pamiętać o kilku ważnych punktach, które doprowadzą nas do apetycznego finiszu. Pierwszą złotą zasadą jest jakość grzybów - pieczarki ciemne, pozbawione sprężystości czy stare nie powinny brać pod uwagę. Grzyby później kroimy i smażymy, aż odparuje z nich woda, dopiero później możemy bawić się w dodawanie serów czy śmietanki. Warto też pamiętać, że nie obejdzie się bez przypraw, ziół, nabiału i oczywiście serca włożonego w starania. Wówczas możemy być pewni, że wyjdzie smacznie i estetycznie!
Składniki:
Sposób przygotowania: