Przepis na sos pieczarkowy. Zapomnij o mdłych grzybach bez smaku, z tym trikiem będzie po mistrzowsku

Nie ma nic gorszego niż rozwarstwiony, mdły i niesmaczny sos pieczarkowy. Niestety ten popularny przepis często nie wychodzi, a wszystko przez nieodpowiednia kolejność dodawanych składników, zbędny pośpiech czy półprodukty. Z naszym trikiem sos wyjdzie idealnie kremowy, gęsty i pełen aromatów!

Wśród klasyków polskiej kuchni nie może zabraknąć dań i specjałów z grzybami. Poza aromatycznymi farszami, przetworami, sałatkami czy zupami polecamy poznać także tajniki idealnego sosu pieczarkowego. Brzmi banalnie jednak nadal wiele przepisów dalekich jest od ideału - warto więc być wyczulonym na kilka najczęściej popełnianych błędów. 

Idealny sos pieczarkowy. Zapomnij o miękkich, wodnistych grzybach 

Kuchnia polska bogata jest w wiele smacznych, tradycyjnych i iście swojskich dań. Nie brakuje tych mięsnych, warzywnych czy ziemniaczanych, ale i z dodatkiem grzybów. Co prawda teraz mamy sezon na świeże specjały prosto z lasu, jednak niepodważalną klasyką jest sos pieczarkowy, który można dodać do mięsa, klusek, placków, naleśników czy nawet makaronu. Jak się okazuje, banalny specjał często jest niepoprawnie przygotowany, czego pokłosiem są niesmaczne, wodniste grzyby, rzadka konsystencja i nie specjalnie apetyczne rozwarstwienie płynnych składników. 

Sos pieczarkowy jest prosty, jednak warto pamiętać o kilku ważnych punktach, które doprowadzą nas do apetycznego finiszu. Pierwszą złotą zasadą jest jakość grzybów - pieczarki ciemne, pozbawione sprężystości czy stare nie powinny brać pod uwagę. Grzyby później kroimy i smażymy, aż odparuje z nich woda, dopiero później możemy bawić się w dodawanie serów czy śmietanki. Warto też pamiętać, że nie obejdzie się bez przypraw, ziół, nabiału i oczywiście serca włożonego w starania. Wówczas możemy być pewni, że wyjdzie smacznie i estetycznie! 

Zobacz wideo Kurczak faszerowany pieczarkami, czyli szybki i prosty przepis na obiad w tygodniu

Przepis na sos pieczarkowy - idealny do klusek, mięs czy placków

Składniki: 

  • 500 g pieczarek,
  • 150 g śmietanki 30 proc.
  • 3 łyżki masła klarowanego,
  • mały pęczek koperku,
  • sól, 
  • pieprz, 
  • gałka muszkatołowa, 
  • odrobina soku z cytryny. 

Sposób przygotowania: 

  1. Na początek oczyść grzyby - pieczarki można dokładnie wyszorować lub obrać delikatnie kapelusze z cieniutkiej skórki. 
  2. Grzyby pokrój w plasterki lub ćwiartki. 
  3. Na patelni rozgrzej masło klarowane, na gorący tłuszcz wrzuć grzyby. Duś je tak długo aż odparuje z nich woda - podczas smażenia warto dodać także masła. 
  4. Po tym czasie do grzybów dodaj przyprawy i drobno posiekany koperek. Jeśli mamy na to ochotę, na tym etapie możemy dodać podsmażoną cebulkę i czosnek. 
  5. Zawartość patelni zamieszaj, a następnie wlej śmietankę. Zagotuj sos i zmniejsz moc palnika, teraz poczekaj, aż całość ładnie się zredukuje. W międzyczasie dodaj sok z cytryny, gałkę i pamiętaj, by sos co jakiś czas zamieszać. 
  6. Tak przygotowany sos pieczarkowy jest już gotowy do podania - to klasyczna wersja, która świetnie pasuje do pieczeni, klusek, makaronu i placków ziemniaczanych. Smacznego! 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.