Takiego obiadu z grzybami jeszcze nie było! Zapomnij o klasycznej zupie, aromatycznych sosach do makaronów, klusek i mięs. Farsz przygotowany z kurek w połączeniu z cienkim i delikatnym ciastem na pierogi to prawdziwa rewelacja i esencja smaków późnego lata!
Przepis na obiad z grzybami w wersji premium, czyli pierogi z kurkami
Schyłek lata i początek jesieni to doskonały moment, by wyruszyć do lasu na poszukiwania smacznych kąsków. Mowa tu o jeżynach, borówkach, ale przede wszystkim grzybach, które już po pierwszym deszczu na nowo rozsypią się po większości regionów. O tej porze roku warto szukać kurek, które nie tylko mają charakterystyczny kształty i wygląd, ale i niezastąpiony smak, idealny do porannej jajecznicy, omleta, domowej zupy czy aksamitnego sosu, który wystarczy zaserwować z ulubionymi składnikami.
Sezonowym i jednocześnie absolutnym numerem jeden w sezonowym menu są pierogi hojnie nadziane kurkami. Takie połączenie nie ma sobie równych - farsz grzybowy niemalże samo się obroni wybornym smakiem. Warto jednak do złotych darów lasu dodać cebulkę, odrobinę masła no i oczywiście grubo mielony pieprz i sól. Kluczem do sukcesu jest jednak sprężyste, elastyczne i cieniutkie ciasto na pierogi, które przy pierwszej okazji nie pęknie!
Zobacz wideo Katarzyna Bosacka pokazuje swój przepis na pierogi. Jaki? "Najlepszy, bo szybki"
Pierogi z kurkami to przepis na mistrzowskie danie z grzybami
Składniki na ciasto:
- pół kilograma mąki pszennej,
- pół szklanki wody,
- płaska łyżeczka soli.
Kurkowy farsz:
- 600 g świeżych kurek,
- duża cebula,
- około 80 g masła,
- 2 łyżki bułki tartej,
- oliwa,
- kilka łyżek tartego parmezanu,
- natka pietruszki,
- sól,
- grubo mielony pieprz.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od zrobienia idealnego farszu z sezonowych grzybów. Na wstępie oczyszczone kurki pokrój na mniejsze kawałki.
- Teraz na dużej patelni rozgrzej oliwę, na gorący tłuszcz wrzuć kurki.
- W tym czasie drobno pokrój cebulę.
- Smaż grzyby na średniej mocy palnika przez około 15 minut - wówczas wyjdą chrupiące i pełne smaku. W połowie czasu dodaj sól.
- Na mniejszej patelni zeszklij na maśle cebulkę. Gdy warzywo odrobinę ostygnie, dodaj je do misy z podsmażonymi i już odrobinę pokrojonymi grzybami.
- Na koniec dopraw farsz solą, pieprzem i dokładnie zamieszaj. Wskazówka - do farszu warto dodać też odrobinę świeżej zieleniny.
- Teraz przegotuj idealnie miękkie ciasto na pierogi. Mąkę wymieszaj z solą i przegotowaną, ciepłą wodą. Wyrabiaj składniki na jednolitą, gładką i elastyczną masę. Wskazówka - pamiętaj, że ciasto nie powinno przyklejać się do dłoni.
- Ciasto przykryj nagrzaną miską i odłóż na 15 minut leżakowania.
- Po tym czasie ciasto na cienki płat. Przy pomocy szklanki lub specjalnej foremki wykrawaj okrągłe kawałki i wypełniaj je farszem.
- Pierogi dokładnie zalep. Wskazówka - brzegi ciasta można dodatkowo ozdobić tworząc splot warkoczykowy, falbankę lub np. zrób wzorki widelcem.
- Gotowe pierogi z kurkami należy odsączyć ze słonej wody łyżką cedzakową.
- Sezonowy specjał serwuj z rozpuszczonym masłem, porcją parmezanu, zieleniną i świeżo mielonym pieprzem. Smacznego!