Przepis na obiad z grzybami w tej wersji nie ma szans z nudną klasyką. W roli głównej pierogi z kurkami

Szukasz przepisu na jedyny w swoim rodzaju obiad z grzybami? Prawdziwą perełką rodem z przepiśnika babci będą zatem pierogi kurkami, które idealnie pasują do cienkiego, delikatnego ciasta. W farszu nie może zabraknąć świeżych ziół, sporej porcji cebuli o oczywiście masełka!

Takiego obiadu z grzybami jeszcze nie było! Zapomnij o klasycznej zupie, aromatycznych sosach do makaronów, klusek i mięs. Farsz przygotowany z kurek w połączeniu z cienkim i delikatnym ciastem na pierogi to prawdziwa rewelacja i esencja smaków późnego lata! 

Przepis na obiad z grzybami w wersji premium, czyli pierogi z kurkami 

Schyłek lata i początek jesieni to doskonały moment, by wyruszyć do lasu na poszukiwania smacznych kąsków. Mowa tu o jeżynach, borówkach, ale przede wszystkim grzybach, które już po pierwszym deszczu na nowo rozsypią się po większości regionów. O tej porze roku warto szukać kurek, które nie tylko mają charakterystyczny kształty i wygląd, ale i niezastąpiony smak, idealny do porannej jajecznicy, omleta, domowej zupy czy aksamitnego sosu, który wystarczy zaserwować z ulubionymi składnikami.

Sezonowym i jednocześnie absolutnym numerem jeden w sezonowym menu są pierogi hojnie nadziane kurkami. Takie połączenie nie ma sobie równych - farsz grzybowy niemalże samo się obroni wybornym smakiem. Warto jednak do złotych darów lasu dodać cebulkę, odrobinę masła no i oczywiście grubo mielony pieprz i sól. Kluczem do sukcesu jest jednak sprężyste, elastyczne i cieniutkie ciasto na pierogi, które przy pierwszej okazji nie pęknie!

Zobacz wideo Katarzyna Bosacka pokazuje swój przepis na pierogi. Jaki? "Najlepszy, bo szybki"

Pierogi z kurkami to przepis na mistrzowskie danie z grzybami

Składniki na ciasto

  • pół kilograma mąki pszennej,
  • pół szklanki wody,
  • płaska łyżeczka soli.

Kurkowy farsz: 

  • 600 g świeżych kurek,
  • duża cebula,
  • około 80 g masła,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • oliwa,
  • kilka łyżek tartego parmezanu,
  • natka pietruszki,
  • sól,
  • grubo mielony pieprz.

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od zrobienia idealnego farszu z sezonowych grzybów. Na wstępie oczyszczone kurki pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Teraz na dużej patelni rozgrzej oliwę, na gorący tłuszcz wrzuć kurki.
  3. W tym czasie drobno pokrój cebulę.
  4.  Smaż grzyby na średniej mocy palnika przez około 15 minut - wówczas wyjdą chrupiące i pełne smaku. W połowie czasu dodaj sól.
  5. Na mniejszej patelni zeszklij na maśle cebulkę. Gdy warzywo odrobinę ostygnie, dodaj je do misy z podsmażonymi i już odrobinę pokrojonymi grzybami.
  6. Na koniec dopraw farsz solą, pieprzem i dokładnie zamieszaj. Wskazówka - do farszu warto dodać też odrobinę świeżej zieleniny. 
  7. Teraz przegotuj idealnie miękkie ciasto na pierogi. Mąkę wymieszaj z solą i przegotowaną, ciepłą wodą. Wyrabiaj składniki na jednolitą, gładką i elastyczną masę. Wskazówka - pamiętaj, że ciasto nie powinno przyklejać się do dłoni.
  8. Ciasto przykryj nagrzaną miską i odłóż na 15 minut leżakowania. 
  9. Po tym czasie ciasto na cienki płat. Przy pomocy szklanki lub specjalnej foremki wykrawaj okrągłe kawałki i wypełniaj je farszem.
  10. Pierogi dokładnie zalep. Wskazówka - brzegi ciasta można dodatkowo ozdobić tworząc splot warkoczykowy, falbankę lub np. zrób wzorki widelcem.
  11. Gotowe pierogi z kurkami należy odsączyć ze słonej wody łyżką cedzakową.
  12. Sezonowy specjał serwuj z rozpuszczonym masłem, porcją parmezanu, zieleniną i świeżo mielonym pieprzem. Smacznego!
Więcej o: