Fanów grzybobrania w Polsce nie brakuje, podobnie jak miłośników leśnych smaków. Poza zbieraniem istotny jest cały proces czyszczenia, krojenia i późniejszego gotowania. Często jednak brakuje czasu i chęci, by mozolnie oczyszczać kurki czy podgrzybki z piachu i runa. Wówczas wystarczy sięgnąć po patent z prostym produktem, który niemal każdy znajdzie w swoim domu.
Zapomnij o mozolnym czyszczeniu kurek. Katarzyna Bosacka pokazuje patent, który poradzi sobie z piachem i runem w mgnieniu oka. Ta sprytna metoda uda się każdemu, dzięki czemu dania z tymi smakowitymi rarytasami będą gotowe znacznie szybciej niż zazwyczaj. Pierwszą i jednocześnie złotą zasadą jest fakt, iż kurek nie można długo moczyć w wodzie. Taka kąpiel sprawi, że drobne grzyby, cały smak oddadzą wodzie, która już na nic nam się nie przyda.
Znacznie lepszy sposób zdradziła na Instagramie Katarzyna Bosacka. Dziennikarka znana z rad o zdrowym odżywianiu i obalaniu wszelakich mitów wykorzystuje do czyszczenia kurek mąkę! Wówczas wystarczy przełożyć grzyby do dużej miski, oprószyć je mąką i sprytnie poruszając miską, obtoczyć dokładnie leśne skarby w białym produkcie. Całość zalewamy zimną wodą, mieszamy dłonią i gotowe! Sypki produkt sprawi, że wszystkie zanieczyszczenia odczepią się od kurek i opadną na dno.
Na pozbycie się wszystkich "paprochów", zanieczyszczeń i runa mamy też nieco inne metody, które równie działają cuda. Wystarczy przygotować miskę sól i zagotowaną wodę. Kurki wkładamy do naczynia, posypujemy solą i zalewamy dużą ilością wody. Całość delikatnie mieszamy i chwilę czekamy. Takie oczyszczanie sprawi, że nasze kurki zachowają swój piękny kształt, smak i co. najważniejsze - obejdzie się bez chrupania piachu pod zębami!
Pamiętajmy zatem, by przy oczyszczaniu kurek kierować się podstawową, złotą zasadą. Pamiętajmy, by nie płukać, nie szorować i nie moczyć grzybów zbyt długo - może i będą idealnie czyste, ale ulotni się także i cały ich smak