Grzybiarze już ruszyli na pierwsze w tym sezonie "łowy". W ich koszach można znaleźć m.in. pieprzniki jadalne, czyli popularne kurki. Te smaczne rarytasy chętnie przygotowujemy na wiele sposobów, jednak zanim trafią na talerz, trzeba je dokładnie oczyścić, a to zadanie do najprostszych nie należy. Lasy Państwowe mają na to jednak sprytny trik.
Kurki to bardzo lubiane grzyby, które chętnie przygotowujemy na wiele sposobów. Są uwielbianym przysmakiem i trafiają na talerze w przeróżnych wersjach. Można dodawać je do jajecznicy, zapiekanek, czy wytrawnych wypieków, świetnie smakują także jako dodatek do mięs i sosów.
Pojawia się jednak pytanie: jak ekspresowo oczyścić kurki, by nie uszkodzić ich delikatnych kapeluszy? Leśnicy z Lasów Państwowych twierdzą, że kluczem do sukcesu jest... kąpiel. Wystarczy połączyć wodę z solą, dokładnie zamieszać, po czym sprawnie i niezbyt długo przepłukać grzyby w takiej miksturze. Efekt jest natychmiastowy, a co najważniejsze omija nas mozolna dłubanina i płukanie każdej sztuki osobno.
Wystarczy wypłukać grzyby w wodzie z solą. Grzyby wkładamy na chwilkę i mieszamy łyżką, a następnie wyławiamy łyżką cedzakową
- radzą doświadczeni leśnicy i pokazują przy okazju obfite zbiory tegorocznych kurek. Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Poza słoną kąpielą grzybów na ich oczyszczenie jest jeszcze jeden, zupełnie inny patent. Wystarczy oprószyć kurki mąką, dokładnie je zamieszać, a następnie całość zalać zimną wodą. Patent działa dosłownie cuda, bo już po chwili piach i leśne runo pływa swobodnie, a nasze grzybki lśnią czystością.
Przy oczyszczaniu kurek ważna jest także jedna, złota zasada. Pamiętajmy, by nie płukać, nie szorować i nie moczyć grzybów zbyt długo - może i będą idealnie czyste, ale ulotni się także i cały ich smak. Kurki łatwo oddają bowiem swoje walory smakowe - w tym przypadku zostaną one ekspresowo wypłukane.