Takiej zupy nie robi nikt oprócz Gessler. Jest aksamitna, bo dodaje składnik prosto z lasu

Magda Gessler to nieoceniona osobowość medialna oraz gastronomiczna w Polsce. Jej przepisy zawsze robią furorę i każdy chce je odtwarzać. Tym razem zdradziła patent na najlepszą zupę letnią, która podbije serca wielu osób. Wykorzystuje w niej sezonowe grzyby, które o tej porze roku są najlepsze. Dzięki nim danie jest aksamitne, aromatyczne i po prostu pyszne.
Zobacz wideo Magda Gessler vs Robert Makłowicz. Kto robi smaczniejsze naleśniki? Sprawdzamy

Magda Gessler jest ikoną polskiej gastronomii. Jej przepisy cieszą się niezwykłą popularnością, a obok jej przysmaków nie można przejść obojętnie. Bez wątpienia można zauważyć, że nieważne, jaki przepis postanowimy przygotować, bez problemu wyjdzie wyśmienity. Specjalizuje się ona w każdej dziedzinie gotowania i niestraszne są dla niej dania obiadowe, czy desery. Dziś na tapet bierzemy zupę, która swoim aromatem pobudzi do zjedzenia nawet największych niejadków. Jest to zupa na bazie sezonowych grzybów, którymi są kurki. Pomimo że ich cena może nieco wystraszyć, warto skosztować tego dania, by przekonać się, że jest naprawdę niesamowite.

Przepis na zupę kurkową Magdy Gessler

Składniki

  • 2 l wywaru mięsnego,
  • 300 g świeżych kurek,
  • 4 ziemniaki,
  • duża marchew,
  • 2 ząbki czosnku,
  • cebula,
  • szklanka śmietany,
  • 50 g masła
  • pół pęczka koperku,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. W pierwszej kolejności przygotuj aromatyczny bulion. Możesz do tego wykorzystać pozostały  z niedzielnego obiadu rosół.
  2. Do wywaru wrzuć obrane i pokrojone w niewielkie kawałki ziemniaki, marchew, a także czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie, całość posyp solą i pieprzem. Wywar gotuj przez następne 15 minut.
  3. W tym czasie przygotuj kurki. Wyczyść je z nieczystości, podziel na mniejsze kawałki, a następnie umieść w dużym naczyniu i zalej wodą. Odczekaj kilka minut, następnie przenieś na ręcznik papierowy i dokładnie osusz.
  4. Na patelni rozgrzej masło, a gdy będzie odpowiednio ciepłe wrzuć na nie kurki. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Dodaj ją do grzybów i całość podduszaj, co jakiś czas mieszając.
  5. Gotowe grzyby i cebulę przenieść do zupy, zamieszaj i gotuj przez następne 15 minut pod przykryciem.
  6. Na sam koniec do śmietany dodaj chochle wywaru, dokładnie zamieszaj. Tak przygotowaną mieszankę wlej do bulionu, cały czas mieszając. Wierzch zupy udekoruj posiekanym koperkiem. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA