Więcej ciekawych porad znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Kurki to bardzo lubiane grzyby, które chętnie przygotowujemy na wiele sposobów. Często możemy zakupić je na bazarach i targowiskach, ale także samodzielnie znaleźć w lesie. Niezależnie od miejsca nabycia grzybów, przed przygotowaniem należy je odpowiednio oczyścić z igliwia, ziemi i leśnych zabrudzeń. Jak to zrobić, by zachować nienaruszony kształt grzybów?
Schyłek lata to okres występowania pierwszych grzybów. Na liście tych najbardziej lubianych i jednocześnie najsmaczniejszych są oczywiście kurki, których pełna nazwa brzmi pieprzniki jadalne. Te drobne, urocze i barwne grzyby chętnie dodajemy do potraw lub na ich bazie tworzymy ciekawe dania. Można wykorzystać je niemal do każdego posiłku zarówno śniadania, obiadu jak i wykwintnej kolacji. Świetnie smakują dodane do jajecznicy, makaronu, wszelakich mięs czy aromatycznych i kremowych sosów. Niezależnie od preferowanej propozycji podania należy je wcześniej odpowiednio przygotować.
Nie jest niczym przyjemnym posiłek z drobinami piasku, które głośno chrupią podczas jedzenia, igliwie czy ziemia także muszą zostać dokładnie usunięte przed poddaniem obróbce termicznej. Chociaż czyszczenie kurek może okazać się czymś trywialnym, tak również jest czasochłonne i wymagające. Oczywiście można każdego grzyba delikatnie myć pod bieżącą wodą jednak taka metoda zajmie całe wieki. Jest jednak sposób, który to znacznie usprawni.
Płukanie kurek we wrzątku z solą najbardziej pomoże osobom, które mają sporą ilość grzybków do przebrania. Metoda ta działa w dwojaki sposób. Wrzątek powoduje, że grzyby pokrywają się cienką warstwą śluzu, jak podczas marynowania, dzięki czemu osad i brud będzie bardzo łatwy do zmycia. Z kolei sól sprawi, że drobinki zanieczyszczeń nie będą wypływać na wierzch, a zatoną. Dzięki temu wszystko, czego chcemy się pozbyć z grzybów zatonie na dnie naczynia.
Wystarczy przygotować miskę sól i zagotowaną wodę. Kurki wkładamy do naczynia, posypujemy solą i zalewamy dużą ilością wody. Całość delikatnie mieszamy i chwilę czekamy. Czynność kilka razy warto powtórzyć a na koniec dodatkowo opłukać grzyby wodą. Plusem tego sposobu, jest fakt, że grzyby zachowają swój kształt i jędrność.