Idź do lasu, a później zamknij je w słoiku. Każdy będzie błagać o przepis na te grzyby

Sezon na grzyby został oficjalnie rozpoczęty. Jeśli nie wiesz, co zrobić z dużą ilością zbiorów, to mamy coś dla ciebie. Podpowiadamy i gwarantujemy, że ten przepis sprawdza się za każdym razem. Grzyby z niego zrobione znikają ze stołów w mgnieniu oka.
Zobacz wideo Jak oczyścić kurki? Mamy dwa sposoby

Przechadzając się po lesie można już znaleźć dorodne grzyby. Wiele osób chwali się swoimi zbiorami w mediach społecznościowych, a także dzieli się sprawdzonymi przepisami, które zagwarantują, że zabrane okazy zostaną z nimi na dłużej. Duża grupa osób i tak postanawia je wysuszyć, bowiem jest to najprostsza metoda obróbki grzybów. My jednak chcemy pokazać, że nie tylko taki sposób może być szybki i łatwy. Naszym sposobem na wykorzystanie grzybów i jest zamknięcie ich w słoiku. Zalanie ich aromatyczną zalewą i pozostawienie na jakiś czas sprawi, że po ich wyciągnięciu każdy się na nie rzuci. Lepiej  zapisać ten przepis na przyszłość, bo wiele osób będzie o niego pytać.

Przepis na marynowane kurki

Składniki

  • 1 kg kurek,
  • szklanka octu 10%,
  • 2 szklanki wody,
  • kilka kulek ziela angielskiego,
  • łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki pieprzu.

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie marynowanych kurek zacznij od dokładnego oczyszczenia grzybów. Kurki umieść w dużej misce i zalej je wodą i posyp obfitą ilością soli. Dzięki temu grzyby podniosą się do góry, a znajdujący się na nich piasek opadnie na dno. Czynność możesz powtórzy 2 razy dla większej pewności.
  2. Gdy kurki są oczyszczone, warto je również przebrać. Upewnij się, że wszystkie są świeże, nie mają niepokojących przebarwień, lub czy nie są zepsute.
  3. Kiedy masz pewność, że wszystko jest w porządku umieść je w garnku i zalej wodą. Dodaj również sól i ustaw na średnim ogniu. Gotuj grzyby przez około 25 minut. Po upływie tego czasu odsącz je z płynu i pozostaw do lekkiego przestudzenia.
  4. Chłodniejsze przełóż do czystych i wyparzonych słoików. Zacznij przygotowywać zalewę.
  5. Do garnka wlej wodę, ocet i podane przyprawy, zagotuj. Pamiętaj, by co jakiś czas mieszać. Tak przygotowanym płynem zalej zawartość słoików, dorzuć do nich także ziele angielskie. Naczynia dokładnie i szczelnie zakręć.
  6. Słoiki umieść w garnku, w którym znajdują się ścierki i zalej je wodą i 3/4 wysokości. Ustaw na ogniu i pasteryzuj około 25 minut. Na koniec ostrożnie wyjmij słoiki i ustaw je do góry dnem, pozostaw do przestudzenia. Tak przygotowane kurki przechowuj w suchym i chłodnym miejscu.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.