We Wszystkich Świętych poczęstuj nim gości. Wilgotny pasztet z leśnych grzybów pochwalą wszystkie ciotki

Pasztet to nie byle co i przyzna mi rację każdy, kto chociaż raz zjadł taki kremowy, domowy i aromatyczny. Dziś zdradzimy wam przepis na pasztet, ale nie taki zwykły, jaki zawsze piecze się z mięsa z rosołu - dziś wykorzystamy leśne grzyby. Coś nam się wydaje, że ten przepis na stałe zagości na waszych świątecznych (i nie tylko) stołach.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Pasztet z leśnymi grzybami to idealna przystawna podczas spotkań w większym gronie. Idealnie smakuje z domowym pieczywem lub sosem tatarskim, a jego wykonanie jest banalnie proste. Jeśli szczęście ci dopisało i masz trochę leśnych grzybów, nie czekaj, tylko zabieraj się za to danie. Gwarantujemy, że w tym smaku zakocha się każdy miłośnik tradycyjnych i nowoczesnych smaków.

Zobacz wideo

Pasztet z leśnymi grzybami - idealny na każdą okazję

Składniki:

  • 2 kg leśnych grzybów, najlepiej sprawdzą się podgrzybki, borowiki oraz kanie
  • ok. 0,5 kg gotowanego mięsa z rosołu (polecam kaczkę lub wołowinę)
  • 3 ugotowane marchewki
  • 3 jajka
  • kajzerka namoczona w bulionie
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, liście laurowe, gałka muszkatołowa
  • masło
  • bułka tarta

Pasztet z grzybami - sposób wykonania:

  1. Świeże grzyby oczyść dokładnie, następnie opłucz i pokrój na kawałki. Następnie obgotuj grzyby przez ok. 15 -20 minut w lekko osolonej wodzie z dodatkiem listka laurowego. 
  2. Grzyby przecedź, ale wywar zachowaj. Następnie posiekaj je jeszcze drobniej. Możesz także zmielić je w maszynce. 
  3. Mięso z rosołu razem z marchewką zmiel w maszynce. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na maśle. Dodaj także czosnek i podsmażaj całość na średnim ogniu, aż cebula stanie się złota. 
  4. Przygotuj miskę i dodaj grzyby, mięso z rosołu, marchewki oraz cebulę z czosnkiem. Dodaj także namoczoną i wyciśniętą kajzerkę, wbij jajka, dopraw do smaku przyprawami i zacznij wyrabiać masę. 
  5. Masa powinna być dość zwarta, jeśli masa jest zbyt zwarta, dodaj 1/3 szklanki wywaru z grzybów. Jeśli z kolei jest za luźna - dodaj 2-3 łyżki bułki tartej i płaską łyżkę mąki ziemniaczanej. 
  6. Przygotuj formę keksową, natłuść ją masłem i wysyp bułką tartą. Następnie przełóż do niej masę na pasztet. Wyrównaj wierzch i opcjonalnie posmaruj go roztrzepanym jajkiem. Piecz przez godzinę w temperaturze 180 stopni. 

Taki pasztet jest wilgotny, ale świetnie się kroi. Możesz go zarówno rozsmarować na kanapce, jak i również podać na talerzu jako przystawkę z chrzanem lub sosem tatarskim. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.