Więcej przepisów na dania z grzybami znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Kiedy mówimy o daniach z grzybami, najczęściej wspominamy gesty sos, aromatyczną zupę i przepyszne pierogi oraz krokiety. Jednak istnieje cała masa innych, fantastycznych dań i na ich czele stoi gęste, kremowe i przepyszne risotto z grzybami. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić to danie i jak uzyskać smak, którego nie zaznasz nawet w najlepszej restauracji.
Ważne są oczywiście świeże grzyby, białe wino, które dodaje daniu głębi, ale najważniejszy jest ryż. Jak robisz risotto, to najpierw gotujesz ryż w wodzie, a dopiero później mieszasz z dodatkami. To duży błąd i prosty sposób na zabicie całego potencjału dania. Ryż na risotto najpierw powinien się zeszklić na tłuszczu, później stopniowo chłonąć bulion i wino. Tym sposobem stworzysz kulinarne arcydzieło.
Risotto z grzybami - przepis na jesienną ucztę
Składniki:
- ok. 200-300 g świeżych, leśnych grzybów
- 400 g ryżu do risotto (najlepiej arborio, jeśli nie masz, użyj innego, krótkoziarnistego)
- pół szklanki białego wytrawnego wina
- 2 średnie cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- ok. 1,5 l bulionu warzywnego lub grzybowego (polecam wywar z grzybów gotowanych wcześniej do marynaty lub wywar z moczenia suszonych grzybów - ten jednak warto rozcieńczyć)
- dwie duże łyżki masła
- 2-3 łyżki oliwy
- ok. 150 g startego parmezanu
- natka pietruszki do dekoracji
Risotto z grzybami - sposób wykonania:
- Będą potrzebne dwie patelnie, jedna duża. Możesz użyć także głębokiego rondla. Do mniejszej patelni włóż łyżkę masła i dodaj łyżkę oliwy. Kiedy się rozgrzeje, dodaj posiekaną cebulę i zeszklij ją. Następnie dodaj oczyszczone i potrójne na małe kawałki grzyby, wymieszaj i duś, aż będą miękkie.
- Do duszących się grzybów dodaj ok. pół szklanki bulionu, zmniejsz moc palnika i dodaj przeciśnięty czosnek. Patelnię przykryj pokrywką i duś, aż grzyby puszczą śluz i powstanie sos.
- Na kolejnej patelni rozgrzej resztę masła i oliwy. Następnie dodaj ryż i smaż całość, aż ziarenka staną się przezroczyste. Następnie stopniowo dolewaj wino i poczekaj, aż odparuje. Ryż powinien chłonąć płyn na bieżąco.
- Następnie dolewaj po chochelce bulion, za każdym razem mieszając ryż i czekając, aż wchłonie cały płyn. Gdy ryż już będzie al dente, dodaj grzyby z cebulą, dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
- Grzybowy sos powinien otulić ziarenka ryżu. Kiedy całość się połączy, dodaj parmezan, ponownie wymieszaj i duś jeszcze na wolnym ogniu przez 5 minut. Podawaj z natką pietruszki.
Kiedy przygotujesz takie risotto, wszyscy będą zbierać szczękę z podłogi. Jeśli szykujesz rodzinne spotkanie lub romantyczną kolację, warto się popisać i udowodnić, że grzyby to nie tylko grzybowa.