Risotto z grzybami to hit sezonu. Przygotuj ryż w ten sposób, a nie oderwiesz się od talerza

Risotto z grzybami to wymarzony obiad każdego miłośnika aromatycznych, nietuzinkowych dań z grzybami. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić taką potrawę, by smakowała jak w najlepszej restauracji. Musisz jednak uważać na ryż - na niego istnieje specjalny sposób.

Więcej przepisów na dania z grzybami znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Kiedy mówimy o daniach z grzybami, najczęściej wspominamy gesty sos, aromatyczną zupę i przepyszne pierogi oraz krokiety. Jednak istnieje cała masa innych, fantastycznych dań i na ich czele stoi gęste, kremowe i przepyszne risotto z grzybami. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić to danie i jak uzyskać smak, którego nie zaznasz nawet w najlepszej restauracji.

Zobacz wideo

Ważne są oczywiście świeże grzyby, białe wino, które dodaje daniu głębi, ale najważniejszy jest ryż. Jak robisz risotto, to najpierw gotujesz ryż w wodzie, a dopiero później mieszasz z dodatkami. To duży błąd i prosty sposób na zabicie całego potencjału dania. Ryż na risotto najpierw powinien się zeszklić na tłuszczu, później stopniowo chłonąć bulion i wino. Tym sposobem stworzysz kulinarne arcydzieło. 

Risotto z grzybami - przepis na jesienną ucztę

Składniki:

  • ok. 200-300 g świeżych, leśnych grzybów
  • 400 g ryżu do risotto (najlepiej arborio, jeśli nie masz, użyj innego, krótkoziarnistego)
  • pół szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 średnie cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • ok. 1,5 l bulionu warzywnego lub grzybowego (polecam wywar z grzybów gotowanych wcześniej do marynaty lub wywar z moczenia suszonych grzybów - ten jednak warto rozcieńczyć)
  • dwie duże łyżki masła
  • 2-3 łyżki oliwy
  • ok. 150 g startego parmezanu
  • natka pietruszki do dekoracji

Risotto z grzybami - sposób wykonania:

  1. Będą potrzebne dwie patelnie, jedna duża. Możesz użyć także głębokiego rondla. Do mniejszej patelni włóż łyżkę masła i dodaj łyżkę oliwy. Kiedy się rozgrzeje, dodaj posiekaną cebulę i zeszklij ją. Następnie dodaj oczyszczone i potrójne na małe kawałki grzyby, wymieszaj i duś, aż będą miękkie. 
  2. Do duszących się grzybów dodaj ok. pół szklanki bulionu, zmniejsz moc palnika i dodaj przeciśnięty czosnek. Patelnię przykryj pokrywką i duś, aż grzyby puszczą śluz i powstanie sos. 
  3. Na kolejnej patelni rozgrzej resztę masła i oliwy. Następnie dodaj ryż i smaż całość, aż ziarenka staną się przezroczyste. Następnie stopniowo dolewaj wino i poczekaj, aż odparuje. Ryż powinien chłonąć płyn na bieżąco. 
  4. Następnie dolewaj po chochelce bulion, za każdym razem mieszając ryż i czekając, aż wchłonie cały płyn. Gdy ryż już będzie al dente, dodaj grzyby z cebulą, dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. 
  5. Grzybowy sos powinien otulić ziarenka ryżu. Kiedy całość się połączy, dodaj parmezan, ponownie wymieszaj i duś jeszcze na wolnym ogniu przez 5 minut. Podawaj z natką pietruszki. 

Kiedy przygotujesz takie risotto, wszyscy będą zbierać szczękę z podłogi. Jeśli szykujesz rodzinne spotkanie lub romantyczną kolację, warto się popisać i udowodnić, że grzyby to nie tylko grzybowa.

Więcej o:
Copyright © Agora SA