Więcej przepisów na grzyby znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
"Lepszy rydz, niż nic". Zupełnie nie rozumiem, dlaczego w tym powiedzeniu ktoś umieścił akurat tego grzyba. Można twierdzić, że to taki dodatek, coś drugorzędnego, a przecież rydze to grzyby pierwsza klasa. Jeśli chodzi o rydze, nie jest kłamstwem stwierdzenie, że trzeba mieć do nich szczęście - nie rosną gdzie popadnie, lubią żyzne gleby, młode lasy, najlepiej iglaste. Jeśli masz to szczęście i wracasz z lasu z koszem pełnym pięknych rudawobrązowych grzybów, pewnie zastanawiasz się, jak przyrządzić rydze. Możesz kombinować i nastać się "przy garach" albo zrobić tak, jak rodzina mojego taty ze świętokrzyskiego. Ciut masełka, deczko soli i na blachę. Uczta murowana.
Składniki:
Wskazówka: Rydze możesz także przygotować na patelni. Musisz jednak pamiętać, by podczas smażenia ich nie ruszać - wówczas puszczą za dużo wody i zwyczajnie się uduszą, a nie podsmażą. Dobrym dodatkiem do rydzów z patelni jest ząbek czosnku i mała gałązka rozmarynu.