Kremowe, gęste i pachnące grzybami. Takie risotto zrobisz dzięki ważnej zasadzie
Link został skopiowany
Kremowe, gęste i pachnące grzybami. Takie risotto zrobisz dzięki ważnej zasadzie
REKLAMA
Joanna Szumilas - Głowacka
Jeśli chodzi o dania z grzybami, to trudno będzie wybrać najlepsze z nich, bo mamy różne gusta. Jedni lubią zupy, inni wolą sosy, jeszcze inni pierogi lub po prostu grzyby smażone na maśle z cebulką na pajdzie chleba. Jednak jest jedno danie, które z miejsca wpadnie na szczyt listy grzybowych pyszności u każdego, kto go spróbuje. Jak zrobić pyszne risotto z grzybami? Będzie ser, będzie trochę wina i jedna ważna zasada. Stosujesz ją także w ogrodzie.
Julie208 /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Risotto z grzybami można zjeść w większości dobrych włoskich restauracji i chociaż we Włoszech zwykle używa się borowików, my w kwestii wyboru grzybów damy ci pełną dowolność. Więc dziś zdradzimy jak zrobić włoskie risotto z polskimi grzybami. Żeby danie wyszło ci idealne, musisz wiedzieć dwie rzeczy - ryżu się nie gotuje, a podlewa i cierpliwie czeka, aż wchłonie cały płyn - i to jest najważniejsza zasada - powolne podlewanie i cierpliwe czekanie (nawet się zrymowało). A płyn wchłaniany przez ryż też jest bardzo ważny, bo oprócz bulionu przydaje się wino - koniecznie białe i koniecznie wytrawne. No i wisienką na torcie jest ser - parmezan tutaj sprawdzi się najlepiej. Jeśli raz spróbujesz tego dania, sos grzybowy z ziemniakami nagle przestanie wydawać ci się taki "wow".
REKLAMA
Zobacz wideo Zobacz przepis na risotto grzybowe z boczkiem
Kremowe risotto z grzybami. Podlewaj i cierpliwie czekaj
Składniki:
ok. 300-400 g świeżych, leśnych grzybów dowolnego rodzaju,
400 g ryżu aborio lub innego krótkoziarnistego ( w marketach często można spotkać opakowania ryżu z oznaczeniem "do risotto"),
ok. pół szklanki białego wytrawnego wina,
2 niewielkie szalotki,
2 ząbki czosnku,
ok. 1,5 l bulionu warzywnego lub grzybowego (polecam wywar z grzybów gotowanych wcześniej do marynaty),
dwie duże łyżki masła,
2-3 łyżki oliwy,
sól i pieprz,
suszony tymianek,
ok. 100 g startego parmezanu,
natka pietruszki do dekoracji.
Risotto z grzybami i parmezanem na białym winie - sposób wykonania:
Na samym początku dokładnie oczyść leśne grzyby. Pamiętaj, że jeśli używasz maślaków, należy zdjąć z kapeluszy skórkę. Następnie pokrój grzyby w dość drobną kostkę. Jeśli z kolei używasz koźlarzy, nie dodawaj ogonków, które po obróbce stają się łykowate.
Następnie przygotuj dwie patelnie, jedna powinna być dość duża. Możesz użyć także głębokiego rondla. Do mniejszej patelni włóż łyżkę masła i dodaj łyżkę oliwy. Kiedy się rozgrzeje, dodaj posiekaną cebulę i zeszklij ją. Następnie dodaj oczyszczone i potrójne na małe kawałki grzyby, wymieszaj i duś, aż będą miękkie.
Do duszących się grzybów dodaj ok. pół szklanki bulionu, zmniejsz moc palnika i dodaj przeciśnięty czosnek. Patelnię przykryj pokrywką i duś, aż grzyby puszczą śluz i powstanie sos.
Na drugiej patelni rozgrzej resztę masła i oliwy. Następnie dodaj ryż i smaż całość, aż ziarenka staną się przezroczyste. Stopniowo dolewaj wino i poczekaj, aż odparuje. Ryż powinien chłonąć płyn na bieżąco.
Bulion dolewaj po chochelce, za każdym razem mieszając ryż i czekając, aż wchłonie cały płyn. Gdy ryż już będzie prawie miękki, dodaj grzyby z cebulą, dopraw solą, pieprzem, odrobiną suszonego tymianku i dokładnie wymieszaj. Duś całość jeszcze przez kilka minut, co chwilę mieszając, bo grzyby lubią się przypalać.
Grzybowy sos powinien dokładnie otulić każde ziarenko ryżu. Kiedy całość się połączy, dodaj parmezan, ponownie wymieszaj i duś jeszcze na wolnym ogniu przez 5 minut. Podawaj z natką pietruszki.
To risotto to prawdziwa rozkosz w każdym kęsie. Jeśli boisz się wina, to nie ma powodu, ponieważ prawie cały alkohol podczas duszenia odparuje. Jeśli jednak chcesz daniem poczatować dzieci, kobietę w ciąży lub osobę, która z innych powodów nie może spożywać alkoholu nawet w śladowych ilościach, do risotto dodaj wino bezalkoholowego i dopraw odrobiną soku z cytryn.