Zupełnie nowa wersja marynowanych grzybków. Pokochasz tę orientalną nutę
Link został skopiowany
Zupełnie nowa wersja marynowanych grzybków. Pokochasz tę orientalną nutę
REKLAMA
Joanna Szumilas - Głowacka
Za co kochamy jesień? Za kolorowe liście, pyszności z dynią, ciepłą herbatę i oczywiście za grzyby. Sezon w tym roku w wielu miejscach w Polsce okazał się dość łaskawy, w innych regionach nieco mniej, ale każdy, kto wybrał się do lasu, nie wrócił z pustymi rękami. Z grzybów możemy zrobić różne cuda i jeśli mamy sporo takich uroczych i malutkich, stawiamy na marynatę. Jak zrobić najlepsze marynowane grzybki? Mam przepis, który smakuje i zaskakuje. Przydadzą się trzy przyprawy.
istock/@Roman Kalishchuk
REKLAMA
REKLAMA
Grzybki marynowane znajdują się w większości polskich spiżarni i piwnic i dla wielu są nieodłącznym dodatkiem do obiadu i różnych mięs, a podane w święta do sałatki jarzynowej dla mnie są przyjemnością przez wielkie "P". Marynowane grzybki robi się bardzo łatwo - należy je oczyścić, obgotować i zalać zalewą z wody i octu. Niektórzy dodają także cebulę, inni marchewkę, czasami czosnek. Ja jednak nie stawiam na dodatki do samych grzybów, a na dodatki do zalewy. Znasz grzybki w zalewie curry z chili i kuminem? Nie? Musisz zatem szybko nadrobić zaległość i jeśli trafisz na małe, brązowe kapelusze podgrzybków lub borowików albo żółtozielone gąski, już będziesz wiedzieć, co z nich zrobić.
REKLAMA
Zobacz wideo Dania z ryżem i grzybami - niekoniecznie tradycyjne
Do zalewy dodaj trzy przyprawy. Marynowane grzybki nigdy nie były pyszniejsze
Składniki:
ok. 2 kg niedużych grzybków dowolnego gatunku,
1 szklanka octu spirytusowego,
4,5 szklanki wody,
1 łyżka soli,
2 łyżki przyprawy curry,
łyżeczka chili,
pół łyżeczki kuminu,
10 kulek ziela angielskiego,
6 listków laurowych,
1 łyżka gorczycy,
1 łyżka ziarnistego pieprzu.
Grzybki w zalewie curry z chili i kuminem - sposób wykonania:
Grzyby dokładnie oczyść, odetnij zbyt długie trzony, a jeśli używasz maślaków, z kapeluszy zdejmij śliską skórkę. Obgotuj w wodzie z niewielką ilością soli, powinno wystarczyć 5 minut.
Do garnka wlej wodę, dodaj ocet i resztę składników Jeśli nie lubisz zbyt pikantnego smaku, użyj mniej chili. Następnie zagotuj.
Kiedy grzyby i zalewa się gotują. Przygotuj słoiczki. Powinny być czyste i suche. Włóż do nich gorące grzybki. Nie układaj ich zbyt ciasno. Nie musisz też układać ich aż do końca.
Grzyby w słoikach zalej zalewą. Słoiczki szczelnie zakręć. Następnie włóż je do dużego garnka i zalej wodą do poziomu ok. 3/4 wysokości.
Zagotuj na wolnym ogniu. Pasteryzuj przez ok. 7 minut. Pozostaw do ostygnięcia i przenieś w ciemne, chłodne miejsce.