• Link został skopiowany

Zupełnie nowa wersja marynowanych grzybków. Pokochasz tę orientalną nutę

Za co kochamy jesień? Za kolorowe liście, pyszności z dynią, ciepłą herbatę i oczywiście za grzyby. Sezon w tym roku w wielu miejscach w Polsce okazał się dość łaskawy, w innych regionach nieco mniej, ale każdy, kto wybrał się do lasu, nie wrócił z pustymi rękami. Z grzybów możemy zrobić różne cuda i jeśli mamy sporo takich uroczych i malutkich, stawiamy na marynatę. Jak zrobić najlepsze marynowane grzybki? Mam przepis, który smakuje i zaskakuje. Przydadzą się trzy przyprawy.
Grzyby marynowane
istock/@Roman Kalishchuk

Grzybki marynowane znajdują się w większości polskich spiżarni i piwnic i dla wielu są nieodłącznym dodatkiem do obiadu i różnych mięs, a podane w święta do sałatki jarzynowej dla mnie są przyjemnością przez wielkie "P". Marynowane grzybki robi się bardzo łatwo - należy je oczyścić, obgotować i zalać zalewą z wody i octu. Niektórzy dodają także cebulę, inni marchewkę, czasami czosnek. Ja jednak nie stawiam na dodatki do samych grzybów, a na dodatki do zalewy. Znasz grzybki w zalewie curry z chili i kuminem? Nie? Musisz zatem szybko nadrobić zaległość i jeśli trafisz na małe, brązowe kapelusze podgrzybków lub borowików albo żółtozielone gąski, już będziesz wiedzieć, co z nich zrobić. 

Zobacz wideo Dania z ryżem i grzybami - niekoniecznie tradycyjne

Do zalewy dodaj trzy przyprawy. Marynowane grzybki nigdy nie były pyszniejsze

Składniki:

  • ok. 2 kg niedużych grzybków dowolnego gatunku,
  • 1 szklanka octu spirytusowego,
  • 4,5 szklanki wody,
  • 1 łyżka soli,
  • 2 łyżki przyprawy curry, 
  • łyżeczka chili, 
  • pół łyżeczki kuminu,
  • 10 kulek ziela angielskiego,
  • 6 listków laurowych,
  • 1 łyżka gorczycy,
  • 1 łyżka ziarnistego pieprzu. 

Grzybki w zalewie curry z chili i kuminem - sposób wykonania:

  1. Grzyby dokładnie oczyść, odetnij zbyt długie trzony, a jeśli używasz maślaków, z kapeluszy zdejmij śliską skórkę. Obgotuj w wodzie z niewielką ilością soli, powinno wystarczyć 5 minut. 
  2. Do garnka wlej wodę, dodaj ocet i resztę składników Jeśli nie lubisz zbyt pikantnego smaku, użyj mniej chili. Następnie zagotuj.
  3. Kiedy grzyby i zalewa się gotują. Przygotuj słoiczki. Powinny być czyste i suche. Włóż do nich gorące grzybki. Nie układaj ich zbyt ciasno. Nie musisz też układać ich aż do końca.
  4. Grzyby w słoikach zalej zalewą. Słoiczki szczelnie zakręć. Następnie włóż je do dużego garnka i zalej wodą do poziomu ok. 3/4 wysokości.
  5. Zagotuj na wolnym ogniu. Pasteryzuj przez ok. 7 minut. Pozostaw do ostygnięcia i przenieś w ciemne, chłodne miejsce.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: