-
Haps
-
Jak przygotować
- Stosuję te przepisy od lat, a grzyby zjadane są jeszcze przed zimą. Marynata to klucz do idealnego smaku
Stosuję te przepisy od lat, a grzyby zjadane są jeszcze przed zimą. Marynata to klucz do idealnego smaku
Marynowane grzyby to jeden z tych przysmaków, który można kochać lub nienawidzić. My go zdecydowanie uwielbiamy, szczególnie gdy zalewane są takimi aromatycznymi marynatami. Takiemu połączeniu aż trudno się oprzeć, a z piwniczek znikają w mgnieniu oka.
Zobacz wideo
Jak zamarynować grzyby? Podpowiadamy
Marynowane grzyby to świetny sposób na zamknięcie ich aromatu i smaku na dłużej. Takie słoiki można później wyciągnąć na święta lub dodać do sałatek i sosów. By smakowały jak najlepiej, warto użyć twardszych okazów, które po takiej obróbce nie stracą na swojej konsystencji. Przed przygotowaniem pamiętaj o ich oczyszczeniu i obgotowaniu. Dodatkowo wykorzystaj tylko najlepsze marynaty. Jeśli nie możesz się zdecydować na konkretne, pomożemy z wyborem. Przedstawiamy więc przepisy na dwie rewelacyjne zalewy. Każda z nich to smakowa petarda.
Przepis na grzyby marynowane w miodzie
Składniki:
- 400 g grzybów,
- cebula,
- 500 ml wody,
- 150 ml octu 10 proc.,
- 2 łyżki cukru,
- 3 łyżki miodu
- 1,5 łyżki soli,
- 4 liście laurowe
- łyżeczka gorczycy,
- pół łyżeczki pieprzu.
Sposób przygotowania:
- W pierwszej kolejności zajmij się grzybami. Dokładnie je oczyść i przemyj z nieczystości. Możesz je również pozostawić w kąpieli wodnej na około 20 minut. Po tym czasie przenieś je do garnka i podgotuj przez 15 minut. Gotowe odcedź z płynu i pozostaw do przestudzenia.
- W tym czasie wymieszaj wodę z cukrem, miodem i octem. Mieszankę przelej do garnuszka i gotuj aż do wrzenia.
- Przygotowane słoiki wyparz i umieść w nich grzyby. Na koniec wsyp wszystkie podane przyprawy i ułóż kawałki cebuli.
- Słoiki zalej przygotowaną zalewą tak, by wszystkie grzyby były zakryte. Pasteryzuj w garnku z wodą przez 15 minut. Następnie ustaw je do góry dnem i pozostaw do wystudzenia.
Przepis na grzyby marynowane w pomidorach
Składniki:
- 500 g grzybów,
- 250 ml wody,
- 150 ml octu 10%,
- 6 łyżek koncentratu pomidorowego,
- łyżeczka soli,
- 2 łyżki słodkiej papryki w proszku,
- 6 małych cebulek,
- 5 liści laurowych,
- kilka ziaren ziela angielskiego.
Sposób przygotowania:
- Grzyby dokładnie przemyj i oczyść. Możesz je również umieścić w kąpieli wodnej, następnie podgotuj przez około 10 minut. Cebulki obierz i pokrój w piórka.
- W garnku zagotuj wodę z octem, dodaj koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. Gotuj przez 5 minut od momentu doprowadzenia do wrzenia.
- Gorące grzyby przełóż do czystych i wyparzonych słoików, zalej przygotowaną marynatą i szczelnie zakręć. Postaw słoiki do góry dnem, by zakrętki załapały. Przechowuj w chłodnym miejscu.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl