Stosuję te przepisy od lat, a grzyby zjadane są jeszcze przed zimą. Marynata to klucz do idealnego smaku

Marynowane grzyby to jeden z tych przysmaków, który można kochać lub nienawidzić. My go zdecydowanie uwielbiamy, szczególnie gdy zalewane są takimi aromatycznymi marynatami. Takiemu połączeniu aż trudno się oprzeć, a z piwniczek znikają w mgnieniu oka.
Zobacz wideo Jak zamarynować grzyby? Podpowiadamy

Marynowane grzyby to świetny sposób na zamknięcie ich aromatu i smaku na dłużej. Takie słoiki można później wyciągnąć na święta lub dodać do sałatek i sosów. By smakowały jak najlepiej, warto użyć twardszych okazów, które po takiej obróbce nie stracą na swojej konsystencji. Przed przygotowaniem pamiętaj o ich oczyszczeniu i obgotowaniu. Dodatkowo wykorzystaj tylko najlepsze marynaty. Jeśli nie możesz się zdecydować na konkretne, pomożemy z wyborem. Przedstawiamy więc przepisy na dwie rewelacyjne zalewy. Każda z nich to smakowa petarda.

Przepis na grzyby marynowane w miodzie

Składniki:

  • 400 g grzybów,
  • cebula,
  • 500 ml wody,
  • 150 ml octu 10 proc.,
  • 2 łyżki cukru,
  • 3 łyżki miodu
  • 1,5 łyżki soli,
  • 4 liście laurowe
  • łyżeczka gorczycy,
  • pół łyżeczki pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. W pierwszej kolejności zajmij się grzybami. Dokładnie je oczyść i przemyj z nieczystości. Możesz je również pozostawić w kąpieli wodnej na około 20 minut. Po tym czasie przenieś je do garnka i podgotuj przez 15 minut. Gotowe odcedź z płynu i pozostaw do przestudzenia.
  2. W tym czasie wymieszaj wodę z cukrem, miodem i octem. Mieszankę przelej do garnuszka i gotuj aż do wrzenia.
  3. Przygotowane słoiki wyparz i umieść w nich grzyby. Na koniec wsyp wszystkie podane przyprawy i ułóż kawałki cebuli.
  4. Słoiki zalej przygotowaną zalewą tak, by wszystkie grzyby były zakryte. Pasteryzuj w garnku z wodą przez 15 minut. Następnie ustaw je do góry dnem i pozostaw do wystudzenia.

Przepis na grzyby marynowane w pomidorach

Składniki:

  • 500 g grzybów,
  • 250 ml wody,
  • 150 ml octu 10%,
  • 6 łyżek koncentratu pomidorowego,
  • łyżeczka soli,
  • 2 łyżki słodkiej papryki w proszku,
  • 6 małych cebulek,
  • 5 liści laurowych,
  • kilka ziaren ziela angielskiego.

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby dokładnie przemyj i oczyść. Możesz je również umieścić w kąpieli wodnej, następnie podgotuj przez około 10 minut. Cebulki obierz i pokrój w piórka.
  2. W garnku zagotuj wodę z octem, dodaj koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. Gotuj przez 5 minut od momentu doprowadzenia do wrzenia.
  3. Gorące grzyby przełóż do czystych i wyparzonych słoików, zalej przygotowaną marynatą i szczelnie zakręć. Postaw słoiki do góry dnem, by zakrętki załapały. Przechowuj w chłodnym miejscu.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.