Moja babcia robi ten przysmak każdej jesieni. Najpierw zbiera kanie, a potem smaży je w tym cieście. Są palce lizać

Nie wiesz, jak przygotować kanie? Sposobów jest wiele i każdy jest smaczny. Mimo to kanie w mleku wyróżniają się swoją delikatnością i czasem przyrządzenia. To pyszne danie z grzybów zrobisz już w pół godziny, a zasmakuje nawet wymagającej teściowej.

Choć niektórzy są zdania, że smakiem jesieni jest dynia, kawa lub korzenne przyprawy, to nie da się ukryć, że najbardziej jesienne są przecież grzyby. Ich charakterystyczny aromat natychmiastowo kojarzy się z wilgotnym lasem, chłodem i przygotowywaniem przetworów. Niestety grzybiarze najczęściej podążają za podgrzybkami i maślakami, kompletnie omijając równie cenne i smakowite kanie. Z tych ogromnych grzybów można przygotować wyśmienitą przekąskę. Wystarczy usmażyć je w... cieście naleśnikowym. Po więcej kulinarnych inspiracji zajrzyj na stronę główną Gazeta.pl.

Zobacz wideo Pyszne dania z kurkami. Wypróbuj te przepisy

Składniki:

  • 4 kapelusze kani,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 2 duże jajka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia,
  • sól i pieprz.

Kanie w mleku tak smaczne jak u babci. Poczuj prawdziwy smak jesieni

Przygotowanie smażonych kani jest banalnie proste. Najpierw trzeba jednak zacząć od znalezienia dorodnych okazów. Gdy już zbierzemy piękne kanie i przyniesiemy je do domu, należy je jak najszybciej przyrządzić. Świeże grzyby szybko się psują i tracą aromat. Kanie należy delikatnie oczyścić suchym pędzelkiem i nożykiem, odkrawając brudne lub zniszczone części. Tak przygotowane grzyby należy namoczyć w mleku przez całą noc. Pamiętaj, by pojemnik z moczącymi się grzybami wstawić do lodówki. 

Na drugi dzień wyjmujemy grzyby z mleka, jednak nie należy go wylewać do zlewu. Na jego bazie przygotowujemy delikatne ciasto naleśnikowe. Mleko łączymy z jajkami, przesianą przez sito mąką i proszkiem do pieczenia. Dodatkowo ciasto należy doprawić solą i pieprzem do smaku. Powinno być ono gęste, tak by dokładnie oblepiło kanie. Następnie na patelni rozgrzewamy olej lub masło klarowane i smażymy umoczone w cieście grzyby. Każdą kanie podsmażamy, aż będzie rumiana z obu stron. Kanie w tej wersji smakują wybornie z dodatkiem świeżego pieczywa, ulubionego sosu i warzywnej sałatki. Miłośnicy grzybów będą tym smakiem zachwyceni. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Agora SA