Sezon na grzyby trwa w najlepsze. Weekendami lasy oblegane są przez zawodowych jak i mniej doświadczonych grzybiarzy. Nieważne jednak jakie ma się doświadczenie w tej dziedzinie, samo spacerowanie po lesie jest bardzo przyjemne. Niektórym udaje się też wyjść z zagajnika z pełnymi koszami okazów, które później wrzucą do obiadu. Czy pośród najpopularniejszych grzybów znajdzie się też ten, o którym dziś mowa?
Zobacz wideo Mądra Babcia pokazała, jak zrobić obłędny gulasz z grzybami. Zaniemówisz z zachwytu
Suchogrzybek złotopory - znajdziesz go w wielu lasach
Suchogrzybek złotopory to dość pospolity grzyb, pomimo że jego wygląd może mówić inaczej. Znany jest również pod innymi nazwami, takimi jak:
- borowik złotopory,
- borowik złotawy,
- czerwona noga,
- podgrzybek złotopory,
- złoty grzyb
- grzyb zającowy,
- grzyb zajęczny.
Występuje zarówno w lasach liściastych, jak i iglastych. Osoby wybierające się do lasu mogą go znaleźć już od czerwca, nawet do listopada. Przechadzając się po lesie nietrudno go zauważyć. Może osiągnąć nawet do 10 cm wielkości. Jego kapelusz jest zazwyczaj brązowy, bordowy, oliwkowy lub żółtobrązowy, a dodatkowo można zauważyć na nim suchą i matową warstwę. Charakterystyczne są również pęknięcia, które pojawiają się wraz z wiekiem grzyba lub w okresie suszy. Pod kapeluszem ma żółte rurki, które z czasem stają się zielone. Z tego okazu można zrobić wiele pysznych rzeczy. Można dodać go do zup, sosów i jako dodatek do farszu do pierogów. Warto je także zamarynować i postawić w domowej spiżarni.
Przepis na marynowane suchogrzybki
Składniki
- 500 g świeżych suchogrzybków,
- 2 szklanki octu winnego,
- 2 szklanki wody,
- łyżka soli,
- łyżka cukru,
- 4 ziela angielskie,
- 6 ziaren pieprzu czarnego,
- 2 liście laurowe,
- 4 ząbki czosnku.
Sposób przygotowania
- Przyrządzanie grzybów rozpocznij od ich dokładnego oczyszczenia. Usuń wszelkie zanieczyszczenia, resztki ziemi oraz suche fragmenty. Upewnij się również, że każdy kawałek jest dobry do spożycia i nie posiada pleśni. Po wyczyszczeniu oczyść delikatnie kapelusze i trzony za pomocą ręcznika papierowego.
- Następnie pokrój grzyby na kawałki o podobnej wielkości.
- Do garnka wlej ocet winny, wodę, wsyp również sól, cukier, ziela angielskie, pieprz czarny, liście laurowe i pokrojony na mniejsze kawałki czosnek.
- Doprowadź składniki do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj przez następne 7 minut.
- W umytych i wyparzonych słoikach ułóż przygotowane suchogrzybki. Zalej je gorącą marynatą, pozostawiając około 1 cm miejsca od brzegu słoika. Szczelnie zamknij naczynia, używając wcześniej wyparzonych pokrywek.
- Teraz czas na pasteryzacje, by przedłużyć ich trwałość. W wyłożonym ścierkami garnku umieść słoiki i wlej do niego wodę tak, aby naczynia były w połowie zanurzone.
- Podgrzej całość i trzymaj na ogniu przez 15-20 minut. Po tym czasie ostrożnie wyjmij słoiki i pozostaw do ostudzenia.
- Po ostudzeniu przechowuj je w chłodnym, ciemnym miejscu. Marynowane grzybki są gotowe do spożycia po kilku dniach.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl