Nic tak nie wydobywa z grzybów pełnego smaku i aromatu, jak podsmażenie ich na patelni. To właśnie ta czynność jest ważna, gdy decydujemy się na dodanie tego składnika do dania. Pomimo że na rynku można znaleźć wiele gatunków grzybów i tak najczęściej sięgamy po pieczarki, które są najbardziej popularne i dostępne w każdym sklepie. Jednak, gdy wrzucamy je na patelnię, może się okazać, że wycieknie z nich woda i zamiast chrupiącej skorupki, będziemy mieć rozmokniętą powłokę. Jak więc uniknąć takiego efektu i uzyskać ten pożądany? Wystarczy zastosować się do kolejności wykonywanych czynności.
Pomimo że smażenie pieczarek nie należy do skomplikowanych czynności, może się okazać, że i tak natrafimy na problem. Zazwyczaj jest związany z płynem, który pojawia się na patelni podczas smażenia. Poznaliśmy jednak sposób, jak go uniknąć. Zastosuj się więc do poniższych kroków.
Przede wszystkim oczyść i dokładnie opłucz pieczarki. Następnie pozostaw je do całkowitego osuszenia i pokrój w plastry. Cebulę obierz z łupin i drobno ją posiekaj. Na patelni rozgrzej łyżeczkę masła i podsmaż na nim cebulę. Gdy jej kolor stanie się złocisty, dodaj pieczarki i zamieszaj. Smaż całość przez kilka minut i dopiero po jakimś czasie oprósz wszystko solą. Gdy zrobisz to wcześniej, warzywa puszczą wodę i zamiast smażenia, będą się dusić. Więc tak jak widać, najważniejsze w ich przygotowaniu jest to, by przyprawianie zostawić na sam koniec. Dzięki temu mamy pewność, że uzyskamy efekt chrupiących kawałków.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl