Rydze w tej wersji to przysmak jakich mało. Żadne masło, czy smażenie - przyda się woda i sól

Jeśli chodzi o kiszonki, najczęściej kisimy ogórki, kapustę, czasami także buraki i pomidory. A wiecie, że można także kisić grzyby? Dziś zdradzimy przepis na kiszone rydze, które są po prostu fantastyczne i biją na głowę wszystkie inne kiszonki świata.

Więcej przepisów na dania z grzybami znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Rydze to z całą pewnością jedne z najsmaczniejszych grzybów i dużo osób twierdzi, że najsmaczniejsze są po prostu duszone na maśle. Jednak jeśli spróbujesz kiszonych rydzów, na długi czas o nich nie zapomnisz. Są pyszne, idealne na kanapkę lub do sałatek. Robi się je bardzo łatwy sposób i jeśli zachowasz odpowiednie proporcje, zrobisz prawdziwe grzybowe dzieło kulinarne. 

Zobacz wideo

Kiszone rydze - przepis na pyszne grzyby

Składniki:

  • ok. 1 kg rydzów
  • 3 cebule
  • woda 
  • sól i cukier

Kiszone rydze - sposób wykonania

  1. Grzyby dokładnie oczyść i odetnij końcówki trzonów. W dużym garnku zagotuj wodę z solą i obgotuj grzyby przez ok. 3 minuty. Następnie odcedź i pozostaw do ostygnięcia. 
  2. Przygotuj kamionkę lub duży słój do kiszenia. Następnie pokrój w piórka cebulę i połóż warstwę cebuli na dnie naczynia. 
  3. Grzyby układaj warstwowo na zmianę z cebulą, każdą warstwę grzybów posól łyżeczką soli i połową łyżeczki cukru. 
  4. Ostatnią warstwę powinna stanowić cebula. Następnie dociśnij całość i obciąż słoik czymś ciężkim. Ustaw w temperaturze pokojowej. Po ok. trzech dniach grzyby powinny puścić sok. 
  5. Proces kiszenia powinien trwać w zależności od temperatury od dwóch do trzech tygodni. Kiedy grzyby się już ukiszą, przełóż je do czystych i wyparzonych słoików.
  6. Żeby przerwać proces kiszenia, zapasteryzuj je we wrzątku. Kiszone rydze powinny byś pasteryzowane przez kwadrans. 

Tak przygotowane grzyby są po prostu fantastyczne. Po zapasteryzowaniu przenieś je do piwnicy lub innego ciemnego i chłodnego miejsca. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA