Kurczak cacciatore to danie pochodzące z regionu Toskanii. Nazwa "cacciatore" oznacza "myśliwy" i jest to nawiązanie do korzeni tego przepisu. Ci, którzy przygotowywali posiłek, zazwyczaj sami polowali na zwierzęta. Potrawa jest prosta do zrobienia, pełna aromatu i bardzo smaczna. Idealnie sprawdzi się na weekendowy rodzinny obiad albo wizytę gości. Zobaczysz, że będą zachwyceni.
Pierwsze skrzypce w pollo alla cacciatora gra oczywiście drób. Najpopularniejsza jest wersja z kurczakiem, ale kiedyś wykorzystywano również mięso z królika. Obecnie powstaje coraz więcej wariacji tego dania i niektórzy dorzucają np. salami albo kiełbasę. Ja podzielę się z tobą jednak tradycyjnym przepisem, bo w mojej ocenie jest najlepszy. Oto potrzebne składniki:
Z podanych przeze mnie proporcji wychodzą 4 porcje. Jest to więc świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Odpowiednio dobrane dodatki, takie jak kapary, oliwki i anchois sprawiają, że sos jest niezwykle aromatyczny. Oto krótka instrukcja przygotowania:
Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.