Byłam we Włoszech i zakochałam się w kurczaku cacciatore. Zrobiłam w domu i co? Została pusta patelnia

Danie pollo alla cacciatora znane jest również jako kurczak po myśliwsku. To klasyczna potrawa kuchni włoskiej. Chociaż charakteryzuje się bogactwem smaków, jest bardzo prosta do zrobienia. Mięso łączy się z warzywami, ziołami oraz winem.

Kurczak cacciatore to danie pochodzące z regionu Toskanii. Nazwa "cacciatore" oznacza "myśliwy" i jest to nawiązanie do korzeni tego przepisu. Ci, którzy przygotowywali posiłek, zazwyczaj sami polowali na zwierzęta. Potrawa jest prosta do zrobienia, pełna aromatu i bardzo smaczna. Idealnie sprawdzi się na weekendowy rodzinny obiad albo wizytę gości. Zobaczysz, że będą zachwyceni.

Zobacz wideo Kurczak piccata - najpopularniejsze mięso w bardzo ciekawej wersji

Kurczak cacciatore. Przepis jest banalny i nie wymaga dużych umiejętności

Pierwsze skrzypce w pollo alla cacciatora gra oczywiście drób. Najpopularniejsza jest wersja z kurczakiem, ale kiedyś wykorzystywano również mięso z królika. Obecnie powstaje coraz więcej wariacji tego dania i niektórzy dorzucają np. salami albo kiełbasę. Ja podzielę się z tobą jednak tradycyjnym przepisem, bo w mojej ocenie jest najlepszy. Oto potrzebne składniki:

  • 4 piersi z kurczaka,
  • 250 g pieczarek,
  • 4 plastry boczku,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 filety anchois,
  • 100 g zielonych oliwek,
  • 2 łyżeczki kaparów,
  • 500 ml przecieru pomidorowego,
  • 125 ml czerwonego wytrawnego wina,
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia. 
Kurczak cacciatore
Kurczak cacciatore pexels.com/cottonbro studio

Jak zrobić pollo alla cacciatora? Zakochasz się w tym sosie

Z podanych przeze mnie proporcji wychodzą 4 porcje. Jest to więc świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Odpowiednio dobrane dodatki, takie jak kapary, oliwki i anchois sprawiają, że sos jest niezwykle aromatyczny. Oto krótka instrukcja przygotowania:

  1. Dopraw kurczaka solą i pieprzem. Usmaż na patelni, najlepiej na oliwie.
  2. Ułóż mięso w naczyniu żaroodpornym.
  3. Na patelnię wrzuć pokrojone pieczarki i podsmaż je. Następnie przełóż do naczynia z kurczakiem.
  4. Teraz usmaż boczek, cebulę, czosnek i anchois.
  5. Zalej składniki winem i gotuj na małym ogniu przez 5 minut.
  6. Dodaj przecier, kapary, oregano oraz bazylię. Ponownie użyj też soli i pieprzu.
  7. Wymieszaj całość i zalej kurczaka. Na wierzch wsyp oliwki.
  8. Piecz w 180 st. przez 35 minut. Buon appetito!

Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: