Zrobiłam kurczaka w air fryerze. Był pyszny i obłędnie soczysty. Przypominał mokrą gąbkę

Kurczak z air fryera stał się prawdziwym hitem w polskiej kuchni - szybki, pełen smaku i zdrowszy od smażonego. Dzięki urządzeniu przygotowanie dania w soczystej wersji jest łatwiejsze niż kiedykolwiek. Idealny na obiad, imprezy czy rodzinne spotkania. Czy naprawdę warto?

Air fryer to rewolucja w nowoczesnej kuchni, która w ciągu ostatnich lat zdominowała polskie domy. Wielofunkcyjne urządzenie łączy w sobie zalety szybkiego gotowania, oszczędności miejsca i obietnicy zdrowszego żywienia. Jego atrakcyjność tkwi w prostocie obsługi i wielowarstwowych możliwościach przyrządzania potraw. 

Zobacz wideo Kurczak pieczony z warzywami

Air fryer - hit czy kit? Popytałam i już wiem. "Nie widzę różnicy"

Choć mam już air fryera, o opinię postanowiłam spytać redakcyjnego kolegę, który urządzenie nabył niedawno. Co dwie głowy, to nie jedna. Jakie są jego pierwsze wrażenia? - Nie widzę różnicy między pieczeniem w piekarniku, a w air fryerze. Tutaj, ze względu na małą powierzchnię, nagrzanie do 200 stopni zajmuje minutę - powiedział. - Wiadomo, na przykład przy frytkach, jeśli robimy na oleju, to jest inaczej, ale tutaj zdrowiej - dodał.

Air fryer okazuje się być prawdziwym sprzymierzeńcem szczególnie w przypadku mięs. Pozwala na błyskawiczne przygotowanie dań, zachowując ich walory smakowe i teksturę. Przykładowo, kurczak przyrządzony w tym urządzeniu zyskuje idealną kombinację - chrupiącą skórkę na zewnątrz i soczystość w środku. Przy niektórych przepisach problematyczna może okazać się temperatura, gdyż niektóre urządzenia można ustawić na maksymalnie 200 stopni. 

Co zrobić na obiad w air fryerze? Soczyste i miękkie mięso w kilka chwil

W air fyerze można piec, smażyć i grillować, co daje ogromne pole do popisu w kuchni. Na obiad świetnie sprawdzą się nie tylko frytki czy ryba, lecz także kawałki kurczaka. Dzięki równomiernemu rozprowadzeniu ciepła potrawy będą chrupiące, ale z minimalną ilością tłuszczu.

Składniki:

  • 4 podudzia z kurczaka (około 600-700 g),
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • łyżeczka papryki słodkiej,
  • pół łyżeczki czosnku w proszku,
  • pół łyżeczki cebuli w proszku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • łyżeczka ziół prowansalskich.

Jak zrobić soczystego kurczaka w air fryerze? Chodzi o ułożenie i temperaturę

Kurczak w air fryerze jest szybki i prosty do przygotowania, a jednocześnie bardzo smaczny. Aby uzyskać soczyste i aromatyczne mięso, ważne jest odpowiednie doprawienie, a później ułożenie w urządzeniu. Wybór prawidłowej temperatury też jest istotny. Gdy będzie za wysoka, może się wysuszyć.

Sposób przygotowania:

  1. Na początku należy przygotować marynatę. Oliwę z oliwek wymieszaj ze wszystkimi przyprawami. Podudzia dokładnie natrzyj mieszanką, zwróć uwagę, aby przyprawy równomiernie pokryły każdy kawałek mięsa. Następnie przykryj je i pozostaw w lodówce na około 30 minut.
  2. Po tym czasie włóż podudzia do koszyka air fryera, uważając, aby nie były zbyt blisko siebie. Ustaw temperaturę na 180 stopni i piecz przez około 20-25 minut. W połowie czasu warto przewrócić kurczaka na drugą stronę, aby zapewnić równomierne i dokładne upieczenie.
  3. Mięso będzie gotowe, gdy jego skórka stanie się złocista i chrupiąca, a po przekrojeniu nie będzie surowe. Jeśli jest taka potrzeba, włóż je ponownie na kilka minut do podpieczenia. Od razu po wyjęciu możesz podawać je z dodatkami. Smacznego!
Więcej o: