Air fryer to rewolucja w nowoczesnej kuchni, która w ciągu ostatnich lat zdominowała polskie domy. Wielofunkcyjne urządzenie łączy w sobie zalety szybkiego gotowania, oszczędności miejsca i obietnicy zdrowszego żywienia. Jego atrakcyjność tkwi w prostocie obsługi i wielowarstwowych możliwościach przyrządzania potraw.
Choć mam już air fryera, o opinię postanowiłam spytać redakcyjnego kolegę, który urządzenie nabył niedawno. Co dwie głowy, to nie jedna. Jakie są jego pierwsze wrażenia? - Nie widzę różnicy między pieczeniem w piekarniku, a w air fryerze. Tutaj, ze względu na małą powierzchnię, nagrzanie do 200 stopni zajmuje minutę - powiedział. - Wiadomo, na przykład przy frytkach, jeśli robimy na oleju, to jest inaczej, ale tutaj zdrowiej - dodał.
Air fryer okazuje się być prawdziwym sprzymierzeńcem szczególnie w przypadku mięs. Pozwala na błyskawiczne przygotowanie dań, zachowując ich walory smakowe i teksturę. Przykładowo, kurczak przyrządzony w tym urządzeniu zyskuje idealną kombinację - chrupiącą skórkę na zewnątrz i soczystość w środku. Przy niektórych przepisach problematyczna może okazać się temperatura, gdyż niektóre urządzenia można ustawić na maksymalnie 200 stopni.
W air fyerze można piec, smażyć i grillować, co daje ogromne pole do popisu w kuchni. Na obiad świetnie sprawdzą się nie tylko frytki czy ryba, lecz także kawałki kurczaka. Dzięki równomiernemu rozprowadzeniu ciepła potrawy będą chrupiące, ale z minimalną ilością tłuszczu.
Składniki:
Kurczak w air fryerze jest szybki i prosty do przygotowania, a jednocześnie bardzo smaczny. Aby uzyskać soczyste i aromatyczne mięso, ważne jest odpowiednie doprawienie, a później ułożenie w urządzeniu. Wybór prawidłowej temperatury też jest istotny. Gdy będzie za wysoka, może się wysuszyć.
Sposób przygotowania: