• Link został skopiowany

Sąsiadka przyniosła mi raz i przepadłam. Odtąd paprykę marynowaną robię tylko z jej przepisu

Jak zrobić pyszną paprykę marynowaną? Przepis mojej sąsiadki to strzał w dziesiątkę. Jest szybki i prosty w wykonaniu, a ponadto zawsze, ale to naprawdę zawsze się udaje. Wystarczy nieco wysiłku, by cieszyć się jej smakiem przez całą zimę.
Jak zrobić pyszną paprykę marynowaną? Przepis mojej sąsiadki to strzał w dziesiątkę
Jak zrobić pyszną paprykę marynowaną? Przepis mojej sąsiadki to strzał w dziesiątkę. Fot.pexels.com / Cottonbro / Archiwum prywatne

Przetwory są trochę jak lato zamknięte w słoiku. Dzięki nim możemy cieszyć się ulubionymi smakami przypominającymi dni pełne słońca przez cały rok. Jest to szczególnie przydatne zimą, kiedy na straganach nie znajdziemy zbyt wiele sezonowych warzyw czy owoców. Obok kiszonek, dżemów i soków popularnością cieszy się też papryka marynowana. Jak ją zrobić?

Co potrzeba do marynowania papryki? Sekret tkwi w przyprawach

W sieci znajdziesz wiele przepisów na paprykę marynowaną. Ja jednak wolę stawiać na pewniaki, a właśnie takim podzieliła się ze mną sąsiadka. Odpowiedni dobór przypraw sprawi, że zawartość słoików wyjdzie wręcz wyborna w smaku, dlatego lepiej od razu zrób więcej. Nim się obejrzysz, a będą świeciły pustkami. Czego będziesz potrzebować? Przygotuj:

  • 1,5 kg papryki,
  • średniej wielkości cebulę,
  • 5 szklanek wody (1,25 l),
  • 3/4 szklanki cukru,
  • szklankę octu spirytusowego,
  • olej,
  • przyprawy: 1,5 łyżki soli, łyżkę pieprzu ziarnistego, 3 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego, 2 łyżki curry
  • nasiona gorczycy - powinna być 1 łyżeczka na każdy słoik.

PORADA! Do słoików możesz wykorzystać paprykę czerwoną, żółtą lub obie. Ważne jest, tylko aby były świeże, jędrne i zdrowe.

Najlepsza papryka marynowana - przepis (zdjęcie ilustracyjne)
Najlepsza papryka marynowana - przepis (zdjęcie ilustracyjne) fot. pixabay/Alexei_other

To najlepsza papryka marynowana. Przepis dostałam od sąsiadki

Przygotowanie przetworów zacznij od wyczyszczenia, wyparzenia i wysuszenia słoików. Potem dokładnie umyj papryki, przekrój je na pół, pozbądź się ogonków, błonek i gniazd nasiennych, a na koniec pokrój w grube plastry. Co dalej?

  1. Cebulę pokrój w plasterki. Do każdego słoika włóż po kilka kawałków, dodaj po łyżeczce gorczycy, a potem upchaj paprykę. Powinna mieć stosunkowo ciasno.
  2. Do garnka wlej ocet, wodę, dodaj cukier, pozostałe przyprawy i zagotuj. Gdy mieszanka zacznie bulgotać, zdejmij ją z ognia i przelej do słoików w taki sposób, by pokrywała paprykę. Do każdego słoika dodaj jeszcze po 1 łyżce oleju, po czym je zamknij.
  3. Na dnie dużego garnka rozłóż ściereczkę, ułóż na niej słoiki, zalej wodą, włącz mały ogień i poczekaj, aż się zagotuje. Gdy zacznie bulgotać, pasteryzuj jeszcze przez 10 minut, a po tym czasie wyjmij i odstaw do ostygnięcia. Później pilnuj, by słoiki stały w chłodnym i ciemnym miejscu, a nie zepsują się nawet rok.

Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: