Kotlety siekane wychodzą mi tak pyszne, że sama powinnam dać sobie medal. To przez kolorowe dodatki

Kotlety siekane z kurczaka to danie, które na moim stole musi się pojawić przynajmniej kilka razy w miesiącu. Fakt, jest z nimi trochę roboty, ale smakują tak, że wszystkie mielone i schabowe tego świata mogą się schować. Co zrobić, żeby kotlety siekane były soczyste i pełne smaku? Nie zapomnij o majonezie i mące ziemniaczanej - inaczej rozpadną się i wysuszą.

Kotlety siekane stanowią smaczną odmianę od innych, troszkę spowszedniałych dań. Są naprawdę przepyszne, kolorowe i łatwe w wykonaniu, chociaż czasochłonne. Nie zaczynam więc bez ostrego noża i ważnych dodatków. Nie zapomnij też o ważnej zasadzie dotyczącej oleju. Kotlety siekane smażę na głębokim tłuszczu. Musi być go dużo i musi być bardzo gorący - inaczej kotlety zaczną go "pić".

Zobacz wideo Zobacz nasz przepis na zaskakujące kotlety. Nie zgadniesz, z czego są

Kotlety siekane z kurczaka. Są lepsze od nudnych mielonych

Składniki:

  • 3 podwójne filety z piersi kurczaka,
  • 2 czerwone papryki (najlepiej większe),
  • 1 cebula, najlepiej większa,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • pęczek pietruszki,
  • 2 łyżki majonezu,
  • łyżka musztardy,
  • 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 3 jajka,
  • sól, pieprz, słodka papryka, odrobina curry,
  • olej do głębokiego smażenia.

Kotlety siekane - sposób wykonania:

  1. Pierś z kurczaka oczyść z błonek i pokrój w dość drobną kostkę. Następnie włóż do miski i dopraw ulubionymi przyprawami. Odłóż na kilka godzin do lodówki.
  2. Kiedy mięso nachodzi przyprawami, przygotuj resztę składników. Paprykę pokrój w mniej więcej taką samą kostkę jak kurczaka, z kolei cebulę posiekaj dość drobno. Czosnek przeciśnij przez praskę, a pietruszkę również drobno posiekaj.
  3. Do zamarynowanego kurczaka dodaj posiekane warzywa, wbij jajka, dodaj majonez, musztardę i mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw, by masa na kotlety nabrała temperatury pokojowej.
  4. W szerokim rondlu rozgrzej olej do głębokiego smażenia i głęboką łyżką nakładaj do niego porcje masy mięsnej na kotleciki. Smaż na umiarkowanej mocy palnika, aż kotleciki zaczną robić się rumiane.
  5. Po usmażeniu wyłóż kotlety na ręcznik papierowy, by odciekły z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z ziemniakami lub ryżem i ulubioną surówką albo na zimno z sosem czosnkowym.
Więcej o: