Jak obrać mango na 3 sposoby? Proste triki, dzięki którym obieranie mango pójdzie jak z płatka!

Jak obrać mango? Owoc ten coraz częściej gości w naszych kuchniach nie tylko jako smaczna przekąska, ale również jako składnik dań obiadowych o egzotycznym charakterze. Obieranie mango na początku może się wydawać nieco problematyczne, dlatego warto znać proste sposoby na szybkie oddzielenie smakowitego miąższu owocu od skórki i pestki.

Czy wiesz, jak szybko obrać mango? Poznaj trzy najpopularniejsze sposoby i stań się mistrzem w swojej kuchni. Niezawodne triki zawsze ułatwiają nam życie.

Zobacz wideo Sposoby na przechowywanie żywności. Spraw, by jedzenie nie lądowało w koszu!

Mango: jak kroić, jak jeść, dlaczego warto jeść? 

Jak kroić i spożywać mango? Warto wiedzieć, że jest to tropikalny owoc pochodzący z Azji, który coraz częściej gości na naszych półkach sklepowych. Charakteryzuje się bardzo soczystym miąższem o słodkim smaku, który bardzo często porównywany jest do brzoskwini lub moreli. W zależności od odmiany skórka mango może przybierać kolor od zielonego, przez żółty, aż do czerwonego.

Mango. Zdjęcie ilustracyjne
Mango. Zdjęcie ilustracyjne iStock / Khonte Abejuela

Mango to owoc, który nie tylko dobrze smakuje, ale także korzystnie działa na zdrowie człowieka. W nim  znajdziemy dużo błonnika, który reguluje pracę jelit i odpowiada za uczucie sytości. Owoc pełen jest także cennych witamin i minerałów. W mango znajdziemy m.in.:

  • dużą dawkę witaminy C, która wspiera układ odpornościowy;
  • witaminę A, która odpowiada za prawidłowe widzenie;
  • witaminy z grupy B, które pozytywnie oddziałują na pracę układu nerwowego człowieka.

W mango znajdziemy ponadto przeciwutleniacze, które spowalniają procesy starzenia i chronią komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Owoc ten ma właściwości przeciwzapalne, zmniejsza też ryzyko chorób serca. Co więcej, jest źródłem naturalnych cukrów, które dostarczają nam energii do działania.

Mango można jeść na wiele różnych sposobów. Może być spożywane w wersji solo jako smakowita owocowa przekąska. Świetnie smakuje w popularnych daniach kuchni azjatyckiej, jak m.in. curry. Idealnie sprawdzi się także jako składnik zdrowych sałatek. Pokrojone mango można dodać do porannej owsianki lub jogurtu naturalnego, aby uzyskać zdrowe i sycące śniadanie.    

Jak obierać mango? Co jeszcze warto o nim wiedzieć?

Jak obierać mango? Obieranie mango na początku może wydawać się trochę problematyczne. Owoc składa się ze skórki, miąższu i pestki. Skórka jest twarda i cienka, a jej grubość zależy od danej odmiany. Miąższ to najbardziej soczysta część owocu, która ma bardzo intensywnie słodki smak i włóknistą strukturę. Płaska i stosunkowo duża pestka znajduje się w środku owocu i jest dosyć silnie przymocowana do miąższu.

Wygląd i wielkość owocu może się różnić w zależności od odmiany, jednak najczęściej możemy spotkać mango o podłużnym, owalnym kształcie. Dojrzałe mango wydziela intensywny zapach, a po delikatnym naciśnięciu da się wyczuć miękki miąższ. Jeśli pod wpływem nacisku mango jest twarde, to oznacza, że nie jest jeszcze wystarczająco dojrzałe.  

Jak się obiera mango? Trzy proste sposoby

Jak się obiera mango? Sposobów na obieranie tego owocu jest kilka, a poniżej prezentujemy trzy najpopularniejsze. 

  • Sposób 1. Obieranie mango na "kratkę". Ten sposób pozwala na łatwe i dokładne oddzielenie miąższu od skórki i pestki. Mango obrane tą metodą wygląda bardzo efektownie i może być podane np. jako przekąska na deskę serów. Owoc należy przekroić wzdłuż na dwie części, a następnie usunąć pestkę. Miąższ z obu połówek delikatnie kroimy w kratkę, uważając, aby nie przeciąć skórki. Na koniec obracamy skórkę na zewnątrz, tworząc charakterystycznego "jeża".
  • Sposób 2. Z użyciem szklanki. Mango należy przekroić na pół i usunąć pestkę. W dalszej kolejności przykładamy brzeg szklanki do miąższu i owoc przesuwamy w dół, oddzielając go tym samym od skórki. Najlepiej wybrać do tego szklankę z dosyć cienkiego szkła.
  • Sposób 3. Metoda tradycyjna z użyciem noża. Na początku mango należy przekroić wzdłuż na dwie części i usunąć pestkę. Przy pomocy ostrego noża delikatnie obieramy owoc ze skórki, a następnie kroimy miąższ w wybrany przez nas kształt, np. kratka, paski, plastry itp.  

Zobacz też: Przepis na kawę przywiozłam z Turcji. Teraz każdy chce mnie odwiedzić, aby jej skosztować

Więcej o: