Puszyste i delikatne placuszki bananowe. Bez tej przyprawy nie będą aż tak smaczne

Co zrobić na śniadanie, jeśli znudziły ci się banalne kanapki, smaczna, chociaż przewidywalna jajecznica lub parówki z musztardą? Co powiesz na placuszki bananowe? Będą puszyste, delikatne i pełne smaku, a jeśli dodasz do ciasta korzenną przyprawę, już po pierwszym kęsie oszalejesz z radości.

Placki bananowe mają szereg ukrytych funkcji. Jedną z nich jest poprawianie humoru w ponure dni, łagodzenie obyczajów i łączenie pokoleń, bo nic tak nie łączy pokoleń, jak pyszne jedzonko. Placki bananowe oprócz swoich ukrytych mocy, mają także doskonale znane moce, a dokładniej smak i prostotę oraz szybkość wykonania. Jak je zrobić? Tu nie ma żadnej magii ani tajemnej wiedzy zaklętej w przepisie. Wystarczą banany i kilka składników, które masz pod ręką. Później cyk, na patelnię i można stawiać czoła ponurym dniom.

Zobacz wideo Zobacz przepis na placuszki z gotowanych ziemniaków

Zamiast kanapek i jajecznicy zrób te pyszne placki. Zachwyt murowany

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • dwa dojrzałe banany,
  • 200 ml maślanki,
  • pełna łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta cynamonu,
  • cukier puder do smaku (pamiętaj, że banany same w sobie są słodkie),
  • 2 jajka,
  • tłuszcz do smażenia.

Placuszki bananowe - sposób wykonania:

  1. Obrane banany przełóż do miski i rozgnieć je na papkę małą praską lub widelcem. Następnie dodaj maślankę i jajka. Wymieszaj.
  2. Do miski przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodaj cynamon i cukier puder. Energicznie wymieszaj ciasto łyżką.
  3. Miskę z ciastem odłóż na kilka minut, by proszek do pieczenia delikatnie spulchnił ciasto. W tym czasie rozgrzej patelnię z niewielką ilością tłuszczu. Polecam masło klarowane.
  4. Kiedy patelnia będzie już gorąca, głęboką łyżką nakładaj na nią porcje ciasta na placuszki. Smaż na umiarkowanej mocy palnika z obu stron. Placuszki powinny być lekko rumiane.

Jak podawać placki bananowe? Niech poniesie cię fantazja. Będą idealne po prostu oprószone cukrem pudrem lub z odrobiną masła wymieszanego z cukrem trzcinowym albo cynamonem. Możesz także podawać je z bitą śmietaną i owocami, także takimi z kompotu lub syropu albo nalewki. Musisz jednak wiedzieć, że banany wręcz kochają się z czekoladą. Placki bananowe i krem czekoladowy to chyba drogowskaz do kulinarnego raju. 

Więcej o: