Placki bananowe mają szereg ukrytych funkcji. Jedną z nich jest poprawianie humoru w ponure dni, łagodzenie obyczajów i łączenie pokoleń, bo nic tak nie łączy pokoleń, jak pyszne jedzonko. Placki bananowe oprócz swoich ukrytych mocy, mają także doskonale znane moce, a dokładniej smak i prostotę oraz szybkość wykonania. Jak je zrobić? Tu nie ma żadnej magii ani tajemnej wiedzy zaklętej w przepisie. Wystarczą banany i kilka składników, które masz pod ręką. Później cyk, na patelnię i można stawiać czoła ponurym dniom.
Zobacz wideo Zobacz przepis na placuszki z gotowanych ziemniaków
Zamiast kanapek i jajecznicy zrób te pyszne placki. Zachwyt murowany
Składniki:
- 250 g mąki pszennej,
- dwa dojrzałe banany,
- 200 ml maślanki,
- pełna łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta cynamonu,
- cukier puder do smaku (pamiętaj, że banany same w sobie są słodkie),
- 2 jajka,
- tłuszcz do smażenia.
Placuszki bananowe - sposób wykonania:
- Obrane banany przełóż do miski i rozgnieć je na papkę małą praską lub widelcem. Następnie dodaj maślankę i jajka. Wymieszaj.
- Do miski przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodaj cynamon i cukier puder. Energicznie wymieszaj ciasto łyżką.
- Miskę z ciastem odłóż na kilka minut, by proszek do pieczenia delikatnie spulchnił ciasto. W tym czasie rozgrzej patelnię z niewielką ilością tłuszczu. Polecam masło klarowane.
- Kiedy patelnia będzie już gorąca, głęboką łyżką nakładaj na nią porcje ciasta na placuszki. Smaż na umiarkowanej mocy palnika z obu stron. Placuszki powinny być lekko rumiane.
Jak podawać placki bananowe? Niech poniesie cię fantazja. Będą idealne po prostu oprószone cukrem pudrem lub z odrobiną masła wymieszanego z cukrem trzcinowym albo cynamonem. Możesz także podawać je z bitą śmietaną i owocami, także takimi z kompotu lub syropu albo nalewki. Musisz jednak wiedzieć, że banany wręcz kochają się z czekoladą. Placki bananowe i krem czekoladowy to chyba drogowskaz do kulinarnego raju.