Wszyscy kochamy miękkie i słodkie muffinki i nie ma się co kłócić. To ten typ deseru, który zawsze należy robić z podwójnej porcji, ponieważ znika błyskawicznie, najczęściej prosto z blaszki. Dziś mamy dla ciebie przepis na babeczki, które robi się równie szybko, jak zjada. Łatwiejszego przepisu nie znajdziesz w całej sieci i, co ważne, nie ma opcji, że muffinki nie wyjdą. Nastaw piekarnik i bierzemy się do pracy.
Zobacz wideo Zobacz przepis na pyszne muffinki sernikowe
Muffinki - najłatwiejszy przepis na pyszny deser
- 1 szklanka mleka,
- 2 szklanki mąki pszennej (typ 500 lub 650),
- 2 jajka,
- pół szklanki cukru,
- pół szklanki oleju (lub rozpuszczonego masła),
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- tabliczka ulubionej czekolady (najlepiej gorzkiej).
Szybkie muffinki - sposób wykonania:
- Przygotuj dwie miski. Do jednej wsyp wszystkie suche składniki i wymieszaj. Do drugiej natomiast wbij jajka, dodaj mleko i olej. Całość zmiksuj.
- Do miski z suchymi składnikami stopniowo dodawaj składniki mokre, mieszając łyżką lub mikserem na najwolniejszych obrotach. Mieszaj tylko do momentu, aż całość się połączy.
- Do gotowej masy na babeczki dodaj posiekaną lub pokruszoną drobno czekoladę i wymieszaj.
- Przygotuj formę do babeczek i wyłóż ją papilotkami. Do każdej z nich wlej masę do wysokości ok. 2/3, ponieważ w trakcie pieczenia babeczki jeszcze urosną.
- Piecz przez pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu udekoruj babeczki cukrem pudrem lub ulubioną polewą albo lukrem.
Pamiętaj, żeby muffinki przechowywać w szczelnie zamkniętym, najlepiej szklanym pojemniku. Tak przechowywane muffinki nie obeschną i będziesz cieszyć się ich smakiem dużo dłużej.