Wymieszaj składniki z czekoladą. Tak puszystych muffinek ze świecą szukać

Muffinki z czekoladą gotowe w kilka chwil? Proszę bardzo, ten przepis na pewno skradnie serce każdego łasucha i każdej osoby, która lubi wziąć coś słodkiego na ząb i nie napracować się. Co jest ważne? Przepis, oczywiście. Łatwiejszego próżno szukać.

Wszyscy kochamy miękkie i słodkie muffinki i nie ma się co kłócić. To ten typ deseru, który zawsze należy robić z podwójnej porcji, ponieważ znika błyskawicznie, najczęściej prosto z blaszki. Dziś mamy dla ciebie przepis na babeczki, które robi się równie szybko, jak zjada. Łatwiejszego przepisu nie znajdziesz w całej sieci i, co ważne, nie ma opcji, że muffinki nie wyjdą. Nastaw piekarnik i bierzemy się do pracy.

Zobacz wideo Zobacz przepis na pyszne muffinki sernikowe

Muffinki - najłatwiejszy przepis na pyszny deser

  • 1 szklanka mleka,
  • 2 szklanki mąki pszennej (typ 500 lub 650),
  • 2 jajka,
  • pół szklanki cukru,
  • pół szklanki oleju (lub rozpuszczonego masła),
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • tabliczka ulubionej czekolady (najlepiej gorzkiej).

Szybkie muffinki - sposób wykonania:

  1. Przygotuj dwie miski. Do jednej wsyp wszystkie suche składniki i wymieszaj. Do drugiej natomiast wbij jajka, dodaj mleko i olej. Całość zmiksuj.
  2. Do miski z suchymi składnikami stopniowo dodawaj składniki mokre, mieszając łyżką lub mikserem na najwolniejszych obrotach. Mieszaj tylko do momentu, aż całość się połączy.
  3. Do gotowej masy na babeczki dodaj posiekaną lub pokruszoną drobno czekoladę i wymieszaj.
  4. Przygotuj formę do babeczek i wyłóż ją papilotkami. Do każdej z nich wlej masę do wysokości ok. 2/3, ponieważ w trakcie pieczenia babeczki jeszcze urosną.
  5. Piecz przez pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu udekoruj babeczki cukrem pudrem lub ulubioną polewą albo lukrem.

Pamiętaj, żeby muffinki przechowywać w szczelnie zamkniętym, najlepiej szklanym pojemniku. Tak przechowywane muffinki nie obeschną i będziesz cieszyć się ich smakiem dużo dłużej.

Więcej o: