• Link został skopiowany

Nie chrzan i nie ćwikła. Do wielkanocnych mięsiw najlepiej pasuje niezwykły dżem

Nie ma Wielkanocy bez pysznych pieczonych mięs, wędlin i pasztetów. Można by rzec, że to święta mięsiw wszelakich, ale wiadomo, że nie samą szynką lub schabem człowiek żyje. Mięsko warto podać z czymś, co podkreśli smak i podkręci doznania. W Wielkanoc stawiamy na chrzan lub ćwikłę. My mamy coś lepszego. Ten dżem najpierw cię zdziwi, ale jak tylko spróbujesz, trafi cię strzała cebulowego amora.
Dżem z cebuli
SMarina /Shutterastock

Kiedy na stole pojawiają się pyszna pieczeń lub wędliny na zimno, nie możemy się oprzeć, by nie sięgnąć po jakiś sos, który podkręci ich smak. Zwłaszcza w Wielkanoc uwielbiamy dodać do mięs jakiś wyrazisty dodatek i najczęściej są to chrzan, ćwikła, sos tatarski lub, klasycznie, musztarda. Oczywiście te wszystkie sosy są smaczne i dobrze pasują do mięs, jednak istnieje taki dodatek, który nie tylko świetnie podkręci smak pieczonych szynek, swojszczyzny i pasztetów, lecz także wprowadzi element zaskoczenia na twoim stole. Mowa o dżemie. Nie będzie to jednak dżem owocowy. W roli głównej ulubione warzywo Polaków, czyli oczywiście cebula. Dżem z cebuli jest lekko słodki, ma jednak przy tym mnóstwo smaku umami, a pikanterii dodają mu przyprawy i odrobina chili. 

Zobacz wideo Zobacz najprostszy przepis na domową ćwikłę z chrzanem

Najlepszy do wielkanocnych mięsiw i pasztetów. Dżem z cebuli to majstersztyk

Składniki:

  • 0,5 kg cebuli, obojętnie białej czy czerwonej,
  • 4 płaskie łyżki cukru,
  • 120 ml wytrawnego wina - białego lub czerwonego, z białym konfitura będzie lżejsza,
  • 2 łyżki miodu,
  • 4 łyżki sosu sojowego, polecam jasny,
  • sól, pieprz, odrobina kminu,
  • pół papryczki chili. 

Dżem z cebuli - sposób wykonania:

  1. Zacznij od cebuli. Obierz ją i pokrój w piórka, a jeśli cebule są duże - w półpiórka.
  2. Przygotuj głęboką patelnię lub szeroki rondel i wsyp do niego cukier. Na bardzo wolnym ogniu podgrzewaj, aż zacznie się topić.
  3. Mieszaj szpatułką, aż powstanie karmel. Pamiętaj, by robić to na minimalnym ogniu, bo karmel bardzo łatwo się przypala i wówczas zrobi się gorzki.
  4. Dodaj miód oraz pokrojoną cebulę i lekko ją osól - powinna puścić sok. Na tym etapie dodaj także drobno posiekaną papryczkę chili. Wymieszaj i duś, aż cebula całkowicie zmięknie i stanie się przezroczysta.
  5. Do miękkiej cebuli dodaj wino oraz sos sojowy i pieprz z kminkiem. Duś całość dalej, aż alkohol odparuje, a cebula pięknie się skarmelizuje. W razie potrzeby dodaj więcej soli.
  6. Kiedy uzyskasz już gęstą konfiturę, przełóż ją do słoika. Przechowuj w lodówce do tygodnia. Możesz ją także zapasteryzować.

Wskazówka: Jeśli planujesz przygotować na Wielkanoc konfiturę z cebuli, nie wyrzucaj łupin, bo przed świętami to "śmieci" na wagę złota. Przydadzą się do naturalnego farbowania jajek na pisanki. Kilka garści łupin włóż do garnka, zalej wodą i zagotuj. Następnie włóż jajka i gotuj przez ok. 10 minut. Kiedy je wyłowisz, będą miały piękny, brązowy lub fioletowy kolor, w zależności od koloru łupin cebuli. 

Więcej o: