Kiedy na stole pojawiają się pyszna pieczeń lub wędliny na zimno, nie możemy się oprzeć, by nie sięgnąć po jakiś sos, który podkręci ich smak. Zwłaszcza w Wielkanoc uwielbiamy dodać do mięs jakiś wyrazisty dodatek i najczęściej są to chrzan, ćwikła, sos tatarski lub, klasycznie, musztarda. Oczywiście te wszystkie sosy są smaczne i dobrze pasują do mięs, jednak istnieje taki dodatek, który nie tylko świetnie podkręci smak pieczonych szynek, swojszczyzny i pasztetów, lecz także wprowadzi element zaskoczenia na twoim stole. Mowa o dżemie. Nie będzie to jednak dżem owocowy. W roli głównej ulubione warzywo Polaków, czyli oczywiście cebula. Dżem z cebuli jest lekko słodki, ma jednak przy tym mnóstwo smaku umami, a pikanterii dodają mu przyprawy i odrobina chili.
Zobacz wideo Zobacz najprostszy przepis na domową ćwikłę z chrzanem
Najlepszy do wielkanocnych mięsiw i pasztetów. Dżem z cebuli to majstersztyk
Składniki:
- 0,5 kg cebuli, obojętnie białej czy czerwonej,
- 4 płaskie łyżki cukru,
- 120 ml wytrawnego wina - białego lub czerwonego, z białym konfitura będzie lżejsza,
- 2 łyżki miodu,
- 4 łyżki sosu sojowego, polecam jasny,
- sól, pieprz, odrobina kminu,
- pół papryczki chili.
Dżem z cebuli - sposób wykonania:
- Zacznij od cebuli. Obierz ją i pokrój w piórka, a jeśli cebule są duże - w półpiórka.
- Przygotuj głęboką patelnię lub szeroki rondel i wsyp do niego cukier. Na bardzo wolnym ogniu podgrzewaj, aż zacznie się topić.
- Mieszaj szpatułką, aż powstanie karmel. Pamiętaj, by robić to na minimalnym ogniu, bo karmel bardzo łatwo się przypala i wówczas zrobi się gorzki.
- Dodaj miód oraz pokrojoną cebulę i lekko ją osól - powinna puścić sok. Na tym etapie dodaj także drobno posiekaną papryczkę chili. Wymieszaj i duś, aż cebula całkowicie zmięknie i stanie się przezroczysta.
- Do miękkiej cebuli dodaj wino oraz sos sojowy i pieprz z kminkiem. Duś całość dalej, aż alkohol odparuje, a cebula pięknie się skarmelizuje. W razie potrzeby dodaj więcej soli.
- Kiedy uzyskasz już gęstą konfiturę, przełóż ją do słoika. Przechowuj w lodówce do tygodnia. Możesz ją także zapasteryzować.
Wskazówka: Jeśli planujesz przygotować na Wielkanoc konfiturę z cebuli, nie wyrzucaj łupin, bo przed świętami to "śmieci" na wagę złota. Przydadzą się do naturalnego farbowania jajek na pisanki. Kilka garści łupin włóż do garnka, zalej wodą i zagotuj. Następnie włóż jajka i gotuj przez ok. 10 minut. Kiedy je wyłowisz, będą miały piękny, brązowy lub fioletowy kolor, w zależności od koloru łupin cebuli.