• Link został skopiowany

Zapamiętaj te zasady. Twoja wątróbka będzie ociekać perfekcją niczym Miss Polonia

Ach, wątróbka... Ilu Polaków, tyle opinii na jej temat, ale nasi rodacy w większości dzielą się na dwa obozy: kocham albo nienawidzę. Dziś sprawimy, że miłośnicy wątróbki pokochają ją jeszcze bardziej, a sceptycy z chęcią spróbują. Te zasady powinny być wyryte na złotej tabliczce zawieszonej nad kuchenką. Jedna dotyczy soli. To chyba najważniejsze.
Jak zrobić idealną wątróbkę? Zapamiętaj te zasady
Joanna Szumilas - Głowacka, Haps.pl

Wątróbka jest jak partia polityczna - dzieli społeczeństwo. Jednak moim zdaniem ta drobiowa jest potrawą o wielkim potencjale kulinarnym i doskonale wiem, że to danie, które albo się kocha, albo nienawidzi. Jednak jedno jest pewne - nie da się przejść obok wątróbki obojętnie. Idę o zakład, że wszystkie osoby, które deklarują, że nie lubią wątróbki, nie jadły jej dobrze przyrządzonej. A my doskonale wiemy, jak ją zrobić perfekcyjnie. Zapamiętaj te zasady, a twoja wątróbka skradnie serca nawet najbardziej zatwardziałym wątróbkosceptykom. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na placuszki z warzywami i kurczakiem

Jak zrobić wątróbkę? Zapamiętaj te zasady

Kąpiel w mleku jest rzeczą pierwszą. Nie muszę mówić, że przed usmażeniem należy oczyścić i dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym wątróbkę. Jednak jest pewien sposób, by pozbyć się nadmiaru goryczki, który często zawiera (zwłaszcza wieprzowa, drobiowa nieco mniej). Przed usmażeniem, warto przez pół godziny namoczyć ją w mleku - wówczas stanie się delikatna, a po usmażeniu będzie jeszcze smaczniejsza.

Kolejna zasada dotyczy tłuszczu. Ciepły tłuszcz do smażenia to zbrodnia. Lub co gorsza - zimny. Wątróbkę należy smażyć na porządnie rozgrzanym tłuszczu i to w określony sposób. Obtoczoną w mące wątróbkę należy położyć na patelnię z mocno rozgrzanym olejem i z każdej strony smażyć ją kilkadziesiąt sekund. Następnie należy zmniejszyć moc palnika i w zależności od rodzaju dania, zalać albo wodą, albo bulionem lub dodać cebulkę.

Kiedy solić wątróbkę? Ta zasada jest najważniejsza

Najważniejsza zasada - sól. Ta przyprawa to zarazem największy przyjaciel i wróg wątróbki. Mięso posolone zaraz na początku przyrządzania natychmiast puści wodę, przez co wątróbka w efekcie będzie sucha, gumowata i trudna do pogryzienia. Żeby mięso było delikatne i soczyste, należy ją posolić zaledwie 2-3 minuty przed końcem duszenia.

Więcej o: