Kotlet paryski to świetna alternatywa dla zwykłych schabowych. Złocisty i miękki świetnie sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i na rodzinne spotkanie. Jak go zrobić? Sekretem tych kotletów jest zastąpienie tradycyjnej bułki tartej innym składnikiem.
Chociaż najlepszy kotlet po parysku wychodzi z piersi kurczaka, możesz zrobić go także ze schabu. Jak wybrać dobre mięso? Zwróć uwagę na trzy rzeczy. Wodochłonność powinna być utrzymana na niewielkim poziomie. Jeśli więc na tacce jest bardzo wilgotno, lepiej odłóż produkt na półkę. Drugą kwestią jest barwa. Mięso powinno mieć kolor różowy lub różowoczerwony, a więc jeżeli jest blade, to znak, że nie jest pierwszej świeżości. Ostatnią rzeczą jest zawartość tłuszczu śródmięśniowego na poziomie 0,8 do 2,5 proc., dzięki czemu będzie kruche i dobre w smaku.
Schabowe zazwyczaj panieruje się w bułce tartej, ale w tym przypadku wcale jej nie potrzebujesz. Zastąp ją mąką, a potrawa wyjdzie perfekcyjna.
Składniki:
Kotlet po parysku świetnie smakuje z ziemniakami, ale możesz go podać również z ryżem czy frytkami.
Jakie kotlety lubisz najbardziej? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.