Lepszy niż schabowe. Kotlet po parysku wychodzi soczysty i delikatny. Teściowa będzie błagać o przepis

Co zrobić na obiad zamiast schabowego? Kotlet po parysku to strzał w dziesiątkę. Jest delikatniejszy w smaku, ma chrupiącą panierkę i robi się go bardzo szybko. Z pewnością posmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom.

Kotlet paryski to świetna alternatywa dla zwykłych schabowych. Złocisty i miękki świetnie sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i na rodzinne spotkanie. Jak go zrobić? Sekretem tych kotletów jest zastąpienie tradycyjnej bułki tartej innym składnikiem.

Zobacz wideo Leszek Klimas pokazuje nam, jak powinien wyglądać obiad, kiedy chcemy się zdrowo odżywiać. "Ziemniaki, kawałek kotleta."

Kotlet paryski. Jakie mięso wybrać? Oto kilka wskazówek

Chociaż najlepszy kotlet po parysku wychodzi z piersi kurczaka, możesz zrobić go także ze schabu. Jak wybrać dobre mięso? Zwróć uwagę na trzy rzeczy. Wodochłonność powinna być utrzymana na niewielkim poziomie. Jeśli więc na tacce jest bardzo wilgotno, lepiej odłóż produkt na półkę. Drugą kwestią jest barwa. Mięso powinno mieć kolor różowy lub różowoczerwony, a więc jeżeli jest blade, to znak, że nie jest pierwszej świeżości. Ostatnią rzeczą jest zawartość tłuszczu śródmięśniowego na poziomie 0,8 do 2,5 proc., dzięki czemu będzie kruche i dobre w smaku.

Najlepszy kotlet po parysku wychodzi z tego przepisu. Będzie rozpływać się w ustach

Schabowe zazwyczaj panieruje się w bułce tartej, ale w tym przypadku wcale jej nie potrzebujesz. Zastąp ją mąką, a potrawa wyjdzie perfekcyjna.

Składniki:

  • piersi z kurczaka,
  • dwa jajka,
  • szklanka mąki pszennej,
  • czosnek granulowany,
  • sól i pieprz,
  • tłuszcz do smażenia.
Kotlet paryski
Kotlet paryski istock/@Roman Bjuty

Kotlet po parysku świetnie smakuje z ziemniakami, ale możesz go podać również z ryżem czy frytkami.

  1. Mięso pokrój na kotlety i delikatnie rozklep z obu stron.
  2. W miseczce roztrzep jajko, a na talerz wysyp mąkę.
  3. Kotlety oprósz solą, pieprzem i czosnkiem. Każdego zamocz w mące, masie jajecznej i znów w mące, a potem wykładaj na rozgrzaną patelnię.
  4. Smaż na złoto z obu stron.

Jakie kotlety lubisz najbardziej? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: