Kotlety często lądują na obiadowych talerzach, bo robi się je szybko i łatwo. Często uważane są też za dość oklepane danie, z którego trudno zrobić coś ciekawego. Okazuje się jednak, że wcale nie trzeba się bardzo natrudzić, by choć odrobinę podrasować kotlety. W prosty sposób można im na przykład nadać idealnie okrągły kształt, który przykuje uwagę i sprawi, że posypią się pytania o to, jak to zrobić.
Ten nietuzinkowy trik nie wymaga żadnych skomplikowanych sprzętów. Wystarczy ostry nóż, który będzie potrzebny do wykrojenia mięsa oraz zwykła pokrywka od garnka, która nada kotletom kształt. Jak zrobić takie okrągłe piersi z kurczaka? Filet trzeba przekroić na pół, ale nie do końca - mięso nadal ma być jednym kawałkiem, tylko po prostu szerszym. Potem trzeba rozbić je tłuczkiem na płasko. Niektórzy podczas tłuczenia przykrywają mięso kawałkiem folii spożywczej, by zapobiec rozpryskiwaniu się różnych substancji w nim obecnych oraz by go nie przedziurawić. Inni nie robią tego z obawy przed mikroplastikiem, który może przenikać w ten sposób do żywności. Od ciebie zależy, którą opcję wybierzesz.
Gdy pierś będzie już rozbita, trzeba przykryć ją pokrywką nieco mniejszą niż powierzchnia mięsa. Następnie odcinamy skrawki kurczaka, które wystają poza przykrywkę. W taki oto prosty sposób można nadać filetowi idealnie okrągły kształt. Krok po kroku zostało to pokazane na Youtubie na kanale Appetizing - Meat Recipes.
Na tym jednak oczywiście nie koniec przygotowywania pysznego obiadu. Trzeba jeszcze zapanierować mięso, by nadać mu jak najwięcej smaku. Można skorzystać z propozycji pokazanej na powyższym filmie lub przetestować nasz przepis. Podajemy go niżej.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Po wykrojeniu idealnie kształtnych kotletów oprósz je solą i pieprzem. Przygotuj dużą miskę (tak by zmieściła się w niej cała pierś) i roztrzep w niej jajka. Następnie dolej do nich mleko i wymieszaj. Na jeden płaski talerz wysyp mąkę, a na drugi wiórki kokosowe.
Każdy kotlet zanurz najpierw w mieszance jajka i mleka. Potem obtocz z obu stron w mące i ponownie przełóż do jajek rozbełtanych z mlekiem. Na koniec kawałki mięsa opanieruj w wiórkach kokosowych. Kotlety smaż z obu stron na rozgrzanym oleju do momentu, aż się zarumienią. Chrupiącego kurczaka podawaj z ulubionymi dodatkami - mogą to być pieczone lub gotowane warzywa, pieczone ziemniaki, ryż, kasza i surówki.