Ten kurczak jest soczysty jak pomarańcza. Smakuje lepiej niż z restauracji

Kurczak po toskańsku mógłby z powodzeniem stawać w szranki z innymi daniami z kurczakiem. Bogato doprawiany w połączeniu ze śmietanowym sosem i serem grana padano oczaruje każdego domownika. Śmiało przetestuj ten przepis, ale przygotuj się, że potem rodzina nie da ci spokoju.

Kurczak po toskańsku podany z makaronem rządzi zarówno wśród dań z kurczakiem, jak i dań z makaronem. To w końcu włoskie danie, a Włosi w kuchni się nie mylą - wszystko im tam wychodzi. Swój wyjątkowy aromat kurczak zawdzięcza idealnie dobranym ziołom, a dopełnieniem smaku jest kremowy sos śmietanowy ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. Włoska potrawa nie może się też obejść bez sera - gotowego kurczaka po toskańsku posypuje się odrobiną delikatnego, lekko słodkawego grana padano. Mięso można podawać ze spaghetti, ale równie dobrze sprawdzi się np. makaron penne.

Zobacz wideo Lubisz dania z kurczakiem? Przetestuj nasz przepis na pilaw

Kurczak po toskańsku. Mięso soczyste jak pomarańcza

Składniki:

  • 600 g wytrybowanych udek,
  • 200 ml bulionu drobiowego,
  • 200 ml śmietanki 30 proc.,
  • 125 g świeżego szpinaku,
  • 100 g grana padano,
  • 10 g suszonych pomidorów,
  • 5 łyżek mąki pszennej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 10 ml oliwy,
  • 200 g makaronu,
  • oregano do smaku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • świeża bazylia do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Mięso pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do miski i dopraw oregano, pieprzem, solą i czosnkiem. Potem dokładnie obtocz je w mące. Smaż na rozgrzanej oliwie, aż kurczak ładnie się zarumieni. Wtedy wlej bulion i zagotuj. Dolej śmietankę i zredukuj. Gdy sos trochę zgęstnieje, dodaj szpinak i suszone pomidory. Wymieszaj składniki i podgrzewaj jeszcze przez kilka minut. Zdejmij z palnika.

Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Potem połącz z kurczakiem po toskańsku i na koniec posyp danie startym serem grana padano. Możesz też udekorować je listkami świeżej bazylii.

Więcej o: