Kurczak po toskańsku podany z makaronem rządzi zarówno wśród dań z kurczakiem, jak i dań z makaronem. To w końcu włoskie danie, a Włosi w kuchni się nie mylą - wszystko im tam wychodzi. Swój wyjątkowy aromat kurczak zawdzięcza idealnie dobranym ziołom, a dopełnieniem smaku jest kremowy sos śmietanowy ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. Włoska potrawa nie może się też obejść bez sera - gotowego kurczaka po toskańsku posypuje się odrobiną delikatnego, lekko słodkawego grana padano. Mięso można podawać ze spaghetti, ale równie dobrze sprawdzi się np. makaron penne.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Mięso pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do miski i dopraw oregano, pieprzem, solą i czosnkiem. Potem dokładnie obtocz je w mące. Smaż na rozgrzanej oliwie, aż kurczak ładnie się zarumieni. Wtedy wlej bulion i zagotuj. Dolej śmietankę i zredukuj. Gdy sos trochę zgęstnieje, dodaj szpinak i suszone pomidory. Wymieszaj składniki i podgrzewaj jeszcze przez kilka minut. Zdejmij z palnika.
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Potem połącz z kurczakiem po toskańsku i na koniec posyp danie startym serem grana padano. Możesz też udekorować je listkami świeżej bazylii.