Zalej kurczaka mlekiem, dodaj jajko i przyprawy. Udka wyjdą chrupiące jak nigdy

Kurczak często ląduje na naszych stołach, ponieważ jest nie tylko tani, lecz także bardzo uniwersalny. Można jeść go w całości, zapiekać udka, przyrządzać piersi i dodawać do makaronów oraz sałatek. Udka z kurczaka można też w pyszny sposób zrobić na patelni. Wystarczą mleko, sos sojowy i kilka innych podstawowych dodatków.

Do przygotowania pysznego kurczaka często nie potrzeba wiele. Wystarczą podstawowe przyprawy, by smakował naprawdę świetnie. Jednocześnie jest to mięso, które dobrze nadaje się do kulinarnych eksperymentów i próbowania nowych rozwiązań w kuchni. Niedawno w nasze ręce wpadł przepis, który znaleźliśmy na kanale Przepisy dla duszy. Udka wystarczy zalać mlekiem, dodać przyprawy, a potem obtoczyć je w mieszance bułki tartej, jajka i przypraw, i podsmażyć. Przygotowanie tego dania z kurczakiem zajmuje nie więcej niż pół godziny. Przekonaj się!

Zobacz wideo Szybki pomysł Hapsa na makaron z soczystym kurczakiem po toskańsku

Przepis na szybki obiad z kurczakiem. Udka zalej mlekiem i podsmaż

Składniki:

  • 5 udek z kurczaka,
  • 300 ml mleka,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 150 g bułki tartej,
  • 30 ml sosu sojowego,
  • 2 jajka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • przyprawa do mięs,
  • mielona papryka,
  • olej roślinny.

Sposób przygotowania:

Udka układamy na patelni. Zalewamy mlekiem i posypujemy solą i pieprzem do smaku. Przykrywamy patelnię i podsmażamy udka przez około 15 minut. Pamiętamy, by co jakiś czas je obrócić, aby smażyły się równomiernie z każdej strony. Pilnujemy też by mleko się nie przypaliło. Po kilku minutach podlewamy je odrobiną sosu sojowego i smażymy dalej.

 

W międzyczasie przygotowujemy mieszankę, w której za chwilę będziemy obtaczać mięso. Do miski wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli. Roztrzepujemy. W drugim naczyniu mieszamy mąkę, bułkę tartą, mieloną paprykę oraz przyprawę do mięs. 

Podsmażone udka zdejmujemy z patelni i odsączamy na ręczniku papierowym. Obtaczamy każde najpierw jajku, a potem w suchych składnikach. Na czystej patelni rozgrzewamy olej i na średniej mocy palnika smażymy zapanierowane udka z każdej strony jeszcze przez kilka minut.

Więcej o: