Do przygotowania pysznego kurczaka często nie potrzeba wiele. Wystarczą podstawowe przyprawy, by smakował naprawdę świetnie. Jednocześnie jest to mięso, które dobrze nadaje się do kulinarnych eksperymentów i próbowania nowych rozwiązań w kuchni. Niedawno w nasze ręce wpadł przepis, który znaleźliśmy na kanale Przepisy dla duszy. Udka wystarczy zalać mlekiem, dodać przyprawy, a potem obtoczyć je w mieszance bułki tartej, jajka i przypraw, i podsmażyć. Przygotowanie tego dania z kurczakiem zajmuje nie więcej niż pół godziny. Przekonaj się!
Składniki:
Sposób przygotowania:
Udka układamy na patelni. Zalewamy mlekiem i posypujemy solą i pieprzem do smaku. Przykrywamy patelnię i podsmażamy udka przez około 15 minut. Pamiętamy, by co jakiś czas je obrócić, aby smażyły się równomiernie z każdej strony. Pilnujemy też by mleko się nie przypaliło. Po kilku minutach podlewamy je odrobiną sosu sojowego i smażymy dalej.
W międzyczasie przygotowujemy mieszankę, w której za chwilę będziemy obtaczać mięso. Do miski wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli. Roztrzepujemy. W drugim naczyniu mieszamy mąkę, bułkę tartą, mieloną paprykę oraz przyprawę do mięs.
Podsmażone udka zdejmujemy z patelni i odsączamy na ręczniku papierowym. Obtaczamy każde najpierw jajku, a potem w suchych składnikach. Na czystej patelni rozgrzewamy olej i na średniej mocy palnika smażymy zapanierowane udka z każdej strony jeszcze przez kilka minut.