Tylko 5 składników i dziecinne prosty przepis. Tak zrobisz fafernuchy. W sam raz na ząb

Czym są kurpiowskie fafernuchy? Pod niecodzienną nazwą skrywa się smakowita przekąska w formie marchewkowych ciastek. Ważnym składnikiem, którego nie można pominąć, jest również pieprz. Jak je zrobić?

W Polsce nie brakuje regionów, w których przenika się wiele kultur, zwyczajów oraz tradycji. Część z nich ma nawet swoje charakterystyczne potrawy. Przykładem mogą być podlaskie kartacze, śląskie poleśniki czy podhalańska kwaśnica i oscypek. Z kolei na Kurpiach możemy trafić na fafernuchy. Co kryje się pod intrygującą nazwą?

Zobacz wideo Klasyk z PRL-u, czyli ciasteczka orzeszki [PRZEPIS]

Czym są kurpiowskie fafernuchy? Pyszne ciasteczka na każdą okazję

Niegdyś fafernuchy podawane były przede wszystkim podczas kurpiowskiego karnawału i jako przekąska do piwa. Ich nazwa najprawdopodobniej wywodzi się z języka niemieckiego, a dokładniej słowa "Pfefferkuchen" (ciastka z pieprzem), lub połączenia "pfeffer" (pieprz) i "nusse" (orzechy), co miało oznaczać "twarde jak orzech ciasteczka z pieprzem". Choć dziś nie są już tak popularne, wciąż można na nie trafić. Nic nie stoi również na przeszkodzie, by wykonać je w domu, gdyż przepis jest naprawdę prosty i składa się z pięciu składników. Jak je zrobić? Będziesz potrzebować:

  • kg marchwi,
  • kg mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • proszek do pieczenia,
  • pieprz, najlepiej świeżo zmielony.
Fafrnuchy
Fafrnuchy Fafrnuchy. Fot. BEATA ZIEMOWSKA / Agencja Wyborcza.pl

Jak zrobić fafernuchy? Przepis jest dziecinnie prosty

Przygotowanie fafernuchów jest naprawdę proste. Zacznij od obrania marchewki, następnie zetrzyj ją na tarce o małych oczkach (lub rozdrobnij w malakserze). Ciekawostką jest, że niekiedy zamiast niej używano pasternaku. Ponadto dodawano też miodu, by ciasteczka wyszły słodsze. Co dalej?

  1. Nastaw piekarnik na 180 stopni.
  2. Marchewkę przełóż do niedużego garnka, dodaj cukier, wymieszaj i podgrzej, aż puści sok.
  3. Do czystej miski przesiej mąkę oraz proszek do pieczenia. Dodaj marchewkę i łyżeczkę świeżo zmielonego pieprzu. 
  4. Całość wymieszaj i zagnieć na ciasto. Powinno przypominać leniwe kluski.
  5. Ciasto podziel na porcje, z każdej uformuj rulon i potnij nożem na kształt kopytek.
  6. Gotowe ciasteczka ułóż na blaszce wyłożonej papierem i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz ok. 30-40 minut, aż zrobią się złociste. Smacznego!

Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: