W Polsce nie brakuje regionów, w których przenika się wiele kultur, zwyczajów oraz tradycji. Część z nich ma nawet swoje charakterystyczne potrawy. Przykładem mogą być podlaskie kartacze, śląskie poleśniki czy podhalańska kwaśnica i oscypek. Z kolei na Kurpiach możemy trafić na fafernuchy. Co kryje się pod intrygującą nazwą?
Niegdyś fafernuchy podawane były przede wszystkim podczas kurpiowskiego karnawału i jako przekąska do piwa. Ich nazwa najprawdopodobniej wywodzi się z języka niemieckiego, a dokładniej słowa "Pfefferkuchen" (ciastka z pieprzem), lub połączenia "pfeffer" (pieprz) i "nusse" (orzechy), co miało oznaczać "twarde jak orzech ciasteczka z pieprzem". Choć dziś nie są już tak popularne, wciąż można na nie trafić. Nic nie stoi również na przeszkodzie, by wykonać je w domu, gdyż przepis jest naprawdę prosty i składa się z pięciu składników. Jak je zrobić? Będziesz potrzebować:
Przygotowanie fafernuchów jest naprawdę proste. Zacznij od obrania marchewki, następnie zetrzyj ją na tarce o małych oczkach (lub rozdrobnij w malakserze). Ciekawostką jest, że niekiedy zamiast niej używano pasternaku. Ponadto dodawano też miodu, by ciasteczka wyszły słodsze. Co dalej?
Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.