To jeden z moich ulubionych deserów na większe okazje. Często podaję go na imieninach czy urodzinach i zawsze robi furorę. Nie wymaga pieczenia, co jest jego niewątpliwą zaletą, a do tego prezentuje się i smakuje obłędnie. Nawet fit ciotki, które wiecznie są na diecie, chętnie sięgają po słodkie pucharki. Szukasz czegoś prostego, a jednocześnie efektywnego? Ten przepis na oszukane "trifle" z pewnością przypadnie ci do gustu.
Oszukane "trifle" zachwyca różnorodnością smaków i konsystencją. Delikatny krem waniliowy, aksamitna czekolada i soczyste truskawki tworzą idealne połączenie - słodkie, ale z lekkim owocowym twistem. Do tego chrupiąca posypka dla kontrastu i mamy deser idealny, który z miejsca stanie się spełnieniem marzeń każdego łasucha. Chcesz spróbować? Poniżej znajdziesz składniki, których będziesz potrzebować do zrobienia 6 pucharków.
Warstwa waniliowa:
Warstwa czekoladowa:
Warstwa truskawkowa:
PORADA! Jeśli nie masz truskawek lub wolisz inne owoce, śmiało eksperymentuj. Świetnie sprawdzą się maliny, mango czy wiśnie. Jeśli zależy ci na czasie, zastąp żelatynę agarem (półtorej łyżki wystarczy). Dzięki tej zmianie deser stężeje szybciej.
Przygotowanie słodkości to żadna filozofia. Wystarczy zrobić trzy warstwy, które naprzemiennie układa się w pucharkach. Najlepiej przygotować je wcześniej i wstawić do lodówki, bo po schłodzeniu kremy stają się idealnie gęste, a smaki jeszcze lepiej się przenikają. Dzięki temu deser jest nie tylko pyszny, lecz także wygląda wyjątkowo.
Zobacz: Gdy poznałam ten przepis, odechciało mi się zwykłych pączków. Te są mięciutkie i chrupiące