W Korei jedzą non stop. Wystarczy kilka warzyw, sos i przyprawy. Mam przepis dla początkujących

Kimchi to tradycyjne danie kuchni koreańskiej. Składa się z kiszonych warzyw i dostarcza sporo składników odżywczych. Potrawa ma fanów na całym świecie, również w naszym kraju. Chcesz spróbować? Zapisz sobie nasz przepis na kimchi po polsku.

Kimchi składa się z fermentowanych albo kiszonych warzyw. Zazwyczaj są to: kapusta pekińska, rzodkiew, ogórek i szczypiorek. Danie charakteryzuje się ostrym smakiem, bo tradycyjnie do jego przygotowania używa się grubo mielonych suszonych papryczek chili. W Korei pełni funkcję przystawki, ale pojawia się też w towarzystwie innych posiłków albo jako składnik potraw.

Zobacz wideo Kimchi z kapusty pekińskiej. Jak zrobić je w domu?

Jak zrobić kimchi w domu? Przyprawy to znak charakterystyczny kuchni azjatyckiej

Oczywiście można zrobić kimchi z innych składników, np. krewetek, gruszek, kalarepy czy anchois. Wszystko zależy od twoich preferencji. Klasyczny przepis jest jednak najprostszy i według mnie najsmaczniejszy. Kiszonki gwarantują wyrazisty, kwaśno-pikantny smak. Oto lista produktów potrzebnych do przygotowania dania:

  • 1 kg kapusty pekińskiej,
  • 4 cebule dymki,
  • 1 marchewka
  • 1 rzodkiewka,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka startego imbiru,
  • 1/4 szklanki soli,
  • 2 łyżki cukru,
  • 3 łyżki sosu rybnego,
  • 1 łyżeczka sosu sojowego,
  • 2 łyżeczki papryki chili w proszku.
Jak zrobić kimchi w domu?
Jak zrobić kimchi w domu? JeremyAllard/iStock

Zrób szybkie kimchi. Przepis jest naprawdę banalny

Kimchi jest potrawą niskokaloryczną. To źródło błonnika, wapnia, witaminy C oraz beta-karotenu. Można jeść je na surowo albo wykorzystać do zrobienia zupy lub smażonego ryżu. Oto krótka instrukcja przygotowania:

  1. Podziel kapustę na części. Każdy liść posyp solą.
  2. Zostaw na 2 godziny, żeby przyprawa mogła się wchłonąć.
  3. Pokrój marchewkę, rzodkiewkę, cebulę oraz imbir.
  4. W misce wymieszaj sos rybny z sojowym, cukrem oraz chili.
  5. Odsącz kapustę i drobno ją posiekaj.
  6. Połącz ze sobą wszystkie warzywa. Dodaj marynatę i wszystko dokładnie wymieszaj.
  7. Przełóż kimchi do słoików i poczekaj 3 dni.
  8. Po upływie tego czasu możesz przełożyć słoiczki do lodówki i śmiało zjeść potrawę.

Lubisz kuchnię azjatycką? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: