Kimchi składa się z fermentowanych albo kiszonych warzyw. Zazwyczaj są to: kapusta pekińska, rzodkiew, ogórek i szczypiorek. Danie charakteryzuje się ostrym smakiem, bo tradycyjnie do jego przygotowania używa się grubo mielonych suszonych papryczek chili. W Korei pełni funkcję przystawki, ale pojawia się też w towarzystwie innych posiłków albo jako składnik potraw.
Oczywiście można zrobić kimchi z innych składników, np. krewetek, gruszek, kalarepy czy anchois. Wszystko zależy od twoich preferencji. Klasyczny przepis jest jednak najprostszy i według mnie najsmaczniejszy. Kiszonki gwarantują wyrazisty, kwaśno-pikantny smak. Oto lista produktów potrzebnych do przygotowania dania:
Kimchi jest potrawą niskokaloryczną. To źródło błonnika, wapnia, witaminy C oraz beta-karotenu. Można jeść je na surowo albo wykorzystać do zrobienia zupy lub smażonego ryżu. Oto krótka instrukcja przygotowania:
Lubisz kuchnię azjatycką? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.