Niedziela wielu Polakom kojarzy się z rosołem i schabowymi, ale u moich teściów takiej zasady się nie wyznaje. Teściowa gotuje to, co najbardziej lubią jej bliscy i rosół zdarza się stosunkowo rzadko. Nie boi się także próbowania nowych przepisów i naprawdę zdziwiłam się, kiedy powiedziała mi, że nigdy wcześniej nie gotowała zupy z cukinii, a przepis miała dostać od przyjaciółki z pracy. O ile nie bardzo przepadam za gęstymi zupami, to wybrałam krem z cukinii zamiast pomidorowej z ryżem i muszę powiedzieć, że to był świetny wybór. Zupa z cukinii mojej teściowej skradła mi serce i bez skrępowania poprosiłam o kolejne dokładki. Dlaczego aż tak mi smakowała? Bo była wyrazista, a tej wyrazistości nadały ser i - uwaga - chrzan.
Składniki:
Pamiętaj, by do zupy z cukinii używać młodych warzyw, najlepiej takich, które nie mają twardych pestek. Jeśli zaś masz tylko takie cukinie do wyboru, postaraj się dokładnie wydrążyć łyżką miąższ z pestkami. Jeśli chcesz trochę podrasować swoją zupę, możesz dorzucić małą posiekaną papryczkę chili. Uważaj jednak, by ostrość nie zdominowała smaku zupy.