W niedzielę teściowa zrobiła tę zieloną zupę. Była tak pyszna, że zjadłam trzy dokładki

Moja teściowa jest świetną kucharką i nie będę oszukiwać, mówiąc, że jeszcze nie zrobiła czegoś, co mi nie smakowało. Ostatnio na niedzielę, jak zwykle, przygotowała dwie zupy - pomidorową dla wnuczki i jedną zupełnie nową. Zupę z cukinii robiła pierwszy raz i wyszła jej tak pyszna, że zjedliśmy od razu cały garnek.

Niedziela wielu Polakom kojarzy się z rosołem i schabowymi, ale u moich teściów takiej zasady się nie wyznaje. Teściowa gotuje to, co najbardziej lubią jej bliscy i rosół zdarza się stosunkowo rzadko. Nie boi się także próbowania nowych przepisów i naprawdę zdziwiłam się, kiedy powiedziała mi, że nigdy wcześniej nie gotowała zupy z cukinii, a przepis miała dostać od przyjaciółki z pracy. O ile nie bardzo przepadam za gęstymi zupami, to wybrałam krem z cukinii zamiast pomidorowej z ryżem i muszę powiedzieć, że to był świetny wybór. Zupa z cukinii mojej teściowej skradła mi serce i bez skrępowania poprosiłam o kolejne dokładki. Dlaczego aż tak mi smakowała? Bo była wyrazista, a tej wyrazistości nadały ser i - uwaga - chrzan. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na pyszne gofry z cukinii

Zupa krem z cukini - przepis teściowej

Składniki:

  • 3 średnie cukinie,
  • ok. 1,5 l bulionu,
  • 2 łyżki chrzanu,
  • 2 łyżki sera w typie fety,
  • 1 niewielki por,
  • 3 ząbki czosnku,
  • śmietana 18 proc.,
  • sól, pieprz,
  • masło,
  • do podania: grzanki, pestki dyni lub chipsy z boczku.

Zupa krem z cukinii z fetą i chrzanem - sposób wykonania:

  1. Przygotuj garnek i rozgrzej w nim łyżkę masła. Następnie dodaj posiekany por i kiedy się zeszkli, dołóż czosnek przeciśnięty przez praskę. Smaż na średnim ogniu, aż czosnek uwolni swój aromat.
  2. Cukinie umyj i pokrój w kostkę. Dodaj je do garnka i duś na niewielkim ogniu, aż zmiękną. Następnie zalej gorącym bulionem i gotuj przez 10 minut.
  3. Dodaj ser feta, chrzan oraz ok. 3-4 łyżki śmietany. Dopraw do smaku i zmiksuj blenderem na gładki krem.
  4. Zupę krem z cukinii podawaj z ziołowymi grzankami lub chipsami z boczku. Możesz także zrobić chipsy z dojrzewającej wędliny, na przykład szynki szwarcwaldzkiej albo prosciutto crudo.

Pamiętaj, by do zupy z cukinii używać młodych warzyw, najlepiej takich, które nie mają twardych pestek. Jeśli zaś masz tylko takie cukinie do wyboru, postaraj się dokładnie wydrążyć łyżką miąższ z pestkami. Jeśli chcesz trochę podrasować swoją zupę, możesz dorzucić małą posiekaną papryczkę chili. Uważaj jednak, by ostrość nie zdominowała smaku zupy. 

Więcej o: