Rurki z kremem to dla wielu osób smak dzieciństwa. Sama pamiętam, jak chętnie zajadałam się tymi słodkościami kupowanymi w jednej z ulubionych cukierni. Zazwyczaj słodki, puszysty krem owinięty był ciastem parzonym lub waflowym. My jednak chcemy zaproponować ci zrobienie rurek z ciasta francuskiego, co znacznie przyspiesza cały proces przygotowania. Robi się je wtedy naprawdę ekspresowo. Ciastka możesz nadziać ulubionym kremem, my stawiamy na śmietankowy, ale budyniowy sprawdzi się równie dobrze.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Arkusz ciasta francuskiego wyjmujemy z lodówki i pozwalamy mu się trochę ocieplić na blacie. Dzięki temu nie będzie pękał w czasie rozwijania. Gdy płat będzie się już nadawał do rozłożenia, przekładamy go na stolnicę lub matę silikonową i rozprostowujemy. Tniemy go na długie paski o szerokości 2-3 cm. Staramy się, by paski były dość równe.
Paski ciasta francuskiego nawijamy na foremki do rurek z kremem. Jeśli nie masz takich foremek, możesz skorzystać z jednej z dwóch innych metod. Pierwsza polega na owinięciu widelca papierem do pieczenia i nawijaniu ciasta na ten widelec. Druga opcja zakłada użycie folii aluminiowej. Robimy z niej niewielkie tuby, które smarujemy cienką warstwą oleju i nawijamy na nie ciasto. Nawinięte rurki układamy na blaszce z papierem do pieczenia. Można z wierzchu posmarować je roztrzepanym jajkiem. Rurki pieczemy przez ok. 20 minut w 190 stopniach C.
W międzyczasie robimy krem. Do naczynia wlewamy kremówkę, dodajemy cukier puder oraz kilka kropelek (4-5, nie więcej) ekstraktu waniliowego. Ubijamy wszystko, aż powstanie puszysty krem. Przekładamy go do rękawa cukierniczego i chowamy do lodówki.
Gdy rurki już się upieką, zdejmujemy je z foremek i zostawiamy do ostygnięcia. Dopiero wtedy nabijamy je kremem. Można też posypać rurki cukrem pudrem.