Pączki i faworki będą tylko patrzeć z zazdrością. Puszysty krem otuli cię jak kocyk

Pączki i faworki są wspaniałe, kochane i potrzebne. Pora jednak na drobną odmianę. Tym razem hitem karnawału będą chrupiące rurki z kremem, który jest tak puszysty, że przypomina chmurkę. Już zjedzenie jednej rurki sprawi, że świat dookoła zrobi się piękniejszy. Wystarczy kupić ciasto francuskie i kilka składników na słodkie nadzienie.

Rurki z kremem to dla wielu osób smak dzieciństwa. Sama pamiętam, jak chętnie zajadałam się tymi słodkościami kupowanymi w jednej z ulubionych cukierni. Zazwyczaj słodki, puszysty krem owinięty był ciastem parzonym lub waflowym. My jednak chcemy zaproponować ci zrobienie rurek z ciasta francuskiego, co znacznie przyspiesza cały proces przygotowania. Robi się je wtedy naprawdę ekspresowo. Ciastka możesz nadziać ulubionym kremem, my stawiamy na śmietankowy, ale budyniowy sprawdzi się równie dobrze. 

Zobacz wideo Faworki, chrusty, anielskie skrzydła. U nas w wersji drożdżowej

Rurki z kremem śmietankowy. Lepsze od pączków i faworków

Składniki:

  • arkusz ciasta francuskiego,
  • 600 ml zimnej śmietanki kremówki 36 proc.,
  • 3 łyżki cukru pudru + trochę do posypania rurek,
  • ekstrakt waniliowy,
  • opcjonalnie jajko.

Sposób przygotowania:

Arkusz ciasta francuskiego wyjmujemy z lodówki i pozwalamy mu się trochę ocieplić na blacie. Dzięki temu nie będzie pękał w czasie rozwijania. Gdy płat będzie się już nadawał do rozłożenia, przekładamy go na stolnicę lub matę silikonową i rozprostowujemy. Tniemy go na długie paski o szerokości 2-3 cm. Staramy się, by paski były dość równe

Paski ciasta francuskiego nawijamy na foremki do rurek z kremem. Jeśli nie masz takich foremek, możesz skorzystać z jednej z dwóch innych metod. Pierwsza polega na owinięciu widelca papierem do pieczenia i nawijaniu ciasta na ten widelec. Druga opcja zakłada użycie folii aluminiowej. Robimy z niej niewielkie tuby, które smarujemy cienką warstwą oleju i nawijamy na nie ciasto. Nawinięte rurki układamy na blaszce z papierem do pieczenia. Można z wierzchu posmarować je roztrzepanym jajkiem. Rurki pieczemy przez ok. 20 minut w 190 stopniach C.

Robienie rurek z kremem
Robienie rurek z kremem Rosamar / Shutterstock

W międzyczasie robimy krem. Do naczynia wlewamy kremówkę, dodajemy cukier puder oraz kilka kropelek (4-5, nie więcej) ekstraktu waniliowego. Ubijamy wszystko, aż powstanie puszysty krem. Przekładamy go do rękawa cukierniczego i chowamy do lodówki.

Gdy rurki już się upieką, zdejmujemy je z foremek i zostawiamy do ostygnięcia. Dopiero wtedy nabijamy je kremem. Można też posypać rurki cukrem pudrem.

Więcej o: