Kto z nas czasami nie chce sobie przekąsić czegoś słodkiego? Kiedy wspominamy nasze dzieciństwo, weekend kojarzył się z zapachem domowego ciasta. Nie każdy jednak ma teraz czas, by zagniatać drożdżowiec lub robić pracochłonne fale Dunaju. Z pomocą przyjdzie inny przepis na szybkie ciasto.
Zobacz wideo Zobacz przepis na wyśmienite ciasto ryżowe
Chlebek bananowy to taki deser, który sprawdzi się zawsze i wszędzie, zastąpi nawet pieczywo, gdy zechcesz zjeść kanapkę z dżemem. Prostszego przepisu na ciasto nie ma w całej sieci, a dodatek białej czekolady i posiekanych migdałów to strzał w dziesiątkę. Jak się za to zabrać? Najlepiej już nagrzewaj piekarnik.
Chlebek bananowy - to ciasto nie może nie wyjść
- 4 banany, najlepiej mocno dojrzałe,
- 2,5 szklanki mąki pszennej, najlepiej typ 500 lub 650,
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 pełna łyżeczka sody,
- 200 g masła,
- 4 większe jajka,
- 1 niepełna szklanka cukru,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- ok. 3/4 tabliczki białej czekolady,
- garść migdałów.
Szybkie ciasto na weekend. Tak zrobisz chlebek bananowy
- Przygotuj miskę i wbij do niej jajka. Zacznij miksować, stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Kiedy uzyskasz gładki kogel-mogel, dodaj banany rozgniecione na papkę.
- Do masy cienką strużką wlewaj masło roztopione w rondelku. Miksuj całość przez kilka minut na średnich obrotach.
- Do kolejnej miski przesiej mąkę, dodaj sodę i proszek do pieczenia, i dokładnie wymieszaj. Następnie partiami dodawaj suche składniki do masy bananowej, mieszając szpatułką.
- Kiedy składniki się połączą i masa będzie już gęsta, dodaj migdały skruszone w blenderze i drobno posiekaną białą czekoladę. Możesz dodać także suszoną żurawinę - podkręci smak.
- Masę przelej do dwóch niewielkich keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez ok. 50-60 minut.
Po upieczeniu ostudź chlebek bananowy i kiedy będzie już chłodny, oprósz go cukrem pudrem lub udekoruj lukrem. Możesz także polać polewą z mlecznej czekolady. Takie ciasto jest długo wilgotne i nie obsycha. Przechowuj je w szczelnie zamykanym pojemniku. Możesz je także zamrozić.