Gdy poznałam ten przepis, odechciało mi się zwykłych pączków. Te są mięciutkie i chrupiące

W czasie karnawału popularność pączków i faworków zdecydowanie wzrasta. To także idealny moment, by wypróbować nowe przepisy. Zwłaszcza jeśli ciągłe smażenie tych samych słodkości nas nudzi. Dobrze się składa, bo mamy dla ciebie przepis, który warto przetestować. Jest szansa, że stanie się jednym z twoich ulubionych. Oto pączki budyniowe.

Kiedyś pączki robiło się przede wszystkim z klasycznej receptury z ciasta drożdżowego i z najbardziej tradycyjnym nadzieniem różanym. Dziś wciąż tradycyjny przepis jest najpopularniejszy, ale mamy też więcej możliwości, by eksperymentować. W sieci jak grzyby po deszczu pojawiają się więc kolejne przepisy na pączki z zupełnie innych składników, np. z mascarpone, twarogu czy na kefirze. Coraz większą popularność zdobywają też pączki z piekarnika, które są nieco mniej kaloryczne przez to, że nie smaży się ich w głębokim tłuszczu.

Zobacz wideo Zobacz nasz przepis na oponki z serkiem mascarpone

My chcemy zaproponować ci kolejną nietypową recepturę - pączki budyniowe. Są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Zrobienie ich jest naprawdę proste, ale pamiętaj, podobnie jak w przypadku smażenia pączków tradycyjnych, by utrzymywać odpowiednią temperaturę oleju.

Przepis na pączki budyniowe. Będą hitem karnawału

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 40 g budyniu waniliowego lub śmietankowego,
  • mleko do ugotowania budyniu,
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 jajka,
  • łyżka spirytusu lub octu spirytusowego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • olej do głębokiego smażenia,
  • do dekoracji domowy lukier lub cukier puder.

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od zrobienia budyniu według instrukcji z opakowania. Studzimy go, a potem wbijamy jajka, wsypujemy cukier i mieszamy. Przesiewamy mąkę, dodajemy do niej proszek do pieczenia. Do miski z budyniem, jajkami i cukrem dolewamy spirytusu lub octu (dzięki temu pączki budyniowe nie będą tak mocno chłonąć tłuszczu), mieszamy, a potem wsypujemy suche składniki. Ponownie mieszamy, bardzo dokładnie, by w cieście na pączki nie zostały żadne grudki.

W głębokim garnku rozgrzewamy olej do głębokiego smażenia. Idealna temperatura to 170-175 stopni Celsjusza. Jeśli będzie wyższa, pączki szybko usmażą się na zewnątrz, a w środku będą surowe. Jeśli zaś będziemy smażyć pączki w niższej temperaturze, będą musiały spędzić w oleju więcej czasu i nieprzyjemnie nim nasiąkną. Dlatego ważne jest utrzymywanie optymalnej temperatury. 

Nabieramy porcje ciasta, formujemy kulki i wkładamy do rozgrzanego oleju. Smażymy przez kilka minut z każdej strony, aż pączki budyniowe ładnie się zarumienią. Wyławiamy łyżką cedzakową na ręcznik papierowy, by jeszcze odciekły z tłuszczu. Gdy ostygną, pączki budyniowe, tak samo jak zwykłe pączki, możesz oblać lukrem (polecamy taki z dodatkiem soku z cytryny) lub posypać cukrem pudrem.

Więcej o: