Co można zjeść fajnego na śniadanie na ciepło? Zamiast tradycyjnej jajecznicy czy omleta zrób obłędnie pyszne placki. Japońskie fluffy pancakes to świetny pomysł na pyszny posiłek, którym będzie się zajadała cała rodzina.
3
Jak się robi fluffy pancakes? Fot. istockphoto.com / bhofack2
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Tradycyjne, amerykańskie pancakes odeszły w zapomnienie i zastąpiła je inna wersja tego smakowitego dania. Mowa o fluffy pancakes, czyli niezwykle puszystych i rozpływających się w ustach plackach pochodzących z Japonii. Początkowo podbiły media społecznościowe, a potem nasze podniebienia. Jak je zrobić?
REKLAMA
Zobacz wideo Magda Gessler vs Robert Makłowicz. Kto robi smaczniejsze naleśniki? Sprawdzamy
Jakie jest idealne śniadanie? Placki będą rozpływać się w ustach
Jeśli chcesz zaskoczyć swoich bliskich, zamiast tradycyjnych naleśników zaserwuj im puszyste placuszki. Tym bardziej że ich przygotowanie wcale nie jest tak trudne, jak mogłoby się zdawać. Zanim jednak się za to zabierzesz, nie zapomnij o metalowych, okrągłych foremkach o dość wysokich brzegach. Powinny mieć ok. 5-7 cm średnicy. Bez nich efekt końcowy może nie wyglądać tak, jak powinien, gdyż ciasto będzie się rozlewać i nie wyrośnie. Czego jeszcze będziesz potrzebować?
Jak się robi fluffy pancakes?Jak się robi fluffy pancakes? Fot. unsplash.com / Nauris Pukis
Jak się robi fluffy pancakes? To proste
Zasadniczą różnicą między amerykańskimi a japońskimi placuszkami jest to, że drugie są znacznie bardziej puszyste i sycące. Przygotowania rozpocznij od ubicia białek na sztywną pianę. Dodaj do nich nieco soli. Co dalej?
Mąkę, cukier i proszek do pieczenia przesiej do jednej miski.
Dodaj do nich żółtka, aromat waniliowy i mleko. Wymieszaj, by wszystko połączyło się w jednolitą masę.
Do ciasta zacznij dodawać po porcji ubitych białek. Rób to powoli, stopniowo i za każdym razem dokładnie wymieszaj całość.
Metalowe foremki wysmaruj od spodu niewielką ilością oleju. Najlepiej nasącz nim ręcznik papierowy i przetrzyj.
Na patelni rozgrzej porcję oleju i połóż foremki. Po chwili nałóż do nich po porcji ciasta (ok. 3 łyżki).
Gdy ciasto wyrośnie i pojawią się bąbelki, ostrożnie odwróć foremkę, aby podsmażyć je z drugiej strony. Całość przykryj pokrywką, a wystarczą 3 minuty, by były gotowe. Po tym czasie zdejmij z ognia i od razu podaj.
OSTRZEŻENIE! Fluffy pancakes należy zjeść ciepłe, od razu po podaniu. W przeciwnym wypadku opadną i efekt nie będzie tak ciekawy. Dlatego nie zwlekaj. Polej bądź posyp je ulubionymi dodatkami i smacznego!