Przywołaj lato na talerzu i zrób sycylijską sałatkę. Zjesz ją na ciepło i zimno. Jest obłędna

Sycylijska sałatka to prosty sposób na posiłek pełny pysznych i soczystych warzyw. Robi się szybko i smakuje bosko. Nada się zarówno na danie główne, jak i przekąskę. Czym jest caponata? Przepis to bułka z masłem.

Mówi się, że sycylijska caponata to lato zamknięte na talerzu. Nic dziwnego, gdyż rozpieszcza podniebienia idealnym połączeniem smaków oraz cieszy oko pięknymi kolorami. Do tego jest po prostu absolutnie pyszna, a jej przygotowanie nie sprawia trudności. Możesz zrobić ją w wersji tradycyjnej lub z dodatkiem uwielbianych przez wszystkich pistacji. Wyjdzie obłędna.

Zobacz wideo Pasta Amatriciana - błyskawiczny przepis na pyszny makaron

Co to jest sycylijska caponata? Zaproś lato do domu

Caponata to sycylijska sałatka z dojrzałych i pełnych smaków warzyw, które podaje się po delikatnym podsmażeniu. Idealne połączenie słodyczy, słonego oraz kwaśnego sprawia, że wręcz rozpływa się w ustach i każdemu smakuje. Ze względu na łatwo dostępne składniki możesz robić ją przez cały rok, jednak szczególnego smaku zyskuje latem. Czego potrzebujesz do jej przyrządzenia?

Składniki:

  • 2-3 średniej wielkości bakłażany,
  • seler naciowy, a dokładniej jego najjaśniejsza, wewnętrzna część,
  • 3 świeże pomidory lub 8 łyżek passaty,
  • 100 g zielonych oliwek,
  • 30 g kaparów,
  • czerwona cebula,
  • 3 łyżki octu winnego,
  • 2 łyżki cukru,
  • sól i pieprz,
  • oliwa do smażenia,
  • 2 łyżki posiekanych pistacji (lub orzeszków piniowych).
Bakłażan
Bakłażan Bakłażan. Fot. pixabay.com / effortlessly

Sycylijski klasyk, czyli caponata. Przepis jest naprawdę prosty

Przygotowanie sycylijskiej sałatki zacznij od pokrojenia bakłażana w kostkę. Następnie posól go wedle uznania, przykryj talerzykiem i odłóż na 20-30 minut, aby puścił soki. Przy okazji straci goryczkę. Co dalej?

  1. Zabierz się za kolejne warzywa. Pomidory obierz i pokrój w kostkę, selera pokrój, cebulę obierz i posiekaj. Kawałki powinny być średniej wielkości. 
  2. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć na nią selera oraz cebulę i podsmaż z obu stron.
  3. Dodaj pomidory, całość przykryj i duś około 5 minut.
  4. Na patelnię dorzuć kapary i oliwki, ponownie podduś, tym razem 10 minut.
  5. W międzyczasie wyjmij i opłucz pod bieżącą wodą bakłażana. Osusz, podsmaż na innej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek, a gdy zmięknie, odsącz i dodaj do reszty składników.
  6. W occie rozpuść cukier, dodaj do warzyw. Całość duś jeszcze 10 minut.
  7. Sałatkę dopraw solą, pieprzem, dodaj orzeszki. Wymieszaj. Podawaj na zimno (z pieczywem) lub ciepło (z ryżem). Smacznego!
Więcej o: