Sycylijska sałatka to prosty sposób na posiłek pełny pysznych i soczystych warzyw. Robi się szybko i smakuje bosko. Nada się zarówno na danie główne, jak i przekąskę. Czym jest caponata? Przepis to bułka z masłem.
3
Sycylijski klasyk, czyli caponata. Przepis jest banalnie prosty. Fot. istockphoto.com / Stanislav Ostranitsa
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Mówi się, że sycylijska caponata to lato zamknięte na talerzu. Nic dziwnego, gdyż rozpieszcza podniebienia idealnym połączeniem smaków oraz cieszy oko pięknymi kolorami. Do tego jest po prostu absolutnie pyszna, a jej przygotowanie nie sprawia trudności. Możesz zrobić ją w wersji tradycyjnej lub z dodatkiem uwielbianych przez wszystkich pistacji. Wyjdzie obłędna.
REKLAMA
Zobacz wideo Pasta Amatriciana - błyskawiczny przepis na pyszny makaron
Co to jest sycylijska caponata? Zaproś lato do domu
Caponata to sycylijska sałatka z dojrzałych i pełnych smaków warzyw, które podaje się po delikatnym podsmażeniu. Idealne połączenie słodyczy, słonego oraz kwaśnego sprawia, że wręcz rozpływa się w ustach i każdemu smakuje. Ze względu na łatwo dostępne składniki możesz robić ją przez cały rok, jednak szczególnego smaku zyskuje latem. Czego potrzebujesz do jej przyrządzenia?
Składniki:
2-3 średniej wielkości bakłażany,
seler naciowy, a dokładniej jego najjaśniejsza, wewnętrzna część,
2 łyżki posiekanych pistacji (lub orzeszków piniowych).
BakłażanBakłażan. Fot. pixabay.com / effortlessly
Sycylijski klasyk, czyli caponata. Przepis jest naprawdę prosty
Przygotowanie sycylijskiej sałatki zacznij od pokrojenia bakłażana w kostkę. Następnie posól go wedle uznania, przykryj talerzykiem i odłóż na 20-30 minut, aby puścił soki. Przy okazji straci goryczkę. Co dalej?
Zabierz się za kolejne warzywa. Pomidory obierz i pokrój w kostkę, selera pokrój, cebulę obierz i posiekaj. Kawałki powinny być średniej wielkości.
Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć na nią selera oraz cebulę i podsmaż z obu stron.
Dodaj pomidory, całość przykryj i duś około 5 minut.
Na patelnię dorzuć kapary i oliwki, ponownie podduś, tym razem 10 minut.
W międzyczasie wyjmij i opłucz pod bieżącą wodą bakłażana. Osusz, podsmaż na innej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek, a gdy zmięknie, odsącz i dodaj do reszty składników.
W occie rozpuść cukier, dodaj do warzyw. Całość duś jeszcze 10 minut.
Sałatkę dopraw solą, pieprzem, dodaj orzeszki. Wymieszaj. Podawaj na zimno (z pieczywem) lub ciepło (z ryżem). Smacznego!