Smaruję słodkim masłem i zawijam. Te pulchne bułeczki robię na każdy weekend

Cynamonki to zdecydowanie najlepsze ze słodkich bułeczek tego świata i biją na głowę nawet babcine pączki i jagodzianki. Podstawą jest oczywiście puszyste i delikatne ciasto drożdżowe, ale bez nadzienia ani rusz. Jak zatem zrobić najlepsze cynamonki? Masło wymieszaj z dwoma składnikami i obficie nasmaruj nim ciasto. Resztę zrobi piekarnik.

Karnawał trwa w najlepsze i to prawdopodobnie jeden z ulubionych czasów w roku wszystkich łasuchów, ponieważ możemy troszeczkę sobie pofolgować i cieszyć się łakociami. Wszak niebawem wiosna i na pewno dodatkowe zimowe kilogramy znikną. Karnawał jednak większości z nas kojarzy się z pączkami lub faworkami, ale umówmy się, są pyszniejsze słodkości do zrobienia w domu. Dziś na tapet bierzemy drożdżowe bułeczki cynamonowe, które nikomu nie powinny sprawić problemu. Jeśli umiesz zrobić dobre ciasto drożdżowe, to można uznać, że jesteś w domu. Później pomieszaj tylko miękkie masło z brązowym cukrem i cynamonem, i niech dzieje się magia. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na oponki z mascarpone

Puszyste i słodziutkie cynamonki - przepis idealny na weekendowe łasuchowanie

Składniki na rozczyn drożdżowy:

  • 1/3 kostki świeżych drożdży (ok. 35 g),
  • 2 pełne łyżki cukru,
  • 2 pełne łyżki mąki pszennej tortowej (typ 450),
  • 4-5 łyżek mleka (ciepłego, ale nie gorącego).

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej tortowej,
  • ok. 130 ml letniego mleka (nie cieplejszego niż 40 stopni),
  • 3 żółtka,
  • ok. pół kostki masła (należy je roztopić i lekko ostudzić),
  • 100 g cukru.

Składniki na krem cynamonowy:

  • 2 łyżki mielonego cynamonu,
  • 30 g miękkiego masła,
  • 3-4 łyżki cukru, w zależności, jak słodkie mają być twoje bułeczki.

Cynamonki - sposób wykonania:

  1. Upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. Następnie przygotuj wysokie naczynie lub miskę i wkrusz do niej drożdże. Dodaj ciepłe mleko, cukier i mąkę, i wymieszaj rozczyn. Kiedy składniki się połączą, przykryj naczynie ściereczką i odstaw na 15-20 minut w ciepłe miejsce, by rozczyn zaczął pracować.
  2. Przygotuj dużą miskę i przesiej do niej mąkę. Następnie dodaj żółtka, cukier oraz ciepłe mleko. Wlej także roztopione masło i dodaj wyrośnięty, spieniony rozczyn. Zacznij wyrabiać ciasto, najpierw łyżką (najlepiej drewnianą, unikaj metalowych), a potem dłońmi. Kiedy ciasto będzie już gładkie i jednolite, przykryj miskę ściereczką i odłóż do wyrośnięcia na nieco ponad godzinę.
  3. Kiedy ciasto zdecydowanie zwiększy objętość, wyjmij je z miski i podziel na pół. Jedną z połówek pozostaw przykrytą ściereczką, natomiast drugą rozwałkuj na stolnicy podsypanej mąką. Rozwałkowany placek powinien być podłużny i mieć grubość ok. 1,5 cm.
  4. Przygotuj krem. Bardzo miękkie masło przełóż do miseczki. Dodaj cynamon i wymieszaj. Następnie połowę kremu rozsmaruj na powierzchni placka i lekko obsyp cukrem.
  5. Placek ciasta drożdżowego zwiń jak roladę, łącząc dłuższe boki. Następnie ostrym nożem wycinaj kawałki ciasta (powstaną ci "ślimaczki") i dokładnie tak samo przygotuj drugą część ciasta.
  6. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem. W odstępach układaj na niej bułeczki. Ponownie przykryj je ściereczką i odstaw na 20 minut, by jeszcze trochę wyrosły.
  7. Piekarnik rozgrzej do temperatury 175 stopni. Cynamonki piecz przez ok. 20 minut, aż się apetycznie zarumienią. Po upieczeniu udekoruj lukrem.
Więcej o: