Karnawał trwa w najlepsze i to prawdopodobnie jeden z ulubionych czasów w roku wszystkich łasuchów, ponieważ możemy troszeczkę sobie pofolgować i cieszyć się łakociami. Wszak niebawem wiosna i na pewno dodatkowe zimowe kilogramy znikną. Karnawał jednak większości z nas kojarzy się z pączkami lub faworkami, ale umówmy się, są pyszniejsze słodkości do zrobienia w domu. Dziś na tapet bierzemy drożdżowe bułeczki cynamonowe, które nikomu nie powinny sprawić problemu. Jeśli umiesz zrobić dobre ciasto drożdżowe, to można uznać, że jesteś w domu. Później pomieszaj tylko miękkie masło z brązowym cukrem i cynamonem, i niech dzieje się magia.
Zobacz wideo Zobacz przepis na oponki z mascarpone
Puszyste i słodziutkie cynamonki - przepis idealny na weekendowe łasuchowanie
Składniki na rozczyn drożdżowy:
- 1/3 kostki świeżych drożdży (ok. 35 g),
- 2 pełne łyżki cukru,
- 2 pełne łyżki mąki pszennej tortowej (typ 450),
- 4-5 łyżek mleka (ciepłego, ale nie gorącego).
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej tortowej,
- ok. 130 ml letniego mleka (nie cieplejszego niż 40 stopni),
- 3 żółtka,
- ok. pół kostki masła (należy je roztopić i lekko ostudzić),
- 100 g cukru.
Składniki na krem cynamonowy:
- 2 łyżki mielonego cynamonu,
- 30 g miękkiego masła,
- 3-4 łyżki cukru, w zależności, jak słodkie mają być twoje bułeczki.
Cynamonki - sposób wykonania:
- Upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. Następnie przygotuj wysokie naczynie lub miskę i wkrusz do niej drożdże. Dodaj ciepłe mleko, cukier i mąkę, i wymieszaj rozczyn. Kiedy składniki się połączą, przykryj naczynie ściereczką i odstaw na 15-20 minut w ciepłe miejsce, by rozczyn zaczął pracować.
- Przygotuj dużą miskę i przesiej do niej mąkę. Następnie dodaj żółtka, cukier oraz ciepłe mleko. Wlej także roztopione masło i dodaj wyrośnięty, spieniony rozczyn. Zacznij wyrabiać ciasto, najpierw łyżką (najlepiej drewnianą, unikaj metalowych), a potem dłońmi. Kiedy ciasto będzie już gładkie i jednolite, przykryj miskę ściereczką i odłóż do wyrośnięcia na nieco ponad godzinę.
- Kiedy ciasto zdecydowanie zwiększy objętość, wyjmij je z miski i podziel na pół. Jedną z połówek pozostaw przykrytą ściereczką, natomiast drugą rozwałkuj na stolnicy podsypanej mąką. Rozwałkowany placek powinien być podłużny i mieć grubość ok. 1,5 cm.
- Przygotuj krem. Bardzo miękkie masło przełóż do miseczki. Dodaj cynamon i wymieszaj. Następnie połowę kremu rozsmaruj na powierzchni placka i lekko obsyp cukrem.
- Placek ciasta drożdżowego zwiń jak roladę, łącząc dłuższe boki. Następnie ostrym nożem wycinaj kawałki ciasta (powstaną ci "ślimaczki") i dokładnie tak samo przygotuj drugą część ciasta.
- Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem. W odstępach układaj na niej bułeczki. Ponownie przykryj je ściereczką i odstaw na 20 minut, by jeszcze trochę wyrosły.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 175 stopni. Cynamonki piecz przez ok. 20 minut, aż się apetycznie zarumienią. Po upieczeniu udekoruj lukrem.