Pączek dubajski to innowacyjny przysmak, który zyskuje na coraz większej popularności. Słodycze te kojarzą się z bogactwem i luksusem, a przy tym ich smak jest obłędny i nie do podrobienia. Ale czy na pewno? Oczywiście, że nie! Przepyszne pączki dubajskie przygotujesz samodzielnie w domu. Efekt na pewno zwali Cię z nóg!
iStock
REKLAMA
REKLAMA
Masz ochotę na pączki dubajskie? Poniżej znajdziesz innowacyjny przepis na karnawał. Wykonanie jest prostsze, niż mogłoby się wydawać.
REKLAMA
Zobacz wideo Pączki! Testujemy, próbujemy i sprawdzamy ceny rozkosznego deseru
Jak zrobić pączki dubajskie?
Jak zrobić pączki dubajskie? Pączki dubajskie coraz częściej pojawiają się na półkach najlepszych cukierni. Osoby, które są na bieżąco z internetowymi trendami, na pewno słyszały o wyjątkowym przysmaku, jakim jest czekolada dubajska.
Czekolada dubajska łączy w sobie najwyższej jakości mleczną lub gorzką czekoladę, pastę pistacjową i kataifi (chrupiące ciasto w formie cieniutkich nitek), dzięki którym przysmak ma niepowtarzalną teksturę. Czekolada dubajska to słodki przysmak, za który trzeba jednak słono zapłacić. Orientacyjna cena tabliczki czekolady dubajskiej o wadze 100 g wynosi ok. 30 zł.
Dobra wiadomość jest jednak taka, że czekoladę dubajską można przygotować samodzielnie w domu, a teraz jeszcze lepsza wiadomość - samodzielnie przygotowaną czekoladą dubajską można nadziać pączki i stworzyć oryginalny przysmak, który z pewnością zachwyci każdego. Jak zabrać się do pracy? Szczegóły poniżej.
Pączki dubajskie - przepis na ciasto na pączki
Jak zrobić smakowite pączki dubajskie? Przepis zaczynamy od przygotowania ciasta. Będą Ci potrzebne następujące składniki:
500 g mąki pszennej
250 ml mleka (ciepłego)
25 g świeżych drożdży
5 żółtek
50 g masła
50 g cukru
1 łyżka spirytusu
szczypta soli
Pączki. Zdj. ilustracyjneFot. Jakub Porzycki / Agencja Wyborcza.pl
Przepis na pączki dubajskie - przygotowanie ciasta
Krok 1. Odlewamy szklankę ciepłego mleka, dodajemy 1 łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i pokruszone drożdże. Składniki mieszamy ze sobą bardzo dokładnie, a następnie przykrywamy szklankę ściereczką bawełnianą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut
Krok 2. Do szerokiej miski przesiewamy mąkę, dodajemy wyrośnięte drożdże, pozostałą część ciepłego mleka, pozostałą część cukru, żółtka, roztopione i przestudzone masło, spirytus i sól
Krok 3. Składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Wyrobione ciasto nakrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
Pączki dubajskie - formowanie i smażenie
Jak formować pączki dubajskie? Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat lekko oprószony mąką. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm, a następnie wykrawamy kółka o średnicy ok. 7 cm (np. za pomocą szklanki). Pączki układamy obok siebie na blacie i przykrywamy ściereczką bawełnianą. Po 30 minutach powinny znów ładnie wyrosnąć. Zabieramy się za smażenie:
pączki należy smażyć w szerokim garnku na smalcu lub oleju rzepakowym
temperatura smażenia powinna wahać się w granicy ok. 175-180 stopni
pączki smażymy z obu stron na złocisty kolor (2-3 minuty na każdą ze stron)
usmażone pączki wyławiamy z tłuszczu i układamy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu
nadziewamy pączki
Na jakim oleju smażyć pączki, żeby były nieco zdrowsze?fot. Dziurek / iStock.com
Pączki dubajskie - nadzienie
Jak przygotować smakowite nadzienie do pączków dubajskich? Będą Ci potrzebne następujące składniki:
200 g gorzkiej czekolady
100 g ciasta kataifi (dostępne online oraz w wybranych sklepach stacjonarnych)
80 g pasty pistacjowej
40 g masła
25 ml śmietanki 30%
Sposób przygotowania:
Krok 1. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy będzie płynna, dodajemy śmietankę i dokładnie mieszamy
Krok 2. Ciasto kataifi siekamy na drobno
Krok 3. Na patelni rozpuszczamy masło, a następnie dodajemy posiekane ciasto kataifi. Smażymy do momentu, aż będzie idealnie złociste i chrupiące
Krok 4. Łączymy czekoladę i podsmażone ciasto kataifi
Krok 5. W każdym pączku robimy wgłębienie (np. za pomocą nożyka) i nadziewamy pastą pistacjową i czekoladą z ciastem kataifi. Pączki możemy dodatkowo udekorować rozpuszczoną czekoladą i posiekanymi pistacjami