Pączki domowe nie mają sobie równych. Dowiedz się, jak przygotować najpyszniejsze domowe pączki jak za dawnych lat. Przepis jest naprawdę prosty!
Jak zrobić domowe pączki? Przepis na tradycyjne łakocie w wielu rodzinach jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. Smaki dzieciństwa zostają w naszej pamięci bardzo długo, dlatego wiele osób z chęcią sięga po stare przepisy. Mimo wielu różnorodnych propozycji kulinarnych, do których mamy obecnie dostęp, to właśnie przepisy z dawnych lat wzbudzają największe zaufanie i to do nich wracamy najchętniej.
Jak przygotować najlepsze pączki domowej roboty? Przygotowując samodzielnie pączki, trzeba pamiętać o kilku ważnych kwestiach.
Warto zadbać o to, aby przed przygotowaniem ciasta wszystkie składniki miały temperaturę pokojową
Przepisy na domowe pączki hołdują tradycjom przekazywanym z pokolenia na pokolenie. Ich przygotowanie nie jest trudne, jednak wymaga cierpliwości i uważności. Na początku przygotowujemy składniki na ciasto. Będą Ci potrzebne:
Oto przepis na domowe pączki:
Nasz przepis na pączki domowe jest nieco czasochłonny, jednak efekt na pewno będzie warty zarówno poświęconego czasu, jak i nakładu pracy.
Co robimy dalej? Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat lekko oprószony mąką. Odrywamy kawałki ciasta i formujemy z nich równe kulki. Układamy na tacy, przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 minut. W międzyczasie w garnku rozgrzewamy smalec. Smalec powinien mieć temperaturę ok. 180 stopni.
Pączki smażymy partiami na złocisty kolor z obu stron. Gotowe pączki wyławiamy za pomocą łyżki cedzakowej i układamy na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Jak nadziewać pączki? Pączki można nadziewać zarówno przed, jak i po smażeniu. Nadziewanie pączków po smażeniu jest łatwiejszą opcją dla początkujących cukierników. Można do tego celu wykorzystać np. szprycę cukierniczą lub strzykawkę. Szprycę lub strzykawkę należy napełnić nadzieniem (np. marmoladą różaną), a następnie wbić ostry koniec w bok pączka i nadziewać. Domowe pączki można udekorować cukrem pudrem lub lukrem (tu znajdziesz przepis na domowy lukier).
Ile kalorii ma pączek domowy? Kcal zależą m.in. od wielkości pączka, ilości użytego cukru, nadzienia i innych dodatków. Szacuje się, że jeden pączek domowy może mieć nawet 350-400 kcal.
Zobacz też: Jak zrobić dobre karnawałowe pączki z marmoladą różaną jak u babci? Proporcje są tu najważniejsze