Pączki domowe jak za dawnych lat. Przypomnij sobie ulubione smaki dzieciństwa

Pączki domowe to wyjątkowy rarytas, który gości w naszym menu najczęściej w tłusty czwartek. Tradycyjne pączki domowe są nadziewane marmoladą różaną i wiele osób uważa, że to właśnie ten smak najlepiej pasuje do pysznego puszystego ciasta pączkowego. Jak zrobić tradycyjne domowe pączki?

Pączki domowe nie mają sobie równych. Dowiedz się, jak przygotować najpyszniejsze domowe pączki jak za dawnych lat. Przepis jest naprawdę prosty!

Zobacz wideo Test najdroższych pączków w Warszawie. "Tak wygląda ponad 120 złotych"

Jak zrobić domowe pączki?

Jak zrobić domowe pączki? Przepis na tradycyjne łakocie w wielu rodzinach jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. Smaki dzieciństwa zostają w naszej pamięci bardzo długo, dlatego wiele osób z chęcią sięga po stare przepisy. Mimo wielu różnorodnych propozycji kulinarnych, do których mamy obecnie dostęp, to właśnie przepisy z dawnych lat wzbudzają największe zaufanie i to do nich wracamy najchętniej. 

Pączki domowej roboty - wskazówki

Jak przygotować najlepsze pączki domowej roboty? Przygotowując samodzielnie pączki, trzeba pamiętać o kilku ważnych kwestiach. 

  • Mąka - do przygotowania ciasta na pączki używamy mąki pszennej (typ 450 lub 500)
  • Drożdże - można użyć zarówno drożdży świeżych, jak i suszonych
  • Jajka - do ciasta pączkowego potrzebujemy jedynie żółtek, białka można wykorzystać do innego przepisu
  • Dodatek alkoholu - w tradycyjnym przepisie do ciasta na pączki jest dodawany spirytus. Dodatek spirytusu sprawia, że pączki chłoną mniej tłuszczu podczas smażenia
  • Cukier - do pączków dodajemy stosunkowo niedużo cukru, ponieważ w trakcie smażenia mógłby się za bardzo skarmelizować i negatywnie odbić się na smaku i konsystencji pączków 

Warto zadbać o to, aby przed przygotowaniem ciasta wszystkie składniki miały temperaturę pokojową

Przepisy na domowe pączki - jak smakuje tradycja?

Przepisy na domowe pączki hołdują tradycjom przekazywanym z pokolenia na pokolenie. Ich przygotowanie nie jest trudne, jednak wymaga cierpliwości i uważności. Na początku przygotowujemy składniki na ciasto. Będą Ci potrzebne:

  • 650 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 80 g cukru
  • 50 g świeżych drożdży
  • 100 g masła
  • 1 łyżka spirytusu 

Domowe pączki - przepis krok po kroku

 Oto przepis na domowe pączki:

  • Krok 1. Domowe pączki powstają na bazie ciasta drożdżowego. Mleko podgrzewamy i wlewamy je do miski. Dodajemy pokruszone drożdże, a także 1 łyżkę cukru i 100 g mąki. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut
  • Krok 2.  Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Żółtka ucieramy z cukrem na gładką masę
  • Krok 3. Do miski z drożdżami dodajemy żółtka utarte z cukrem oraz spirytus. Stopniowo dolewamy także roztopione masło. Zagniatamy ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt luźne, dodajemy odrobinę mąki, jednak nie za dużo, aby ciasto nie stało się zbyt twarde - ma pozostać lepkie. Ciasto najlepiej zagnieść ręcznie, jednak można wykorzystać także robota kuchennego z hakiem do ciasta drożdżowego 
  • Krok 4. Wyrobione ciasto umieszczamy w misce i przykrywamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę, aby wyrosło. Ciasto powinno podwoić swoją objętość
Pączki
Pączki fot. tupungato / iStock

Przepis na pączki domowe - formowanie i smażenie pączków

Nasz przepis na pączki domowe jest nieco czasochłonny, jednak efekt na pewno będzie warty zarówno poświęconego czasu, jak i nakładu pracy.

Co robimy dalej? Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat lekko oprószony mąką. Odrywamy kawałki ciasta i formujemy z nich równe kulki. Układamy na tacy, przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 minut. W międzyczasie w garnku rozgrzewamy smalec. Smalec powinien mieć temperaturę ok. 180 stopni.

Pączki smażymy partiami na złocisty kolor z obu stron. Gotowe pączki wyławiamy za pomocą łyżki cedzakowej i układamy na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Pączki domowe - nadziewanie i dekoracja

Jak nadziewać pączki? Pączki można nadziewać zarówno przed, jak i po smażeniu. Nadziewanie pączków po smażeniu jest łatwiejszą opcją dla początkujących cukierników. Można do tego celu wykorzystać np. szprycę cukierniczą lub strzykawkę. Szprycę lub strzykawkę należy napełnić nadzieniem (np. marmoladą różaną), a następnie wbić ostry koniec w bok pączka i nadziewać. Domowe pączki można udekorować cukrem pudrem lub lukrem (tu znajdziesz przepis na domowy lukier).

Pączek domowy: kcal. Ile kalorii ma pączek?

Ile kalorii ma pączek domowy? Kcal zależą m.in. od wielkości pączka, ilości użytego cukru, nadzienia i innych dodatków. Szacuje się, że jeden pączek domowy może mieć nawet 350-400 kcal.

Zobacz też: Jak zrobić dobre karnawałowe pączki z marmoladą różaną jak u babci? Proporcje są tu najważniejsze

Więcej o: