Churros to tradycyjna hiszpańska przekąska smażona na głębokim tłuszczu. Jest co prawda kaloryczna, ale też bardzo pyszna, a najlepiej smakuje z dodatkiem cukru pudru lub sosu czekoladowego.
Hiszpańskie ciastka churros są znane chyba na całym świecie. Mają podłużny kształt z lekko spiczastymi końcówkami. Z zewnątrz są złociste i chrupiące, natomiast środek pozostaje miękki i puszysty. Na ich powierzchni można dostrzec charakterystyczne ząbki, które powstają w czasie wyciskania ciasta ze szprycy lub rękawa cukierniczego. Churros są smażone na głębokim tłuszczu. Po usmażeniu dekorowane są najczęściej cukrem pudrem, co nadaje im dodatkowej słodyczy i niepowtarzalnego smaku.
Czym wyróżniają się hiszpańskie churros? Przepis na klasyczną wersję churros bazuje jedynie na kilku składnikach. Są to:
Przepis tradycyjny doczekał się wielu modyfikacji, czego wyrazem są dodatkowe składniki używane do przygotowania ciasta. Oprócz wymienionych wyżej składników, w przepisach na hiszpańskie churros bardzo często pojawia się także jajka, masło i mleko, a niekiedy również cynamon, który podkręca słodki aromat przekąski.
Jeżeli chcesz zaskoczyć domowników nowym smakiem, koniecznie wypróbuj poniższy przepis na hiszpańskie churros. Do przygotowania ciasta będą Ci potrzebne następujące składniki:
Ponadto będziesz potrzebować:
Jak zrobić hiszpańskie churros? Przepis na ten wyjątkowy hiszpański specjał nie należy do trudnych i świetnie poradzą sobie z nim nawet początkujący kucharze.
Jak smażyć hiszpańskie churros? Warto wiedzieć, że są one smażone na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Najlepiej wykorzystać do tego olej rzepakowy rafinowany, który ma wysoką temperaturę dymienia. Olej należy wlać do garnka i podgrzewać na średniej mocy palnika do momentu, aż uzyska temperaturę ok. 180 stopni. Do kontrolowania temperatury oleju najlepiej użyć termometru cukierniczego.
Gdy olej osiągnie optymalną temperaturę, z rękawa wyciskamy kawałki ciasta długości ok. 10 cm (końcówkę ciasta najlepiej przyciąć nożem lub nożyczkami). Churros należy smażyć partiami. Smażymy na złoty kolor przez 2-2,5 minuty na każdą ze stron. Ciasteczka wyławiamy z garnka za pomocą szczypiec lub łyżki cedzakowej i układamy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Churros posypujemy cukrem pudrem i cynamonem (opcjonalnie).
Czekolada również świetnie pasuje do churros. Jak zrobić sos czekoladowy do przekąski? To bardzo proste. W rondelku należy podgrzać 100 ml śmietanki 30% i rozpuścić w niej 100 g gorzkiej czekolady. Dokładnie mieszamy do momentu, aż cała czekolada się rozpuści, a następnie odstawiamy na chwilę, aby sos zgęstniał. Churros z dodatkiem sosu czekoladowego to prawdziwe niebo w gębie!
Zobacz też: Jak długo smażyć pączki, aby nie były surowe w środku ani twarde? Czy smażyć pod przykryciem? PORADNIK