Hiszpańskie pączki są lepsze od polskich. Kto się zgadza? Przepis na churros to potwierdzi!

Churros to tradycyjny hiszpański przysmak, który zyskał popularność w wielu krajach. Do przygotowania churros potrzebnych jest zaledwie kilka składników, a przepis jest naprawdę bardzo prosty. Wypróbuj i poczuj się, jak na prawdziwych wakacjach.

Churros to tradycyjna hiszpańska przekąska smażona na głębokim tłuszczu. Jest co prawda kaloryczna, ale też bardzo pyszna, a najlepiej smakuje z dodatkiem cukru pudru lub sosu czekoladowego. 

Zobacz wideo Test najdroższych pączków w Warszawie. "Tak wygląda ponad 120 złotych"

Hiszpańskie ciastka churros - jak wygląda przekąska? 

Hiszpańskie ciastka churros są znane chyba na całym świecie. Mają podłużny kształt z lekko spiczastymi końcówkami. Z zewnątrz są złociste i chrupiące, natomiast środek pozostaje miękki i puszysty. Na ich powierzchni można dostrzec charakterystyczne ząbki, które powstają w czasie wyciskania ciasta ze szprycy lub rękawa cukierniczego. Churros są smażone na głębokim tłuszczu. Po usmażeniu dekorowane są najczęściej cukrem pudrem, co nadaje im dodatkowej słodyczy i niepowtarzalnego smaku. 

Churros - przepis tradycyjny

Czym wyróżniają się hiszpańskie churros? Przepis na klasyczną wersję churros bazuje jedynie na kilku składnikach. Są to:

  • mąka pszenna
  • woda
  • sól
  • cukier
  • tłuszcz do smażenia  

Przepis tradycyjny doczekał się wielu modyfikacji, czego wyrazem są dodatkowe składniki używane do przygotowania ciasta. Oprócz wymienionych wyżej składników, w przepisach na hiszpańskie churros bardzo często pojawia się także jajka, masło i mleko, a niekiedy również cynamon, który podkręca słodki aromat przekąski. 

Przepis na hiszpańskie churros - lista składników

Jeżeli chcesz zaskoczyć domowników nowym smakiem, koniecznie wypróbuj poniższy przepis na hiszpańskie churros. Do przygotowania ciasta będą Ci potrzebne następujące składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 250 ml wody
  • ½ kostki masła
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 2 jajka 

Ponadto będziesz potrzebować:

  • oleju roślinnego do smażenia
  • cukru pudru do posypania ciasteczek
  • cynamonu do posypania ciasteczek (opcjonalnie)
Domowe churrosy
Domowe churrosy nelea33 /Shutterstock

Hiszpańskie churros - przepis krok po kroku

Jak zrobić hiszpańskie churros? Przepis na ten wyjątkowy hiszpański specjał nie należy do trudnych i świetnie poradzą sobie z nim nawet początkujący kucharze.

  • Krok 1. Do rondelka wlej wodę, dodaj masło, cukier i szczyptę soli, a następnie zagotuj
  • Krok 2. Do rondelka dodaj mąkę i ucieraj (najlepiej drewnianą łyżką) do momentu, aż powstanie jednolita, gładka masa
  • Krok 3. Gdy składniki będą już dobrze połączone i masa nie będzie przyklejała się do brzegów garnka, zdejmij rondelek z palnika i odstaw do wystygnięcia
  • Krok 4. Do przestudzonej masy wbij jajka i dokładnie wymieszaj
  • Krok 5. Gotową masę na churros przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki

Hiszpańskie churros - smażenie ciasteczek 

Jak smażyć hiszpańskie churros? Warto wiedzieć, że są one smażone na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Najlepiej wykorzystać do tego olej rzepakowy rafinowany, który ma wysoką temperaturę dymienia. Olej należy wlać do garnka i podgrzewać na średniej mocy palnika do momentu, aż uzyska temperaturę ok. 180 stopni. Do kontrolowania temperatury oleju najlepiej użyć termometru cukierniczego.

Gdy olej osiągnie optymalną temperaturę, z rękawa wyciskamy kawałki ciasta długości ok. 10 cm (końcówkę ciasta najlepiej przyciąć nożem lub nożyczkami). Churros należy smażyć partiami. Smażymy na złoty kolor przez 2-2,5 minuty na każdą ze stron. Ciasteczka wyławiamy z garnka za pomocą szczypiec lub łyżki cedzakowej i układamy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Churros posypujemy cukrem pudrem i cynamonem (opcjonalnie). 

Churros - jak zrobić sos czekoladowy do przekąski?

Czekolada również świetnie pasuje do churros. Jak zrobić sos czekoladowy do przekąski? To bardzo proste. W rondelku należy podgrzać 100 ml śmietanki 30% i rozpuścić w niej 100 g gorzkiej czekolady. Dokładnie mieszamy do momentu, aż cała czekolada się rozpuści, a następnie odstawiamy na chwilę, aby sos zgęstniał. Churros z dodatkiem sosu czekoladowego to prawdziwe niebo w gębie!  

Zobacz też: Jak długo smażyć pączki, aby nie były surowe w środku ani twarde? Czy smażyć pod przykryciem? PORADNIK

Więcej o: