Pączki tradycyjne uwielbiają wszyscy. Przepis na nie jest szczególnie popularny tuż przed tłustym czwartkiem, kiedy każdy z nas bez żadnych wyrzutów sumienia sięga po jedną z najbardziej ulubionych słodkich przekąsek.
Za co kochamy pączki tradycyjne? Przepisy na pączki tradycyjne to wyjątkowe receptury. Takie łakocie wielu osobom kojarzą się z błogim okresem dzieciństwa, dlatego sięgamy po nie z wielką chęcią i wielkim sentymentem.
Aby skosztować najlepszych pączków tradycyjnych, nie musisz składać zamówienia w cukierni albo stać od rana w długiej kolejce przed piekarnią. Możesz przygotować je także samodzielnie w domu. Czy jest to trudne zadanie? Z pewnością poradzi sobie z nim każdy, jednak trzeba uzbroić się w cierpliwość i przestrzegać kilku ważnych zasad.
Jak zrobić pączki tradycyjne? Przepis na pączki bazuje na cieście drożdżowym, które potrzebuje czasu do wyrastania. W związku z tym należy zarezerwować sobie najlepiej cały dzień na przygotowanie domowych pączków tradycyjnych.
Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Warto zadbać o to, aby były świeże, ponieważ będzie to miało istotny wpływ na smak i konsystencję ciasta.
Nasz przepis na pączki tradycyjne zaczynamy od przygotowania składników na ciasto. Będą nam potrzebne:
Ponadto na liście składników znajdują się także:
Jak przygotować pączki tradycyjne? Przepis na tę smakowitą słodką przekąskę podzieliliśmy na kilka etapów. Przedstawiają się one następująco:
Jak smażymy tradycyjne pączki? Bardzo stary przepis zakłada, że pączki należy smażyć na smalcu. Smalec sprawia, że mają one idealnie chrupiącą skórkę i charakterystyczny smak.
Smalec należy rozgrzać w średniej wielkości garnku do temperatury ok. 180 stopni. Temperaturę tłuszczu najlepiej kontrolować termometrem cukierniczym, ale można wykonać także próbę temperatury tłuszczu, wrzucając na niego kawałek ciasta. Jeżeli od razu zaczyna wydawać charakterystyczny dźwięk, to znaczy, że smalec jest gotowy.
Pączki smażymy z obu stron na złocisty kolor. Zazwyczaj są to 2-3 minuty na jedną stronę, ale najlepiej obserwować pączki i ocenić, czy są już gotowe. Paczki wyławiamy w tłuszczu i układamy na ręczniku papierowym. Gdy całkowicie wystygną, posypujemy je cukrem pudrem.
Zobacz też: Jak zrobić dobre karnawałowe pączki z marmoladą różaną jak u babci? Proporcje są tu najważniejsze