Pączki tradycyjne uwielbiane przez pokolenia. Jak zrobić pączki jak u babci?

Pączki tradycyjne wypiekane z okazji tłustego czwartku to jeden z kultowych symboli naszego cukiernictwa. Mięciutkie ciasto drożdżowe wypchane po brzegi najlepszą konfiturą różaną, a do tego posypka z cukru pudru... komu na tę myśl nie poleciała ślinka? Koniecznie wypróbuj najlepszy przepis na pączki.

Pączki tradycyjne uwielbiają wszyscy. Przepis na nie jest szczególnie popularny tuż przed tłustym czwartkiem, kiedy każdy z nas bez żadnych wyrzutów sumienia sięga po jedną z najbardziej ulubionych słodkich przekąsek.

Zobacz wideo Pączki hiszpańskie - słodkie, wilgotne i mięciutkie

Pączki tradycyjne - przepisy naszych babć wciąż na topie

Za co kochamy pączki tradycyjne? Przepisy na pączki tradycyjne to wyjątkowe receptury. Takie łakocie wielu osobom kojarzą się z błogim okresem dzieciństwa, dlatego sięgamy po nie z wielką chęcią i wielkim sentymentem.

Aby skosztować najlepszych pączków tradycyjnych, nie musisz składać zamówienia w cukierni albo stać od rana w długiej kolejce przed piekarnią. Możesz przygotować je także samodzielnie w domu. Czy jest to trudne zadanie? Z pewnością poradzi sobie z nim każdy, jednak trzeba uzbroić się w cierpliwość i przestrzegać kilku ważnych zasad.

Tradycyjne przepis na pączki jak za dawnych lat. Ważne kwestie

Jak zrobić pączki tradycyjne? Przepis na pączki bazuje na cieście drożdżowym, które potrzebuje czasu do wyrastania. W związku z tym należy zarezerwować sobie najlepiej cały dzień na przygotowanie domowych pączków tradycyjnych.

Tłusty Czwartek. Pączki: polecamy warszawskie cukiernie z pączkami
Tłusty Czwartek. Pączki: polecamy warszawskie cukiernie z pączkami Fot. Shutterstock

Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Warto zadbać o to, aby były świeże, ponieważ będzie to miało istotny wpływ na smak i konsystencję ciasta.

Przepis na pączki tradycyjne - lista składników 

Nasz przepis na pączki tradycyjne zaczynamy od przygotowania składników na ciasto. Będą nam potrzebne:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 25 g drożdży
  • 60 g cukru
  • 100 g masła
  • 4 jajka
  • sól 

Ponadto na liście składników znajdują się także:

  • konfitura różana jako nadzienie
  • smalec do smażenia (może być również olej rzepakowy)
  • cukier puder do dekoracji pączków 

Pączki tradycyjne - przepis krok po kroku 

Jak przygotować pączki tradycyjne? Przepis na tę smakowitą słodką przekąskę podzieliliśmy na kilka etapów. Przedstawiają się one następująco:

  • Krok 1. Przygotowanie zaczynu drożdżowego. W szklance lub misce podgrzewamy 100 ml mleka, a następnie dodajemy do niego po jednej czubatej łyżce cukru i mąki, a także pokruszone drożdże. Składniki łączymy ze sobą i odstawiamy na 10-15 minut, aby drożdże zaczęły pracować
  • Krok 2. Na stolnicę lub blat przesiewamy pozostałą mąkę, dodajemy pozostałą część mleka (również ciepłego), pozostały cukier, roztopione i przestudzone masło, żółtka (białka wykorzystujemy do innego przepisu np. na bezę), szczyptę soli oraz wyrośnięte drożdże
  • Krok 3. Łączymy składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto będzie luźne - nie dodajemy więcej mąki. Wyrobione ciasto odkładamy do miseczki wysmarowanej odrobiną oleju, nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia 
  • Krok 4. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat (możemy oprószyć go lekko mąką). Odrywamy kawałki ciasta, spłaszczamy i na środek nakładamy po 1 łyżce konfitury różanej. Ciasto zlepiamy i formujemy w kształt kuli. Czynność powtarzamy do momentu, aż zużyjemy całe ciasto
  • Krok 5. Pączki układamy na blacie, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na 15-20 minut

Tradycyjne pączki bardzo stary przepis - jak smażyć pączki?

Jak smażymy tradycyjne pączki? Bardzo stary przepis zakłada, że pączki należy smażyć na smalcu. Smalec sprawia, że mają one idealnie chrupiącą skórkę i charakterystyczny smak.

Smalec należy rozgrzać w średniej wielkości garnku do temperatury ok. 180 stopni. Temperaturę tłuszczu najlepiej kontrolować termometrem cukierniczym, ale można wykonać także próbę temperatury tłuszczu, wrzucając na niego kawałek ciasta. Jeżeli od razu zaczyna wydawać charakterystyczny dźwięk, to znaczy, że smalec jest gotowy.

Pączki smażymy z obu stron na złocisty kolor. Zazwyczaj są to 2-3 minuty na jedną stronę, ale najlepiej obserwować pączki i ocenić, czy są już gotowe. Paczki wyławiamy w tłuszczu i układamy na ręczniku papierowym. Gdy całkowicie wystygną, posypujemy je cukrem pudrem.

Zobacz też: Jak zrobić dobre karnawałowe pączki z marmoladą różaną jak u babci? Proporcje są tu najważniejsze

Więcej o: