Och, frykadelki, ach, frykadelki, jakże jesteście pyszne. Tylko pewnie nie każdy wie, czym są owe frykadelki. To przysmak, który może stawać w szranki ze śląskimi roladami i zrazami, ale wygrywa prostotą i soczystością. Co jest ważne? Dobrej jakości wieprzowina i nadzienie. Nie może zabraknąć boczku.
nvarchar / Flickr.com, CC BY-SA 2.0
REKLAMA
REKLAMA
Czym są wspomniane wyżej frykadelki? To chyba jedne z najlepszych kotletów na świecie. To albo mięso mielone, albo bardzo drobno siekane, obficie wypchane pysznym farszem, podobnym do tego, którego używa się w roladach i zrazach. Oczywiście farsz jest najważniejszy, nie może zabraknąć ogórka kiszonego, cebulki i słoniny lub boczku. Jednak mięso, które wybieramy, by zamknąć w nie farsz, też musi być konkretne. Postawmy na lekko przerośnięte tłuszczem. Najlepiej sprawdzi się łopatka albo nieco tłustsza karkówka. Bez ubijania i długiego duszenia masz obiad doskonały.
REKLAMA
Zobacz wideo Zobacz przepis na zadziwiające kotlety. Nie zgadniesz z czego są
Frykadelki - nadziane mięso wieprzowe idealne na obiad dla wymagających
Składniki:
1 kg mielonego mięsa (możesz użyć wołowego lub wołowo-wieprzowego),
2 jajka,
2 większe cebule,
kilka ogórków kiszonych,
musztarda, najlepiej sarepska,
200 g boczku wędzonego,
sól, pieprz, ostra papryka do smaku,
namoczona w mleku kajzerka,
sok z ogórków kiszonych,
mąka pszenna,
bulion lub rosół,
tłuszcz do smażenia.
Frykadelki z ogórkiem, boczkiem i cebulą - sposób wykonania:
Ogórki pokrój w średnią kostkę, cebulę także. Do miski przełóż mięso mielone, dodaj odciśniętą kajzerkę i wbij jajka. Dopraw solą i pieprzem do smaku, dodaj 2-3 łyżki soku z ogórków i łyżkę musztardy. Dokładnie wyrób masę mięsną. Powinna być zwarta i lekko lepiąca.
Z masy mięsnej odrywaj kawałki, spłaszczaj je w dłoniach i na środku każdego z nich rozsmaruj odrobinę musztardy. Następnie dodaj trochę ogórków, cebulę i boczek wytopiony na suchej patelni. Zawiń.
Zawinięte zraziki obtocz w mące i połóż na patelni z rozgrzanym tłuszczem. Obsmaż z każdej strony na mocnym ogniu, następnie zalej je bulionem lub rosołem, dopraw ulubionymi przyprawami, zmniejsz moc palnika i duś na wolnym ogniu przez ok. 30 minut.
Powstały sos możesz zaciągnąć mąką lub zabielić śmietaną. Gdy to zrobisz, duś całość jeszcze przez kwadrans i podawaj. Idealnym dodatkiem będą zasmażane buraczki i ziemniaczane puree.