• Link został skopiowany

Frykadelki wieprzowe. Zwykłe zrazy mają lekcje do odrobienia. To przez farsz i mięso

Och, frykadelki, ach, frykadelki, jakże jesteście pyszne. Tylko pewnie nie każdy wie, czym są owe frykadelki. To przysmak, który może stawać w szranki ze śląskimi roladami i zrazami, ale wygrywa prostotą i soczystością. Co jest ważne? Dobrej jakości wieprzowina i nadzienie. Nie może zabraknąć boczku.
Frykadelki wieprzowe
nvarchar / Flickr.com, CC BY-SA 2.0

Czym są wspomniane wyżej frykadelki? To chyba jedne z najlepszych kotletów na świecie. To albo mięso mielone, albo bardzo drobno siekane, obficie wypchane pysznym farszem, podobnym do tego, którego używa się w roladach i zrazach. Oczywiście farsz jest najważniejszy, nie może zabraknąć ogórka kiszonego, cebulki i słoniny lub boczku. Jednak mięso, które wybieramy, by zamknąć w nie farsz, też musi być konkretne. Postawmy na lekko przerośnięte tłuszczem. Najlepiej sprawdzi się łopatka albo nieco tłustsza karkówka. Bez ubijania i długiego duszenia masz obiad doskonały.

Zobacz wideo Zobacz przepis na zadziwiające kotlety. Nie zgadniesz z czego są

Frykadelki - nadziane mięso wieprzowe idealne na obiad dla wymagających

Składniki:

  • 1 kg mielonego mięsa (możesz użyć wołowego lub wołowo-wieprzowego),
  • 2 jajka,
  • 2 większe cebule,
  • kilka ogórków kiszonych,
  • musztarda, najlepiej sarepska,
  • 200 g boczku wędzonego,
  • sól, pieprz, ostra papryka do smaku,
  • namoczona w mleku kajzerka,
  • sok z ogórków kiszonych,
  • mąka pszenna,
  • bulion lub rosół,
  • tłuszcz do smażenia.

Frykadelki z ogórkiem, boczkiem i cebulą - sposób wykonania:

  1. Ogórki pokrój w średnią kostkę, cebulę także. Do miski przełóż mięso mielone, dodaj odciśniętą kajzerkę i wbij jajka. Dopraw solą i pieprzem do smaku, dodaj 2-3 łyżki soku z ogórków i łyżkę musztardy. Dokładnie wyrób masę mięsną. Powinna być zwarta i lekko lepiąca.
  2. Z masy mięsnej odrywaj kawałki, spłaszczaj je w dłoniach i na środku każdego z nich rozsmaruj odrobinę musztardy. Następnie dodaj trochę ogórków, cebulę i boczek wytopiony na suchej patelni. Zawiń.
  3. Zawinięte zraziki obtocz w mące i połóż na patelni z rozgrzanym tłuszczem. Obsmaż z każdej strony na mocnym ogniu, następnie zalej je bulionem lub rosołem, dopraw ulubionymi przyprawami, zmniejsz moc palnika i duś na wolnym ogniu przez ok. 30 minut.
  4. Powstały sos możesz zaciągnąć mąką lub zabielić śmietaną. Gdy to zrobisz, duś całość jeszcze przez kwadrans i podawaj. Idealnym dodatkiem będą zasmażane buraczki i ziemniaczane puree.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: