Zamiast drobiu i wieprzowiny wybierz to mięso. Lekkostrawne i bez chemii. Uchodzi za najzdrowsze

Które mięso jest najzdrowsze? Odpowiedź może cię zaskoczyć. Okazuje się, że dziczyzna jest nie tylko wyjątkowo smaczna, lecz także bogata w wartości odżywcze. Wiele osób boi się ją jednak przyrządzać. Dlaczego?

Dziczyzna to mięso, które pochodzi od zwierzyn łownych, takich jak dziki, sarny, jelenie, zające czy dzikie ptactwo. Od dawna jest ceniona za walory smakowe oraz zdrowotne i uważana za jeden z najzdrowszych wyborów. W Polsce uchodzi za mięso szlachetne i wyjątkowe. Najlepsze i najbardziej delikatne kawałki pochodzą od zwierząt upolowanych jesienią lub wczesną zimą. Dzięki naturalnemu pożywieniu, jak grzyby, jagody, pędy, zioła i kora drzew, dziczyzna ma charakterystyczny zapach i smak.

Zobacz wideo Policzki wołowe w ciemnym piwie [PRZEPIS]

Dlaczego warto jeść dziczyznę? Korzyści zdrowotne i smakowe, których nie znajdziesz w innym mięsie

Mięso zwierzyny łownej jest zdrowsze niż zwierząt hodowlanych, ponieważ nie zawiera konserwantów ani antybiotyków. Dzikie osobniki spożywają jedynie naturalne pożywienie, bez hormonów wzrostu czy innych wspomagaczy. Dziczyzna jest lekkostrawna i odpowiednia dla osób na diecie odchudzającej. Ma mniej kalorii niż popularna wieprzowina, niższą zawartość tłuszczu i jest mocno ukrwiona oraz bogata w cenne składniki odżywcze, takie jak witaminy z grupy B, pełnowartościowe białko bogate w aminokwasy egzogenne, wapń, fosfor, magnez oraz żelazo. 

Kto nie może jeść dziczyzny? Każdy musi na nią uważać

Choć nie istnieją przeciwwskazania do spożywania tego mięsa, musimy zachować szczególną ostrożność. Konsumpcja wiąże się z ryzykiem zakażenia włośnicą oraz toksoplazmozą. Można się nimi zarazić, jedynie przyjmując surowe mięso, dlatego należy je poddawać odpowiednio długiej obróbce termicznej. Ważne jest również, aby dziczyzna pochodziła z pewnego źródła i była dopuszczona do spożycia przez służby weterynaryjne.

Dziczyzna
Dziczyzna Fot. flickr.com, d2fang

Co zrobić z dzika na obiad? Przepis na smaczne i zdrowe danie

Przyrządzanie dziczyzny wcale nie jest trudne, ale warto pamiętać o kilku zasadach. Mięso zazwyczaj jest mniej delikatne i twardsze niż zwierząt hodowlanych, dlatego przed gotowaniem, pieczeniem czy smażeniem warto je skruszyć. Najlepiej przeprowadzać ten proces w pomieszczeniu o temperaturze około 0-4 ºC i wilgotności powietrza wynoszącej 85 proc. W domowych warunkach można to zrobić w zamrażarce, choć może to trwać od kilku dni do dwóch tygodni. Po rozmrożeniu należy je zamarynować, na przykład w maślance lub wytrawnym winie z dodatkiem ziela angielskiego, rozmarynu, jałowca i tymianku. Po zamarynowaniu przyrządza się je na wiele sposobów - smaży, dusi czy piecze. Pamiętaj, że czas obróbki termicznej zależy od rodzaju mięsa oraz wielkości kawałków.

Więcej o: