Dziczyzna to mięso, które pochodzi od zwierzyn łownych, takich jak dziki, sarny, jelenie, zające czy dzikie ptactwo. Od dawna jest ceniona za walory smakowe oraz zdrowotne i uważana za jeden z najzdrowszych wyborów. W Polsce uchodzi za mięso szlachetne i wyjątkowe. Najlepsze i najbardziej delikatne kawałki pochodzą od zwierząt upolowanych jesienią lub wczesną zimą. Dzięki naturalnemu pożywieniu, jak grzyby, jagody, pędy, zioła i kora drzew, dziczyzna ma charakterystyczny zapach i smak.
Mięso zwierzyny łownej jest zdrowsze niż zwierząt hodowlanych, ponieważ nie zawiera konserwantów ani antybiotyków. Dzikie osobniki spożywają jedynie naturalne pożywienie, bez hormonów wzrostu czy innych wspomagaczy. Dziczyzna jest lekkostrawna i odpowiednia dla osób na diecie odchudzającej. Ma mniej kalorii niż popularna wieprzowina, niższą zawartość tłuszczu i jest mocno ukrwiona oraz bogata w cenne składniki odżywcze, takie jak witaminy z grupy B, pełnowartościowe białko bogate w aminokwasy egzogenne, wapń, fosfor, magnez oraz żelazo.
Choć nie istnieją przeciwwskazania do spożywania tego mięsa, musimy zachować szczególną ostrożność. Konsumpcja wiąże się z ryzykiem zakażenia włośnicą oraz toksoplazmozą. Można się nimi zarazić, jedynie przyjmując surowe mięso, dlatego należy je poddawać odpowiednio długiej obróbce termicznej. Ważne jest również, aby dziczyzna pochodziła z pewnego źródła i była dopuszczona do spożycia przez służby weterynaryjne.
Przyrządzanie dziczyzny wcale nie jest trudne, ale warto pamiętać o kilku zasadach. Mięso zazwyczaj jest mniej delikatne i twardsze niż zwierząt hodowlanych, dlatego przed gotowaniem, pieczeniem czy smażeniem warto je skruszyć. Najlepiej przeprowadzać ten proces w pomieszczeniu o temperaturze około 0-4 ºC i wilgotności powietrza wynoszącej 85 proc. W domowych warunkach można to zrobić w zamrażarce, choć może to trwać od kilku dni do dwóch tygodni. Po rozmrożeniu należy je zamarynować, na przykład w maślance lub wytrawnym winie z dodatkiem ziela angielskiego, rozmarynu, jałowca i tymianku. Po zamarynowaniu przyrządza się je na wiele sposobów - smaży, dusi czy piecze. Pamiętaj, że czas obróbki termicznej zależy od rodzaju mięsa oraz wielkości kawałków.