Pij szklankę każdego dnia. Dietetyk przekonuje, że tyle wystarczy, by poczuć różnicę

Co zawiera maślanka? Jeśli rzadko po nią sięgasz, warto to zmienić. Już jedna szklanka dziennie dostarcza wielu cennych składników i korzystnie wpływa na organizm. Znajdziesz w niej nie tylko witaminy. Co jeszcze?

Maślanka to smaczny, acz niepozorny produkt, po który sięgamy najczęściej w formie przekąski. Tymczasem, jak w jednym z filmów przekonuje dr Bartek Kulczyński, jest to jeden z prozdrowotnych fermentowanych produktów mlecznych skrywający wiele korzystnych dla zdrowia wartości. Dlaczego warto pić szklankę maślanki dziennie?

Zobacz wideo Orzeźwiająca, piękna zupa zwana chłodnikiem

Co zawiera maślanka? Samo dobro w jednej szklance

Dr Bartek Kulczyński wyjaśnia, że maślanka to przede wszystkim źródło wartościowego białka (8 g w szklance), a w dodatku zawiera leucynę. Aminokwas ten wspomaga siłę oraz wzrost mięśni, co jest szczególnie potrzebne u seniorów, u których wraz z wiekiem mięśnie słabną. Dlatego to osoby powyżej 50. roku życia powinny zacząć sięgać po nią częściej. - Myślę, że warto, aby każdego lub prawie każdego dnia wypijać jedną szklankę tego napoju - przekonuje specjalista. 

Zobacz też: Ta różowa surówka pasuje do wszystkiego. Smakuje wybornie i śmiesznie się nazywa

W 250 ml maślanki znajdziesz jeszcze:

  • wapń, ok. 300 mg (25 proc. dziennego zapotrzebowania),
  • potas, ok. 350 mg,
  • witaminy, głównie z grupy B (m.in. B2, B5, B12),
  • dobroczynne bakterie, które pomagają odbudować mikroflorę jelitową nawet po antybiotykoterapii.
 

Co powoduje codzienne picie maślanki? Specjalista nie ma wątpliwości

Jak przekonuje dr Kulczyński, badania wykazały, że osoby, które regularnie spożywają fermentowane produkty mleczne, takie jak maślanka, nie chorują często na depresję oraz cukrzycę. Co więcej, rzadziej diagnozuje się u nich raka jelita grubego i przełyku. Ponadto już 4 tygodnie systematycznego picia maślanki może zauważalnie redukować skurczowe i rozkurczowe ciśnienie krwi. Jakie są kolejne korzyści zdrowotne wynikające z regularnego picia maślanki? 

  • Napój wspomaga prawidłową pracę układu nerwowego,
  • chroni przed anemią,
  • zmniejsza uczucie zmęczenia,
  • wspomaga odporność,
  • obniża poziom cholesterolu LDL i trójglicerydów, co sprawia, że chroni przed chorobami układu krążenia.

Warto przy tym zaznaczyć, że maślanka jest stosunkowo niskokaloryczna, gdyż w szklance znajdziesz około 120 kcal. 

Z czym łączyć maślankę? Tak podbijesz jej właściwości

Specjalista wskazał również, że choć maślanka sama w sobie jest wyjątkowo zdrowa, warto wzbogacić ją o dodatkowe produkty, które sprawią, że będzie jeszcze lepsza. Mowa między innymi o inulinie pozyskiwanej z cykorii. Kupisz ją w proszku. Doskonale współgra z maślanką, gdyż usprawnia wchłanianie wapnia i wspomaga rozwój zdrowych bakterii. Kolejną propozycją jest cynamon. Wystarczy 1/4 łyżeczki przyprawę na szklankę produktu, by cieszyć się jego dobroczynnymi właściwościami. Również redukuje poziom cholesterolu oraz trójglicerydów. Ponadto poprawia sprawność umysłową i działa przeciwzapalnie.

Dalej wspomina płatki owsiane (m.in. bogate źródło błonnika pokarmowego i korzystny wpływ na układ krążenia), porządne kakao (usprawnia pracę układu krążenia, obniża cholesterol i trójglicerydy), 2 łyżki nasion lnu (mają właściwości przeciwnowotworowe, m.in. rak jelita grubego) i buraka (najlepiej przygotować chłodnik na bazie warzyw i maślanki). Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: