Maślanka to smaczny, acz niepozorny produkt, po który sięgamy najczęściej w formie przekąski. Tymczasem, jak w jednym z filmów przekonuje dr Bartek Kulczyński, jest to jeden z prozdrowotnych fermentowanych produktów mlecznych skrywający wiele korzystnych dla zdrowia wartości. Dlaczego warto pić szklankę maślanki dziennie?
Dr Bartek Kulczyński wyjaśnia, że maślanka to przede wszystkim źródło wartościowego białka (8 g w szklance), a w dodatku zawiera leucynę. Aminokwas ten wspomaga siłę oraz wzrost mięśni, co jest szczególnie potrzebne u seniorów, u których wraz z wiekiem mięśnie słabną. Dlatego to osoby powyżej 50. roku życia powinny zacząć sięgać po nią częściej. - Myślę, że warto, aby każdego lub prawie każdego dnia wypijać jedną szklankę tego napoju - przekonuje specjalista.
Zobacz też: Ta różowa surówka pasuje do wszystkiego. Smakuje wybornie i śmiesznie się nazywa
W 250 ml maślanki znajdziesz jeszcze:
Jak przekonuje dr Kulczyński, badania wykazały, że osoby, które regularnie spożywają fermentowane produkty mleczne, takie jak maślanka, nie chorują często na depresję oraz cukrzycę. Co więcej, rzadziej diagnozuje się u nich raka jelita grubego i przełyku. Ponadto już 4 tygodnie systematycznego picia maślanki może zauważalnie redukować skurczowe i rozkurczowe ciśnienie krwi. Jakie są kolejne korzyści zdrowotne wynikające z regularnego picia maślanki?
Warto przy tym zaznaczyć, że maślanka jest stosunkowo niskokaloryczna, gdyż w szklance znajdziesz około 120 kcal.
Specjalista wskazał również, że choć maślanka sama w sobie jest wyjątkowo zdrowa, warto wzbogacić ją o dodatkowe produkty, które sprawią, że będzie jeszcze lepsza. Mowa między innymi o inulinie pozyskiwanej z cykorii. Kupisz ją w proszku. Doskonale współgra z maślanką, gdyż usprawnia wchłanianie wapnia i wspomaga rozwój zdrowych bakterii. Kolejną propozycją jest cynamon. Wystarczy 1/4 łyżeczki przyprawę na szklankę produktu, by cieszyć się jego dobroczynnymi właściwościami. Również redukuje poziom cholesterolu oraz trójglicerydów. Ponadto poprawia sprawność umysłową i działa przeciwzapalnie.
Dalej wspomina płatki owsiane (m.in. bogate źródło błonnika pokarmowego i korzystny wpływ na układ krążenia), porządne kakao (usprawnia pracę układu krążenia, obniża cholesterol i trójglicerydy), 2 łyżki nasion lnu (mają właściwości przeciwnowotworowe, m.in. rak jelita grubego) i buraka (najlepiej przygotować chłodnik na bazie warzyw i maślanki). Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.