Szybka i pyszna zupa. Weź brokuły, ser i w kilka chwil zrób sycący obiad

Szukasz przepisu na szybki i pyszny obiad? Nic prostszego, ten przepis na zupę brokułową nie ma prawa nie wyjść. To tylko chwila moment i masz pożywny obiad dla całej rodziny. Nie zapomnij jednak o serze, bez tego smak nie będzie aż tak dobry.

Zupa brokułowa to niemal arcyzupa. Arcysmaczna, arcyprosta i arcyszybka. Przepis na zupę brokułową jest banalny i tylko od ciebie zależy, czy wyjdzie bardziej lub mniej pikantna. Jedno jest pewne - zupa brokułowa musi być kremowa i do tego przyczynią się dwa sery. Chodzi o serek topiony oraz o ser feta. Te dodatki robią taką robotę, że nawet sól jest niepotrzebna. Czas pożegnać długie ślęczenie nad garami. Zrób zupę brokułową - najesz się do syta, a resztę czasu wykorzystasz na odpoczynek.

Zobacz wideo Jak uratować za słony rosół? Poznaj nasze patenty

Zupa brokułowa - przepis na arcydanie bez wysiłku

Składniki:

  • 1 większy brokuł,
  • 3-4 niewielkie ziemniaki,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 1,5 l bulionu warzywnego lub lekkiego rosołu,
  • 1 solidna łyżka masła,
  • sól, pieprz, ostra papryczka do smaku,
  • ok. 150 g serka topionego,
  • 100 g sera typu feta,
  • do podania grzanki lub groszek ptysiowy.

Sposób wykonania:

  1. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, brokuł podziel na różyczki, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  2. Przygotuj garnek i rozgrzej w nim masło. Następnie dodaj ziemniaki i podsmażaj na dość sporym ogniu, aż się lekko zarumienią.
  3. Dodaj czosnek i podsmażaj jeszcze przez 2 minuty. Uważaj jednak, by czosnek się nie przypalił - wówczas danie będzie gorzkie.
  4. Całość zalej bulionem, dodaj brokuł podzielony na różyczki i gotuj, aż zarówno brokuł, jak i ziemniaki będą miękkie. W tym czasie dodaj serek topiony, by się rozpuścił.
  5. Dorzuć pokruszony ser feta, dopraw solą i pieprzem, i zmiksuj całość na gładki krem. Uważaj jednak, by nie przesadzić z solą - musisz pamiętać, że ser feta sam w sobie jest dość słony. Zupę brokułową podawaj z grzankami lub z groszkiem ptysiowym.
Więcej o: