Znają je wszystkie dzieci PRL-u i kochają do dziś. Z trzech składników zrobisz obłędne łakocie

Mówi się, że czasy PRL-u to czasy słusznie minione, jednak wiele osób wspomina komunę z pewnym rozrzewnieniem, często za sprawą smaków, do których się tęskni. Wtedy w sklepach nie było takiego wyboru jak dziś, więc wszystkie słodkości cieszyły podwójnie. Jedną z takich rzeczy były kultowe szyszki z dmuchanego ryżu. Do dziś się zajadamy, a to tylko trzy składniki.

Wśród kultowych słodkości PRL-u należy wymienić blok czekoladowy, kogel-mogel, krem sułtański i przepyszne szyszki z preparowanego ryżu. Królowały na imprezach, prywatkach, kupowane były na wagę, a kochały je nie tylko dzieci. Przepis na szyszki (albo kulki, zależy, jak je "ulepisz") jest banalny i nie zmienił się od lat, bo po co zmieniać perfekcję? Wystarczy wcześniej już wspomniany preparowany ryż, trochę masła i przepyszne cukierki krówki. Później wszystko się miesza, lepi i odstawia, by masa stężała. Jaki jest sekret? Nie ma żadnego - to jeden z najłatwiejszych przepisów na naszym serwisie

Zobacz wideo Zrobiliśmy żelki jak z PRL-u. Zobacz, jak nam poszło

Kultowe łakocie z PRL-u. Jak zrobić słodkie szyszki?

Składniki:

  • 400 g cukierków krówek ciągutek,
  • ok. 60 g preparowanego ryżu,
  • 3/4 kostki masła. 

Szyszki z ryżu preparowanego i krówek - sposób wykonania:

  1. Przygotuj większy rondelek. Włóż do niego masło oraz cukierki. Wcześniej możesz je pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Całość podgrzewaj na minimalnym ogniu. Kiedy krówki zaczną się rozpuszczać, nie przestawaj mieszać, aż uzyskasz gładką, jednolitą masę bez grudek.
  3. Do gorącej masy wsyp dmuchany ryż i dokładnie wymieszaj, by masa krówkowa oblepiła każdy kawałeczek. Następnie pozostaw do lekkiego ostygnięcia.
  4. Zwilżonymi dłońmi odrywaj kawałki masy i formuj je w kształt szyszek (lub każdy inny dowolny kształt, mogą to być także krążki lub kuleczki). Rób to jednak dość sprawnie i energicznie, ponieważ masa szybko twardnieje.
  5. Szyszki ułóż na papierze do pieczenia i pozostaw, by stężały do końca. Przechowuj w szczelnie zamykanym pojemniku, najlepiej w lodówce.

Wskazówka: Do masy z masła i krówek możesz dodać łyżkę kakao lub rozpuścić w niej kilka kostek czekolady mlecznej, deserowej albo białej. Możesz dodać także jedno opakowanie budyniu lub na przykład posiekane orzechy. Powyższy przepis jest tym podstawowym, który aż prosi się o podrasowanie. 

Więcej o: