Wśród kultowych słodkości PRL-u należy wymienić blok czekoladowy, kogel-mogel, krem sułtański i przepyszne szyszki z preparowanego ryżu. Królowały na imprezach, prywatkach, kupowane były na wagę, a kochały je nie tylko dzieci. Przepis na szyszki (albo kulki, zależy, jak je "ulepisz") jest banalny i nie zmienił się od lat, bo po co zmieniać perfekcję? Wystarczy wcześniej już wspomniany preparowany ryż, trochę masła i przepyszne cukierki krówki. Później wszystko się miesza, lepi i odstawia, by masa stężała. Jaki jest sekret? Nie ma żadnego - to jeden z najłatwiejszych przepisów na naszym serwisie.
Zobacz wideo Zrobiliśmy żelki jak z PRL-u. Zobacz, jak nam poszło
Kultowe łakocie z PRL-u. Jak zrobić słodkie szyszki?
Składniki:
- 400 g cukierków krówek ciągutek,
- ok. 60 g preparowanego ryżu,
- 3/4 kostki masła.
Szyszki z ryżu preparowanego i krówek - sposób wykonania:
- Przygotuj większy rondelek. Włóż do niego masło oraz cukierki. Wcześniej możesz je pokroić na mniejsze kawałki.
- Całość podgrzewaj na minimalnym ogniu. Kiedy krówki zaczną się rozpuszczać, nie przestawaj mieszać, aż uzyskasz gładką, jednolitą masę bez grudek.
- Do gorącej masy wsyp dmuchany ryż i dokładnie wymieszaj, by masa krówkowa oblepiła każdy kawałeczek. Następnie pozostaw do lekkiego ostygnięcia.
- Zwilżonymi dłońmi odrywaj kawałki masy i formuj je w kształt szyszek (lub każdy inny dowolny kształt, mogą to być także krążki lub kuleczki). Rób to jednak dość sprawnie i energicznie, ponieważ masa szybko twardnieje.
- Szyszki ułóż na papierze do pieczenia i pozostaw, by stężały do końca. Przechowuj w szczelnie zamykanym pojemniku, najlepiej w lodówce.
Wskazówka: Do masy z masła i krówek możesz dodać łyżkę kakao lub rozpuścić w niej kilka kostek czekolady mlecznej, deserowej albo białej. Możesz dodać także jedno opakowanie budyniu lub na przykład posiekane orzechy. Powyższy przepis jest tym podstawowym, który aż prosi się o podrasowanie.